Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 30.03.2022. 11:00

Do kraja sedmice obilna kiša i snijeg - izdato crveno upozorenje

Zabilježeno je prisustvo biljnih bolesti kao što su: simptomi mrežaste pjegavosti lista ječma, pepelnica žita, siva pjegavost lista i rđa pšenice. Na pojedinim usjevima pšenice i ječma primijećena je manja pojava lisnih vaši

Foto: Bigstockphoto/Xato Lux
  • 156
  • 42
  • 0

Povoljne vremenske prilike tokom prošle sedmice dovele su do pokretanje fizioloških procesa kod ozimih usjeva, voća i vinove loze. Ovakvo vrijeme omogućavalo je prihranu ozimih usjeva, rezidbu, đubrenje, zaštitu u voćnjacima i vinogradima, kao i druge pripremne radove za ranu proljetnu sjetvu i sadnju.

Zahvaljujući padavinama iz ranijeg perioda i topljenju snježnog pokrivača, donekle se održava povoljna vlažnost zemljišta, navedeno je u Agro biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Zabilježeno je prisustvo biljnih bolesti kao što su: simptomi mrežaste pjegavosti lista ječma, pepelnica žita, siva pjegavost lista i rđa pšenice. U zasadima voća uočeno je prisustvo aktivnih rupa od glodara. Osim bolesti na pojedinim usjevima pšenice i ječma primijećena je manja pojava lisnih vaši.

Susnježica i snijeg

Za pripremu zemljišta, ranu proljetnu sjetvu, kao i za početak vegetacije, u narednom periodu potrebne su veće količine padavina.

U drugoj polovini ove sedmice prevladavat će pretežno do potpuno oblačno s kišom, lokalnim pljuskovima praćeni grmljavinom, uz pad temperature zraka tokom vikenda, očekuje se susnježica i snijeg.

"Snježne padavine su moguće i u nižim predjelima", navodi RHMZ.

Crveno upozorenje

Federalni hidrometeorološki zavod je izdao crveno upozorenje, koje označava intenzivne padavine, za područje Hercegovine i jugozapad Bosne, a važi večeras od 22:00h do sutra, 31. marta, 23:59h. Očekivana količina padavina u Hercegovini je između 80 i 140 l/m2, na jugozapadu Bosne od 50 do 80 l/m2. Preporučuju se mjere predostrožnosti.

"Ostanite na oprezu i djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi. Budite u toku s najnovijom vremenskom prognozom i očekujte značajnija ometanja u dnevnim rutinama. Putujte samo ako je vaše putovanje od suštinske važnosti", navodi FHMZ.

Kada je riječ o temperaturama, do kraja ove sedmice, minimalna će se kretati od jedan do osam, u višim predjelima od minus tri do pet stepeni. Maksimalna od pet do 24, a u višim predjelima od dva do 15 stepeni.


Tagovi

Agro prognoza Kiša Snijeg Biljne bolesti Vlažnost zemljišta Temperatura


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.