Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jagoda
  • 19.11.2023. 18:00

Zbog klimatskih promjena i širenja nekih štetočina mijenja se proizvodnja jagoda?

Globalno zagrijavanje će vjerovatno dostići 1,5ºC zbog emisija stakleničkih gasova. Povećat će se širenje štetnih insekata. Agrohemijska industrija se priprema za nove rizike

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 86
  • 10
  • 0

Očekuje se da će se u budućnosti izmijeniti način uzgajanja, sorte i površine jagoda u Evropi zbog klimatskih promjena.

Povećani rizici proizvodnje

Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) u svom Šestom izvještaju konstatovao je kontinuirani uticaj emisija stakleničkih gasova na globalno zagrijavanje i naznačio da će vjerovatno dostići 1,5ºC čak i uz vrlo niske emisije stakleničkih plinova. Navedeno je da će se mnogi rizici, poput širenja štetnih insekata, povećati.

Novost za jagode dolazi u obliku jeftinijeg uzgoja na poljima pod laganim plastičnim tunelima, ali i napuštanjem uzgajanja u skupim sistemima zatvorenog tipa. Opšti trend će biti maksimiziranje berbe, zbog čega se na tržište uvode nove dvoredne (remontantne) sorte, posebno na evropskom sjeveru.

Zašto i čime malčirati jagodu?

U Kaliforniji se uzgajivači jagodičastog voća već duži niz godina bore protiv stjenice iz roda ligusa (Lygus hesperus), koji krajem jula napadaju polja dvorednih jagoda. Moraju ih sakupljati jer smanjuju težinu plodova i dovode do deformacija. Štetočina nema vremena da naškodi junskim sortama, ali za remontantne predstavljaju ozbiljan problem.

Novi insekticid

Troškovi borbe protiv ligusa moraju uključivati ne samo one za insekticide, već i herbicide, jer imaju preko 300 biljaka domaćina, uključujući bobičasto voće, povrće i krmne trave.

Mark Bold, specijalista za jagode na Univerzitetu u Kaliforniji, bio je uključen u testiranje novog insekticida. Tvrdi da je Syngetin proizvod sa aktivnim sastojkom plinazolinom, koji je u procesu registracije, omogućio smanjenja populacije ligusa kroz dva mjeseca. Studiju su 2021. i 2022. u Montereyu sproveli Bolda i Mark Demkovich, iz Syngente.

Značaj ovog otkrića je u tome što konvencionalni insekticidi gube svoju efikasnost dvije do tri sedmice nakon primjene. Poljoprivrednici moraju ili da ponove primjenu (što se ne uklapa u trend smanjenja agrohemikalija) ili da usisavaju plantaže.

"Pet do šest sedmica supresije ligusa je definitivno napredak. Gotovo potpuna eliminacija uz dugotrajnu kontrolu rezultirala je većim jagodama, u prosjeku 22,5 grama u odnosu na 16,2 grama za biljke tretirane konvencionalnim insekticidima", naveo je Bold.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60% vode,  može biti i do 12% šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Tagovi

Jagoda Uzgajanje jagode Jagode u tunelima Štetočine jagode Klimatske promjene Lygus Plinazolin Agrohemijska industrija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.