Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podizanje voćnjaka
  • 03.11.2018. 08:00

Za dobar rod veoma važan izbor i raspored sorti u voćnjaku

U voćnjacima u kojima će se uzgajati samobesplodne sorte trebalo bi odabrati sorte prema odnosima oplođenja. S tim u vezi nastaju dvije proturječne pojave, odnosno težnja da se, s jedne strane radi standardizacije takve proizvodnje, broj sorti svede na minimum i s druge neophodnost da se u pojedinim zasadima, čak i veoma malih razmjera, uzgajaju najmanje dvije, pa i više sorti.

Foto: Flickr / warrenski
  • 654
  • 25
  • 0

Prilikom podizanja voćnjaka sa izabranim samooplodnim sortama, u jednom voćnjaku se može posaditi samo jedna sorta. Međutim, kako objašnjava savjetodavac Branko Tanasković, za voćnjake u kojima će se uzgajati samobesplodne sorte trebalo bi odabrati sorte prema odnosima oplođenja. Prema njegovim riječima, to je jedan od uslova, neophodnih za dobru rodnost voćaka. S tim u vezi nastaju dve proturječne pojave:

  1. težnja da se, radi standardizacije takve proizvodnje, broj sorti svede na minimum
  2. neophodnost da se u pojedinim zasadima, čak i veoma malih razmjera, uzgajaju najmanje dvije, pa i više sorti.

Pravilno pripremite zemljište za podizanje višegodišnjih zasada

Rješenje tih proturječnih pojava nalazi se u pravilnom izboru sorti i njihovom najboljem rasporedu, prema međusobnim uslovima oplođenja, ali tako da se može uspešno uzgajati najmanji broj sorti koji omogućuje obilne prinose. Pri tome će se jedna, dvije, pa i više sorti uzgajati radi proizvodnje plodova, a druge će biti tako podešene da kao oprašivači obezbjeđuju najveće prinose.

Osobine sorti oprašivača

Tanasković naglašava da bi se sorte oprašivači trebali odlikovati sljedećim karakteristikama:

  • da su dobro prilagođene uslovima sredine;
  • da ispoljavaju što bolju spolnu podudarnost sa glavnim sortama i time obezbjeđuju što obilnije prinose;
  • da imaju dobru klijavost polena;
  • da im se vrijeme cvjetanja što potpunije podudara;
  • da im plodovi imaju što bolji kvalitet
  • da im se dugovječnosti približno podudaraju sa glavnim sortama.

 Sigurnije je da se uzgajaju po tri sorte s uspješnom međusobnom oplodnjom

U pojedinim voćnim zasadima mogu se uzgajati najmanje dvije sorte koje se odlikuju većinom navedenih osobina, a što je naročito važno, sorte koje se mogu dobro međusobno oplođivati. Tanasković tvrdi da je sigurnije da se uzgajaju po tri sorte, i to sve tri s uspješnom međusobnom oplodnjom. Ukoliko se sorte koje se žele uzgajati odlikuju velikom vrijednošću po kvalitetu plodova i mogu se smatrati glavnim, a dobro se međusobno oplođuju, tada se one smjenjuju sa po četiri ili najviše šest redova, i to uvijek sa parnim brojem redova. Pri normalnom razvitku za jabuku i krušku to je udaljenost koja obezbjeđuje uspješno međusobno oprašivanje.

Sadnja trešnje: Pazite na međusobno oprašivanje sorti!

Napraviti različit raspored sorti oprašivača u voćnjacima

U slučaju da pojedine sorte želimo da uzgajati u malim razmjerima, pretežno kao oprašivače, tada se može napraviti različit raspored tih oprašivača u voćnjacima. Ipak, ukoliko je jedna od tih sorti loš oprašivač, onda nije preporučljivo da se uzgaja u više od dva reda zajedno. To praktično znači da će se takva sorta smjenjivati sa po dva reda. Tako će biti obezbijeđena dobra rodnost zahvaljujući oprašivanju i oplodnji susjednih stabala, dobrih oprašivača.

Izbjegavati raspored da u istom redu budu po dvije sorte

Neparan broj redova od jedne sorte može zbog eventualne, određene agrotehnike povećati troškove proizvodnje, i uticati na produktivnost rada. Trebalo bi izbjegavati raspored po kojem bi u istom redu bile po dvije sorte, zato što bi to kvarilo izgled i imalo niz drugih nepovoljnih posljedica na organizaciju rada i ujednačenje agrotehničkih mera, koje se u voćnjacima moraju primjenjivati. Zato se takav raspored izbjegava, naročito u velikim voćnim zasadima.


Tagovi

Voće Voćarstvo Sorte Branko Tanasković Raspored Voćnjak


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.