Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od mraza
  • 16.04.2020. 09:20

Zaštita voća nakon mraza - skidanjem zaraženih grančica

Hemijske mjere zaštite se obavljaju preventivno, prije ostvarenja zaraze. Prvo tretiranje primjeniti prije otvaranja cvijeta, u fazi bijelih balona. Sljedeće je u fazi punog cvjetanja.

Foto: Sanja Dovečer
  • 282
  • 19
  • 0

Imajući u vidu da je zima kasno pokazala svoje lice, voćari strahuju da će prelaz sa visokih na niske temeprature u mnogome umanjiti ovogodišnji rod.

Poljoprivredni stručnjaci ističu da i nula na termometru može prilično ugroziti ovogodišnji rod voća i da su u ovom trenutku ograničene zaštitne mjere koje se mogu primjeniti u zasadima.

Ove godine rodnost voća upitna?

"Što se tiče voća, ono ima svoje kritične faze kada mu ne prijaju niske temperature, što znači u ovom periodu, niske jutarnje temperature mogu uticati na određene faze, a to su prije svega faza cvjetanja, koja je sada u punom jeku. Ona je ujedno i najosjetljivija i može uticati na prinos odnosno na smanjenje roda", kaže Marina Vuković, diplomirani inženjer poljoprivrede.

Zaštitite kajsiju krečenjem

U ovom trenutku najugroženija je kajsija. Polovina aprila je vrijeme kada je većina voćaka u fazi početka cvjetanja do otvaranja cvijeta, zavisno od vrste i sorte.

Krečenje stabla korisno i s jeseni i u proljeće (foto Julijana El Omari)

"Kajsija je prva krenula u cvjetanje. Ono što su voćari mogli uraditi je svakako zaštita stabla krečenjem, kako bi izbjegli rano cvjetanje, ali sada je već faza u kojoj je kajsija u punom cvjetanju, tako da sada zavisi sve od toga kakva je bila temperatura na početku ove faze. Da li se mraz zadržavao duže ili kraće i kakva je ekspozicija biljke, od svega toga zavisi da li će cvijet stradati ili će ipak ostati plodovi koji će dovesti do pojačanog prinosa." 

Hemijske mjere obaviti preventivno

Ovih dana značajno je umanjen i broj zaštitnih mjera koje voćari mogu primjeniti. Postoji zadimljavanje koje se može obaviti kako bi se izmrzavanje sprječilo, moglo bi se obaviti i orošavanje, ali za to, kaže naša sagovornica, treba puno vode koja se nanosi u vidu mikrokapljica i to kad je temperatura blizu nule da bi se stvorio sloj koji će zaštititi biljke.

Voću ponovo prijeti mraz, pripremite se za odbranu

"Hemijske mjere zaštite se obavljaju preventivno, prije ostvarenja zaraze. Prvo tretiranje primjeniti u fazi prije otvaranja cvjeta, u fazi bijelih balona. Sljedeće tretiranje je u fazi punog cvjetanja. Kod višnje na primjer, je potrebno uraditi i treće tretiranje u fazi precvjetavanja ako su povoljni uslovi za razvoj bolesti (velika vlažnost, velika količina padavina i produženo cvjetanje). Ako dođe do ostvarenja zaraze hemijski tretmani ne mogu zaustaviti njeno širenje. Mora se izvršiti mehaničko odstranjivanje zaraženih grančica i zahvatiti i dio zdravog tkiva zbog mogućnosti širenja micelije kroz grančicu", kaže Vukovićeva i dodaje da postoje i određeni preparati koji pomažu biljkama da lakše prevaziđu to stanje.

Neka je voće uvijek na trpezi!

Naša sagovornica ističe da bi, u vrijeme pandemije, voće naročito trebalo da bude zastupljeno na trpezi i to ne samo sezonsko.

"Iako još uvijek nemamo sezonskog, voće bogato vitaminom C trebalo bi da bude najzastupljenije na našim trpezama tokom ovih dana. Iako u prosjeku treba koristiti sezonsku hranu jer je ona tada u pravoj hranljivoj vrijednosti, dovoljan unos bilo kog voća i povrća zaštiti će nas u odgovarajućoj mjeri." 


Tagovi

Radovi u voćnjaku Zaštita voća od mraza Krečenje kajsije Hemijski preparati Orošavanje Odstranjivanje grančica Sezonsko voće


Autorica

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dijete sa sela i entuzijast u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #proizvodnja Zasadi drvo, zasadi cvijet, uzgoji hranu jer zdrava hrana čovjeku je lijek. Ukoliko činimo dobro, naši potomci će ubrati plodove dobrote, a ukoliko činimo zlo, naši potomci se ne mogu nadati dobrome. Proizvesti organ... Više [+]