Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljive
  • 24.01.2024. 10:30

Dragan Mladenović od "šumskog mesa" pravi torte, lepine, lazanje, pite...

Pored svog omiljenog specijaliteta - baklave sa šumskim piletom, Dragan Mladenović iz Niša ima čitav arsenal recepata jela od "šumskog mesa".

Foto: AK grafika
  • 153
  • 19
  • 0

Gljive nisu samo za kajganu sa jajima, od njih mogu da se naprave slatka, torte, kolači, burgeri, kobasice, lepine, pite i drugi kulinarski specijaliteti, poručuje Nišlija Dragan Mladenović, gljivar i kulinar poznat ne samo u Nišu i Srbiji, već i u Hrvatskoj gdje živi posljednjih 13 godina.

Mladenović se u Nišu bavio sindikalnim radom, a potom se sa suprugom Draganom preselio u Zagreb i tamo su zajedno otvorili svoju školu za neurolingvističko programiranje. Nakon preseljenja u selo Ogulinec otkrio je čudesni svijet gljiva, učlanio se u gljivarsko društvo, naučio kako da ih bere, da razlikuje otrovnih od neotrovnih, a potom je počeo i da ih priprema i to na najrazličitije moguće načine.

Hoće li gljive postati jelo budućnosti?

"Koga god sam pitao kako pripremaju gljive rekli su mi: 'Pa kako, na tiganju, sa jajima'. Nisam bio zadovoljan time jer sam zaista veliki gurman, a volim i da spremam hranu. Krenuo sam da istražujem, da isprobavam različite recepte, a onda sam počeo i da eksperišem i da dolazim do nekih svojih recepata", kazao je Mladenović za Agroklub.

Originalni recepti za zdrave specijalitete

Na nagovor prijateljice svoje originalne recepte za pripremu zdravih kulinarskih specijaliteta, od kojih su većina sa gljivama, počeo je da objavljuje na internetu, na svom blogu "Neodoljiva lakoća pripreme". Blog je nekomercijalan, Mladenović se njime bavi kao svojim hobijem i svi zainteresovani mogu da preuzimaju recepte i oprobaju se u njihovoj pripremi.

Ističe da mu je jedan od omiljenijih specijaliteta baklava sa šumskim piletom, gljivom koju nazivaju još i šumskim hljebom.

Baklava sa šumskim piletom

"Za pripremu je potrebno pakovanje tankih kora, 300 grama prokuhane i samljevene gljive, 200 grama mljevenih oraha i 60 grama tamne čokolade za kuhanje. Kore se premazuju maslacem i poprskaju kiselom vodom, a potom im se stavlja nadjev napravljen od gljiva, oraha i čokolade. Nakon pečenja, baklava se prelije šerbetom napravljenim od jednog litra vode i 800 grama šećera", kazao je Mladenović.

Vege burgeri

Za svoju porodicu i prijatelje naš sagovornik rado priprema i vege burgere sa lećom i gljivama. Za njihovu pripremu potrebno je 300 grama crvene leće, 200 grama ježevki, jedna kašika čia sjemenki, jedna šaka peršuna, jedna glavica crnog luka, jedan čen bijelog luka i 100 grama zobenih pahuljica.

Ne morate da jedete vještačko meso, ima prirodna alternativa

Priprema počinje time što se crvena leća kuha desetak minuta i to tako što se na jednu šolju leće sipa šolja i po vode.

Ukusna čorbica od gljiva

"Sitno isjeckani i isprženi luk se u blenderu izmrvi sa zobenim pahuljicama. Isjeckana ježevka se dobro izdinsta, doda joj se sitno sjeckan bijeli luk i začini. U blender se zobenim pahuljicama i luku doda polovina skuhane i dobro procijeđene leće. Izmiksati ali tako da se sve ne usitni, već da ostanu i krupniji komadi. Ta smjesa se pomiješa sa preostalom lećom, peršunom i čia sjemenkama", navodi naš sagovornik.

Burgeri se nakon oblikovanja peku u rerni na 220 stepeni, s tim što su prethodno bili u zamrzivaču 20 minuta.

Slatka, tinkture, čajevi... 

Mladenović ističe da su u njegovoj kuhinji, od kada je upoznao i zavolio gljive, uvijek mogu naći slatka skuhana od crnih truba, lisičarki i šumskog pileta.

"Slatka od pečuraka kuhaju se po istim receptima kao tradicionalna, poput onog od dunja. Slatka od pečuraka su zaista fantastična. Od lisičarki ima blagi ukus kajsije, dok je slatko od crnih truba blago gumenasto", istakao je naš sagovornik.

Specijaliteti od crnih truba

Prema njegovim riječima, od gljiva mogu da se prave i tinkture i čajevi koji dobro utiču na zdravlje ljudi.

"Čajevi od gubove breze, hrastove sjajnice, ćuranovog repa odlični su za jačanje imuniteta, a koriste i se u liječenju karcinoma, kao i za ublažavanje posljedica hemioterapije. Najbolje rezultate daju u početnim stadijumima raka", istakao je Mladenović.

Gljivarski kalendar: Kada se javljaju najpoznatije vrste?

On je kazao da se i dalje veliki broj ljudi plaši gljiva, tako da ih nikada ne jedu. Njegov savjet je da se gljiva ne treba plašiti, naprotiv, već samo treba biti oprezan.

Naslovna fotografija: Dragan Mladenović


Tagovi

Pečurke Dragan Mladenović Gljivarsko društvo Neodoljiva lakoća pripreme Baklava sa šumskim piletom Vege burgeri Burgeri od gljiva Slatko od gljiva Čaj od gljiva Šumski hljeb


Autorica

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirana ekonomistica, a nesuđena bankarica. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najljepši dio ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izvještavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.