Hemijske mjere zaštite se obavljaju preventivno, prije ostvarenja zaraze. Prvo tretiranje primjeniti prije otvaranja cvijeta, u fazi bijelih balona. Sljedeće je u fazi punog cvjetanja.
Imajući u vidu da je zima kasno pokazala svoje lice, voćari strahuju da će prelaz sa visokih na niske temeprature u mnogome umanjiti ovogodišnji rod.
Poljoprivredni stručnjaci ističu da i nula na termometru može prilično ugroziti ovogodišnji rod voća i da su u ovom trenutku ograničene zaštitne mjere koje se mogu primjeniti u zasadima.
"Što se tiče voća, ono ima svoje kritične faze kada mu ne prijaju niske temperature, što znači u ovom periodu, niske jutarnje temperature mogu uticati na određene faze, a to su prije svega faza cvjetanja, koja je sada u punom jeku. Ona je ujedno i najosjetljivija i može uticati na prinos odnosno na smanjenje roda", kaže Marina Vuković, diplomirani inženjer poljoprivrede.
U ovom trenutku najugroženija je kajsija. Polovina aprila je vrijeme kada je većina voćaka u fazi početka cvjetanja do otvaranja cvijeta, zavisno od vrste i sorte.
"Kajsija je prva krenula u cvjetanje. Ono što su voćari mogli uraditi je svakako zaštita stabla krečenjem, kako bi izbjegli rano cvjetanje, ali sada je već faza u kojoj je kajsija u punom cvjetanju, tako da sada zavisi sve od toga kakva je bila temperatura na početku ove faze. Da li se mraz zadržavao duže ili kraće i kakva je ekspozicija biljke, od svega toga zavisi da li će cvijet stradati ili će ipak ostati plodovi koji će dovesti do pojačanog prinosa."
Ovih dana značajno je umanjen i broj zaštitnih mjera koje voćari mogu primjeniti. Postoji zadimljavanje koje se može obaviti kako bi se izmrzavanje sprječilo, moglo bi se obaviti i orošavanje, ali za to, kaže naša sagovornica, treba puno vode koja se nanosi u vidu mikrokapljica i to kad je temperatura blizu nule da bi se stvorio sloj koji će zaštititi biljke.
"Hemijske mjere zaštite se obavljaju preventivno, prije ostvarenja zaraze. Prvo tretiranje primjeniti u fazi prije otvaranja cvjeta, u fazi bijelih balona. Sljedeće tretiranje je u fazi punog cvjetanja. Kod višnje na primjer, je potrebno uraditi i treće tretiranje u fazi precvjetavanja ako su povoljni uslovi za razvoj bolesti (velika vlažnost, velika količina padavina i produženo cvjetanje). Ako dođe do ostvarenja zaraze hemijski tretmani ne mogu zaustaviti njeno širenje. Mora se izvršiti mehaničko odstranjivanje zaraženih grančica i zahvatiti i dio zdravog tkiva zbog mogućnosti širenja micelije kroz grančicu", kaže Vukovićeva i dodaje da postoje i određeni preparati koji pomažu biljkama da lakše prevaziđu to stanje.
Naša sagovornica ističe da bi, u vrijeme pandemije, voće naročito trebalo da bude zastupljeno na trpezi i to ne samo sezonsko.
"Iako još uvijek nemamo sezonskog, voće bogato vitaminom C trebalo bi da bude najzastupljenije na našim trpezama tokom ovih dana. Iako u prosjeku treba koristiti sezonsku hranu jer je ona tada u pravoj hranljivoj vrijednosti, dovoljan unos bilo kog voća i povrća zaštiti će nas u odgovarajućoj mjeri."
Tagovi
Autorica