Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jagoda
  • 24.03.2024. 09:00

Zaštitite jagode u plastenicima, pomoći može i bijeli luk?

Vrijeme je da se obave tretmani protiv pjegavosti jagoda i grinja.

Foto: Bojan Kecman
  • 281
  • 18
  • 0

Neuobičajeno topli februar i mart doveli su do ranije pojave bolesti i štetočina na jagodama, u zaštićenom prostoru. U plastenicima su temperature već danima više od 30 stepeni. To je dovelo do cvjetanje jagoda, a time i problema koji proizvođače prate svake godine. Naročito ako su dani topli, a noći vlažne.

Okidač su za pojavu simptoma

Zbog toga, bez obzira na provjetravanje, ako su nešto niže noćne temperature, dolazi do kondenzacije i stvaranja povoljnih uslova za pojavu bolesti i štetočina. Pjegavost jagoda, Mycospheerella fragariae, dovodi do propadanja listova na kojima se javljaju tamno crvene ili ljubičaste pjege koje, nakon nekog vremena, u sredini budu bijele.

Bolest se javlja pred cvjetanje

Vlažna sredina i nedovoljno provjetravanje podstiču razvoj bolesti koja se počinje javljati nakon jačeg rasta lisne mase, pred cvjetanje. Bolest se suzbija sa sistemičnim fungicidima, a pomažu i kontaktni kojih je doduše manje na tržištu jer su mnogi zabranjeni. O izboru sredstava potrebno je konsultovati se sa stručnjacima za zaštitu bilja.

Azijska vinska mušica prijetnja za jagodičasto i koštunjavo voće, ali i za vinovu lozu

I jagodina grinja, Tarsonemus pallidus, koja uzrokuje tanku, jedva vidljivu paučinu što dovodi do žućenja, a zatim i propadanja listova, naročito mladog lišća. Time se smanjuje asimilaciona površina i biljke zaostaju u porastu i cvjetanju. Grinja ima do pet generacija godišnje, a što se tiče suzbijanja, koriste se akaricidi, najbolje prije cvjetanja. O tome koji se trebaju primjeniti najbolje je ako se proizvođači konsultuju sa zaštitarima.

Pomažu i organski preparati

Ako bi proizvođač odlučio da koristi organske preparate, na tržištu se mogu pronaći sredstva na bazi sumpora koji je efikasan protiv grinja. Može da pomogne i bijeli luk koji se potapa vrelom vodom.

Kombinacija bijelog luka i čili paprike pokazala se efikasnom

Ostavlja se dva do tri dana kako bi pustio alicin i sumpor, a zatim razrijedi s vodom u koncentraciji dvije litre vode sa lukom u prskalicu od 10 litara vode. Može se dodati i čili paprika. Ova kombinacija pokazala se kao efikasna u suzbijanju jagodine grinje, ali i koprivine grinje i crvenog pauka.

Zdrav sadni materijal, dezinfekcija zemljišta i redovno provjetravanje, takođe pomažu u suzbijanju ovih štetočina.


Tagovi

Pjegavost jagoda Jagodina grinja Sumpor Alicin Koprivina grinja Crveni pauk


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.