• Virus krastavca
  • 24.02.2020. 15:00

Lisne vaši prenose virus žutila koji uništava krastavce i tikvice

Virus se širi lisnim vašima koje prezimljuju širom Europe, kao posljedica sve blažih zima. Izaziva nedostatak hlorofila, odnosno žućenje i zadebljanje lišća. Plodovi takođe otpadaju brže, a može ometati cvjetanje te rast novih izdanaka.

Foto: Depositphotos/lana137 (ilustracija)
  • 102
  • 16
  • 0

Nekoliko njemačkih proizvođača krastavaca prošle je, 2019. godine, na svom povrću primijetilo napad nepoznate bolesti, koja im je u većini slučajeva uništila najmanje 50%, a ponegdje i do 90% uroda, piše Agroinform.

Istraživači s Leibniz instituta u Njemačkoj na osnovu eksperimenata sa ćelijama biljaka u institutu Braunsweig, otkrili su da je bolest uzrokovao virus krastavca zvanim CABYV - virus žutila kojeg prenose lisne vaši. "Do sada je u Bavarskoj prijavljeno 30-ak infekcija od prošlog ljeta, ali s obzirom da nema službene obveze prijavljivanja, ta bi brojka mogla biti znatno veća. Ispitivali smo deset uzoraka iz regije Nürnberg i svi su se pokazali zaraženima", rekao je Patrick Nastvogel iz organizacije proizvođača krastavaca i ostaloga povrća Gemüseerzeugerring Knoblauchsland.

Potvrđena pojava visoko virulentnog virusa paradajza

Virus se širi lisnim vašima koje prezimljuju širom Europe kao posljedica sve blažih zima. Izaziva nedostatak hlorofila, odnosno žućenje i zadebljanje lišća. Plodovi takođe otpadaju brže, a može ometati cvjetanje te rast novih izdanaka.

U većini slučajeva u Bavarskoj je virus uništio 10 do 50% usjeva, što je značajan gubitak u proizvodnji. Neškodljiv je za potrošače i, osim toga, kontaminirani proizvodi ne završavaju na policama.

Otkriven još davno u Francuskoj, a sve više se širi Europom

CABYV je prvi put uočen u Francuskoj 1988. godine, ali tada nije otkriveno o kojem se tačno virusu radi. Nakon toga, nastavio se širiti i u Španiji i Italiji, a nedavno je otkriven i u Poljskoj i Slovačkoj što je uzrokovalo veliku zabrinutost kod poljoprivrednika.

Plamenjača je naročito opasna za krastavce i ostale tikvenjače

Osim kod krastavaca, virus se javio i na tikvicama i bundevama.


Tagovi

Virus žutila Lisne vaši CABYV Hlorofil Njemačka Francuska Poljska Bolest krastavaca Bolest tikvice


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nisam zamišljala da ću u životu šivati maskice.