Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasadnik lješnika
  • 11.02.2019. 09:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Donji Vakuf

Zemljoradnička zadruga "AT" podiže plantažu lješnika

Zemljoradnička zadruga "AT" na proljeće planira zasaditi lješnik na površini od 30 dunuma, i uz njega rasadnik veličine 0,5-1 hektar. Sve rade u konsultaciji sa italijanskim stručnjacima koji su posjetili Donji Vakuf i uradili analizu zemljišta.

Foto: Pixabay/Myriams-Fotos
  • 447
  • 218
  • 0

Na području općine Donji Vakuf se priprema veliki poljoprivredni projekat, koji bi trebao da uveliko potpomogne razvoju ove male općine. Naime, radi se o podizanju plantaže lješnika na parceli od 30 dunuma.

"Sve pripreme zemljišta su obavljene prošlu jesen, samo čekamo proljeće i da nam stignu sadnice iz Italije. Prije dvije godine smo putovali u italijanski gradić Alessandria, u regiji Piemonte, koja je poznata po proizvodnji lješnika. Naš domaćin je bila italijanska agencija SIE Onluss Alessandria, s kojima imamo dugogodišnju saradnju. Upravo oni će se pobrinuti da dobijemo kvalitetne i certificirane sadnice", kazao nam je Nermin Šutković, direktor Zemljoradničke zadruge "AT" iz Donjeg Vakufa, koja je nosilac projekta.

Dolazili stručnjaci iz Italije

Prošle godine su dolazili stručnjaci iz Italije koji su uradili analizu zemljišta i ustanovili da je veoma povoljno za uzgoj ove kulture, te su dali visoku ocjenu ovom projektu. Među njima je bio i Alberto Pansecchi, koji je ponudio svoju pomoć u izboru sadnica i podizanju plantaže. Bezrezervnu podršku su dobili i od Općine Donji Vakuf i općinskog načelnika Huse Sušića, koji im je dao na korištenje općinsko zemljište za plantažu, jer smatra da je ovo projekat od javnog značaja.

Na korištenje su dobili općinsko zemljište za plantažu

Aleksandar Jeftić: Uzgoj lješnika nije ni malo lak, potrebna je maksimalna posvećenost

"Pošto smo imali dosta upita o sadnicama, i gdje se mogu nabaviti, odlučili smo podići i rasadnik veličine 0,5-1 hektara, gdje ćemo sami uzgajati sadnice. S obzirom da u našoj zadruzi ima pet uposlenih inžinjera iz oblasti poljoprivrede, to nam neće biti problem", završava Šutković.

Bave se i otkupom malina

Zemljoradnička zadruga "AT" se bavi i otkupom malina, imaju oko 300 kooperanata i članova zadruge. Već sada potpisuju nove ugovore za otkup maline sa proizvođačima, i cilj im je da stvore što bolje uslove za njih. Imaju i svoj malinjak, na kojem zapošljavaju sezonske radnike. Ovu zadrugu čini tim od pet inžinjera, svi iz poljoprivrednog sektora. Posjeduju i poljoprivrednu apoteku, pa svojim kooperantima osiguravaju najbolja zaštitna sredstva za maline, osim toga obilaze ih na terenu i održavaju potrebne edukacije.

Zadruge grade bolnice, prodavnice, dogovaraju otkupne cijene – u Japanu

Zadruga ima i poljoprivrednu apoteku

Na pitanje, da li smatra da li će zasadi lješnika zamijeniti malinjake na ovim prostorima, Šutković odgovara: "Ne smatram, zato što lješniku treba 4-5 godina da donese prvi plod, a tek šestu ili sedmu godinu bude puni rod. Tu treba puno strpljenja do prvog roda, i to može neko ko već ima solidna primanja ili neki drugi posao. To je dugogodišnja investicija, ali  kad lješnik prispije na rod, onda to traje i do 30 godina".

Koliko će poljoprivrednika krenuti za ovom idejom, ostaje da se vidi, ali ono što je sigurno je, da će ovaj projekat pomoći ekonomski razvoj ove male općine. Kako kaže Šutković, več nekoliko firmi je zainteresovano za njihove lješnike, iako nisu još ni zasađeni, među njima i Ferrero iz Italije.  

Alen Islamović: Za moje lješnike zanima se i Ferrero Rocher

 


Fotoprilog


Tagovi

Zemljoradnička zadruga "AT" Donji Vakuf Stručnjaci iz Italije Dugogodišnja investicija Lješnik Otkup maline Inžinjeri poljoprivrede Ferrero Rochere


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.