Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest za voćare
  • 31.03.2022. 11:30

Zaštitite voćke - promjena vremena pogoduje razvoju biljnih bolesti

Prema prognozama meteorologa, očekuje se zahlađenje praćeno snijegom, a padavine će potrajati do nedjelje

Foto: Depositphotos/robertcrum
  • 150
  • 27
  • 0

Promjenljivo vrijeme pogodovat će razvoju biljnih bolesti na koštičavim voćnim vrstama. Stoga je nasade bresaka, nektarina i marelica koje se nalaze u fazi pune cvatnje ili precvjetavanju potrebno zaštititi prije obilnih padavina.

Iz Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar preporučuju da se zaštita od uzročnika sušenja grana i grančica vrši tretiranjem nasada jednim od pripravaka: Signum, Nativo 75 WG, Indar 5 EW, Chorus 50 WG, Luna experience ili Switch 62,5 WG.

Također, poželjno je kasne sorte bresaka i nektarina koje se nalaze u fazi otvaranja pupa zaštititi od uzročnika kovrčavosti lista (Taphrina deformans) jednim od pripravaka: Nativo WG, Ziram 76 WG, Scab 480 SC i dr. Pripravke koristiti u skladu s uputom proizvođača. 

Zasadi jabuke

Prema prognozama meteorologa, očekuje se zahlađenje praćeno snijegom, a padavine će potrajati do nedjelje. Poslednjim pregledom askospora na lokalitetu Jelići, općina Gradiška, na uzorku od 30 listova, izvršenim u četvrtak 24. aprila, utvrđeno je prisustvo zrelih askusa u pseudotecijama V.inaequalis, ali nije detektovano prisustvo zrelih askospora. Razlog ovome je vjerovatno suho vrijeme i odsustvo padavina u prethodnom periodu.

Uzgajivačima jabuke savjetuje se obavljanje preventivne zaštite od prouzrokovača pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Veturia inequalis), primjenom preparata na bazi metirama (npr. Polyram DF) u dozi od 2 – 3 kg/ha. U zasadima u kojima je evidentirano prisustvo cvjetojeda (Anthonomus pomorum) ili savijača lista, preporučuje se dodavanje insekticida na bazi lambda-cihalotrina (npr. Karate Zeon, Kozak i dr.) ili deltametrina (Polux, Decis 100EC i dr.) u dozi naznačenoj na etiketi proizvoda.

U zasadima koji imaju negativnu historiju pojave pepelnice, navedenim preparatima dodati neki od preparata na bazi sumpora (Kumulus DF, Thiovit Jet, Pepelini sl.) u dozi od 2,0 kg/ha. Folijarnu ishranu jabuke vršiti sa kombinacijom preparata na bazi azota, magnezijuma i mikroelemanata. U cilju kondicioniranja biljaka, posebno imajući u vidu najavljeno zahlađenje, primjeniti neki od preparata na bazi algi (Ascophyllum nodsum). 

Razvoj bakterioza

Na većini lokaliteta na području PJ Prijedor kruška se, u zavisnosti od sorte i pozicije lokaliteta, nalazi u fenofazi D "zbijeni buketić" do fenofaze E "otvoreni buketić". Iz Savjetodavne Srpske, uzgajivačima preporučuju obavljanje preventivne zaštite od prouzrokovača pjegavosti lista i krastavosti plodova kruške (Veturia pyrina), primjenom preparata na bazi metirama (npr. Polyram DF) u dozi od 2 – 3 kg/ha.

U zasadima u kojima je u prethodnim sezonama evidentirana pojava erifidne grinje (Eryophes pyri), savjetuje se dodavanje preparata na bazi sumpora sumpora (Kumulus DF, Thiovit Jet, Pepelini sl.) u dozi od 3,0 kg/ha.

Imajući u vidu pogodne uslove za razvoj bakterioza, uzgajivačima kruške se savjetuje redovno dodavanje u kombinaciju za zaštitu nekog od preparata na bazi helatnog bakra (npr. preparat Scudo i sl.) ili bakarnog hidroksida u dozi od 0,5 kg/ha (npr. Kocide 2000 i sl.). Prije primjene savjetuje se obavezno provjeravanje deklaracije proizvoda o mogućnosti miješanja bakra sa drugim preparatima koji se koriste u obavljanju zaštite. Tretmane protiv kruškine buhe pozicionirati nakon najvaljenog zahlađenja.

Do kraja sedmice obilna kiša i snijeg - izdato crveno upozorenje

U cilju kondicioniranja zasada, savjetuje se primjena preparata iz grupe fosfita na bazi fosetil aluminijuma ili kalijum fosfita, vodeći računa o kompatibilnosti preparata kao i primjena preparata na bazi alge Ascophyllum nodosum. Skrećemo pažnju da se ne preporučuje miješanje preparata iz grupe fosfita sa aminokiselinama.


Tagovi

Zaštita voća Federalni agromediteranski zavod Koštičavo voće Padavine


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.