Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjet stučnjaka
  • 04.07.2024. 16:30

Zaštita maline nakon berbe - koje mjere preduzeti?

U zasadima gdje je berba maline još u toku, ne preporučuju se mjere zaštite.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 66
  • 16
  • 0

Zaštita maline po završetku berbe je važna kako bi se odnjegovali kvalitetni i zdravi izdanci za sljedeću godinu, što direktno utiče na visinu prinosa. U zasadima gdje je berba maline još u toku, ne preporučuju se mjere zaštite.

Nakon završene berbe, potrebno je sprovesti određene mjere, savjetuje PIS.

"Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje sječenje do osnove starih izdanaka, a kada dođe do pada temperature vazduha i njihovo iznošenje iz zasada. U ovom trenutku oni štite mlade izdanke od jake insolacije."

Kako zaštititi višnje i trešnje poslije berbe?

Po dužnom metru, preporuka je da se ostavi oko 10 zdravih izdanaka. Oboljele, oštećene i izdanke sa bočnim granama treba orezati do osnove i ukloniti, a međuredni prostor tarupirati.

Pjegavost izdanaka i grinje

Osim agrotehničkih mjera, preporuka je i da se sprovede hemijski tretman u cilju zaštite maline od patogena i štetočina.

U cilju zaštite maline od prouzrokovača ljubičaste pjegavosti izdanaka maline, Didymella applanata, preporučuje se tretman sa fungicidima na bazi aktivnih materija:

  • azoksistrobin + difenokonazol količini 0,75 l/ha ili
  • tebukonazol u količini 0,75 l/ha.

U zasadima gdje su prisutni simptomi napada eriofidne grinje lista, Phyllocoptes gracillis, preporuka je primjena akaricida na bazi abamektina.

Kako smo ranije pisali, simptomi oštećenja od eriofidne grinje na malinama se manifestuju na listovima u vidu svijetlozelenih mrlja na početku ishrane. Kasnije se mrlje šire, zahvataju veliku površinu i poprimaju svijetlozelenu do žutu boju, a uslijed jačeg napada može doći do pojave mjehura na licu lista i kovrdžanje listova.

Ukoliko berba još uvijek traje treba sačekati njen njen kraj i onda sprovesti tretman akaricidima kako bismo smanjili njenu populaciju za narednu vegetaciju i zaštitili lisnu masu.

Mušice i vaši

Ukoliko se pregledom malinjaka uoči prisustvo mušice galice (Lasioptera rubi), mušice izdanka (Resseliella theobaldi), biljnih uši (Aphididae) i drugih štetočina izdanka, preporučuje se primjena nekog od registrovanih insekticida na bazi aktivne materije:

  • lambda-cihalotrin u količini 0,2-0,3 l/ha ili
  • acetamiprid u količini 0,3 kg/ha.

Tagovi

Zaštita maline Berba maline Hemijske mjere Mjere u malinjaku Zaštita nakon berbe


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Osmanova ljepotica s malog gazdinstva u Malešićima, proglašena najboljom priplodnom #junicom, na izgložbi u Gračanici.

Foto: Osman Salić