• Uzgoj trešnje
  • 09.10.2018. 18:00

Sadnja trešnje: Pazite na međusobno oprašivanje sorti!

Za postizanje izvanrednih rezultata u proizvodnji plodova trešnje, izbor kvalitetnih sorti mora biti praćen izborom adekvatnih oprašivača. Pripadnost sorti različitim grupama prema pravilima međusobnog oprašivanja i oplođenja, presudno utiče na rodnost u zasadima ove izrazito stranooplodne vrste.

Foto: Sanja Radičević
  • 2.397
  • 134
  • 0

Potražnja za plodovima i relativno visoke otkupne cijene su uticali na povećano interesovanje za podizanjem zasada trešnje posljednjih godina. Pri izboru sorti trešnje treba se rukovoditi njihovim proizvodnim rezultatima, koje stabilno ispoljavaju na određenom području u višegodišnjem periodu.

Iako je sortiment trešnje prilično dinamičan, odabir sorti predstavlja pravi izazov za proizvođače, kako sa aspekta kvaliteta ploda, tako i sa aspekta optimalne rodnosti, gdje jedan od ključnih faktora uspješnosti uzgoja predstavljaju sorte - oprašivači. Kao tipična samobesplodna vrsta, trešnja je upućena na oprašivanje polenom drugih sorti odgovarajuće genetičke podudarnosti (kompatibilnosti), i upravo se u ovoj oblasti često mogu sresti greške i potencijalni uzroci zasada tzv. "jalovih trešanja".

Gregory Lang: Potražnja za trešnjama u svijetu porasla za 50 %, a BiH ima dobre uslove za njihov uzgoj

Međusobna (in)kompatibilnost uzgajanih sorti

Zbog svojevrsnog genetičkog mehanizma, samobesplodna sorta trešnje je u nemogućnosti da zametne plod pri oprašivanju, kako vlastitim polenom, tako i polenom druge sorte, ali iste grupe inkompatibilnosti (do sada je poznato 47 ovakvih grupa). To praktično znači da se u jednom zasadu može nalaziti više sorti izvanrednog kvaliteta i uzgajanih primjenom najsavremenijih agro i pomotehničkih mera, a da rezultat u pogledu rodnosti bude nula (da, nula, ukoliko u blizini nema drugih zasada ili stabala kompatibilnih sorti!).

Sinhronizovanost u vremenu cvjetanja

Pored odgovarujuće kompatibilnosti kao osnovnog uslova rodnosti u zasadima trešnje, neophodna je i podudarnost sorti u pogledu vremena cvjetanja. Širenje introdukovanih sorti je nezamislivo bez njihovog prethodnog pažljivog ispitivanja u agroekološkim uslovima područja planiranog za uzgoj, kako zbog proizvodnih osobina, tako i zbog karakteristika vremena cvjetanja u odnosu na druge sorte. Drugim riječima, dobra sinhronizovanost dvije sorte trešnje u pogledu vremena cvjetanja u npr. Holandiji, ne znači nužno i dobru sinhronizovanost u regionu Balkana.

Loš primjer - ne, nikako

Pozna sorta trešnje regina, veoma tražena zbog odličnog kvaliteta ploda i rodnosti, neće dati rezultate ukoliko se posadi zajedno sa sortama vera i van. Na prvi pogled dobra kombinacija zbog krupnoće ploda sve tri sorte i različitog vremena sazrijevanja (vera - van - regina), u praksi će doživjeti katastrofalan rezultat. Zbog pripadnosti istoj grupi inkompatibilnosti (grupa II), sorte neće moći da se međusobno oplode i zametnu plodove, čak i uz visoku obilnost cvjetanja i obezbjeđenje pčela - prenosilaca polena.

Dobar primjer - da, svakako

Ista sorta (regina, grupa II) će dati odličan rezultat ukoliko se posadi zajedno sa sortama karina (grupa III) i kordia (grupa VI). Pripadnost različitim grupama, sinhronizovanost u pogledu vremena cvjetanja u većini proizvodnih područja i dobar kvalitet ploda čine ovu kombinaciju izvanrednom, pa će proizvođači biti zadovoljni i prinosom i krupnoćom ploda.

Samooplodne sorte

Samooplodne sorte trešnje na tržištu sadnog materijala proizvođačima olakšavaju izbor, zato što mogu, ne samo zametati plodove pri oprašivanju sopstvenim polenom, već su istovremeno i univerzalni oprašivači za ostale sorte. U zasadima trešnje, naročito ukoliko su u pitanju plantažni zasadi većeg broja sorti, preporučuje se sadnja makar jedne samooplodne sorte.

Ipak, nekada odobravan uzgoj samooplodne sorte trešnje kao jedine u zasadu (monokultura) danas se apsolutno ne preporučuje, pošto i samooplodne sorte daju bolje rezultate pri oprašivanju polenom drugih sorti. Koncept sadnje najmanje tri međusobno kompatibilne sorte dobre podudarnosti u vremenu cvjetanja je svakako dobar način da se osigura stabilna rodnost u zasadima trešnje.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemovi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Trešnja Oprašivanje Zasad Rodnost Univerzalni oprašivači Grupe inkompatibilnosti Regina Vera Van Karina Kordia


Autorica

Sanja Radičević

Više [+]

Dugogodišnji naučni radnik Instituta za voćarstvo iz Čačka. Glavni i odgovorni urednik naučnog časopisa Voćarstvo. Tokom dosadašnje karijere publikovala preko 150 bibliografskih jedinica u nacionalnim i međunarodnim časopisima.