Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 12.11.2023. 13:30

Ne morate da jedete vještačko meso, ima prirodna alternativa

Kad bi naišla glad ili počeo post, neko bi već otišao u šumu da nabere gljiva za šerpu ili za prodaju na pijaci.

Foto: Depositphoto/mulevich
  • 74
  • 50
  • 0

Žive u svim mogućim šumama, na svim kontinentima, ima ih bar 100.000 vrsta, još ih ni nauka nije sve prebrojala, razlikuju se od kraja do kraja - pečurke ili gljive bile su i ostale važne za ljude, naročito za poljoprivrednike.

U biologiji se nalaze blizu biljaka, naročito povrća, ali, nisu povrće i nisu ih smatrali povrćem ni najdavniji preci današnjih kuhara. U prirodi, tu su, blizu, treba samo zaći u šumu. Negdje su jelo, negdje lijek, negdje začin, čak veoma skup. Uspješno zamjenjuju meso u ishrani (zato ih negdje zovu "šumsko meso"), lako su svarljive i prijatne za jelo. Mogu brzo da se pripreme i važno je da budu potpuno skuhane ili ispržene, jer sirove pečurke nisu sigurne za jelo. 

U početku su rasle u šumama gdje im je prirodno stanište, bez ikakvog uticaja ljudi, niko ih nije gajio. Kad bi naišla glad ili počeo post, neko bi već otišao u šumu da nabere gljiva za šerpu, tiganj, lonac ili za prodaju na pijaci. Plemstvo ih je jelo kao specijalitet, a seljačka sirotinja, kad nije imala mnogo hrane da bira. Pored oko 300 vrsta jestivih, postoje na hiljade vrsta nejestivih (jer su neukusne), a i onih ekstremno otrovnih, poznatih još antičkim narodima.

Najčešće se uzgajaju šampinjoni i bukovače (Foto: Ana Marić)

U ishrani koristi se oko deset vrsta. Kod nas su poznate jestive gljive blagva, smrčak, vrganj, neke vrste tartufa, lisičarke, bukovače, a najpoznatiji su i u ishrani najzastupljeniji šampinjoni, radi svake sigurnosti. Oni se gaje na farmama i u poljoprivrednim domaćinstvima, a sa gljivama iz šume treba postupati s najvećim mogućim oprezom.

"Najeo se ludih gljiva"

Nije preporučljivo brati pečurke u sopstvenoj režiji, to treba da uradi stručnjak. Po narodnom vjerovanju, koje je nauka potvrdila, svaka jestiva pečurka ima svoju otrovnu bliznakinju.

Otrovnu zavodnicu često miješaju sa jestivom lisičarkom (Foto: Julijana Kuzmić)

Neke od ovih otrovnica, na primjer muhara i ludara, ušle su u narodne izreke - "govori kao da se najeo ludih gljiva", jer zaista izazivaju halucinacije sa višesatnim besmislenim govorenjem ili smijanjem. Druge, naročito pupavke, mogu da budu smrtonosne čak i ako se otrovanom odmah ukaže pomoć.

Gljivarski kalendar: Kada se javljaju najpoznatije vrste?

Drevni narodi znali su za ove efekte pa su halucinogene gljive koristili u obredima kod kojih se pada u trans, a otrovne za eliminisanje onih koji su im smetali. U sok od otrovne pečurke potapali su vrhove svojih strijela i bodeža. Za potpalu su koristili pečurku "trud", koja raste na drvetu, uopšte nije za jelo, ali je odlična kad treba brzo upaliti vatru.  

U čorbu, turšiju, gulaš

Jestive gljive sadrže proteine, vlakna, antioksidanse, beta glukan, koji smanjuje rizik od dijabetesa, većinu vitamina B grupe, važnih za imunitet i pravilno funkcionisanje nervnog sistema, bakar i kalijum. Navodno, neke vrste mogu da uspore napredak Alchajmerove bolesti. Uz potrebne mjere opreza, mogu da se jedu redovno. Pripremaju se u čorbama, varivu, kao turšija, ili jednostavno propržene pa servirane. U posnoj verziji pojavljuju se i na slavskim ručkovima i večerama.

Sušeni i marinirani vrganji Jevđenijevića sa Rudnika (Foto: Marija Lazarević)

Bolje snabdjeveni marketi obavezno imaju u ponudi šampinjone, a ponegdje i bukovače ili lisičarke. Sa ulaskom azijskih ljekovitih gljiva u modu, sve češće se viđa i gljiva šitake. Tartufi, cijenjeni još od vremena Rimljana, po pravilu su dovoljno skupi da prosječan potrošač ne može da priušti sebi ni prah od njih, kao začin.  

Ova namirnica ne zahtijeva mnogo, a po pravilu nagradi odgajivača dobrim rodom u skromnim uslovima. Takođe, kao odlična zamjena za meso, baš u vremenu kad se svi više govori o upotrebi vještačkog, može biti rješenje za vječiti problem nedostatka kvalitetne hrane.


Tagovi

Gljive Pečurke Trud Zavodnica Lisičarka Vrganj Jestive pečurke Otrovne pečurke Kultura jedenja gljiva Zamjena za meso


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.