Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 25.04.2021. 09:40

Vrijeme pogoduje infekcijama voća, sutra obavite preventivnu zaštitu!

S obzirom da nas kiša očekuje već sutra (u večernjim satima) i da će se nestabilno vrijeme zadržati tokom čitave predstojeće sedmice, stvoriće se povoljni uslovi za jaku infekciju.

Foto: Bigstock/banedeki (ilustracija)
  • 235
  • 86
  • 0

Kako su prema prognostičarima padavine najavljene u danima pred nama, proizvođači šljive trebalo bi da obave zaštitu ovog voća od monilioze. Preporuka je da se danas ili sutra, tokom prve polovine dana odradi tretiranje zasada. 

Mirko Jokić iz PSSRS savjetuje da bi bilo poželjno upotrijebiti neki od preparata na bazi ciprodinila, poput Chorusa 50WG ili Neona. Zatim, na bazi pirimetanila (Pehar i Pyrus) ili kaptana (Merpan 50WP, Kaptan 50WP, Metod 480SL, Agrokaptan i drugi). Mogu se primjeniti i u kombinaciji sa insekticidom aktivne materija acetamiprida ili tiakloprida. Tom prilikom koristiti Tonus, Volley i Calypso, kako bi se spriječila šteta od šljivine osice. Aplicirati insekticid samo u slučaju kada se šljiva nalazi u fazi precvjetavanja.

Kada je riječ o kruški, ova voćna vrsta u sjeverozapadnom dijelu zemlje sada je u fenofazi punog cvjetanja do precvjetavanja. S obzirom da nas kiša očekuje već sutra (u večernjim satima) i da će se nestabilno vrijeme zadržati tokom čitave predstojeće sedmice, stvoriće se povoljni uslovi za jaku infekciju. Iz tog razloga, obavezno je izvršiti preventivnu zaštitu voća

Pažljivo planirajte i hemijsko prorjeđivanje

Jokić preporučuje da se prije padavina, odradi tretman kombinacijom sredstava na bazi ditianona poput recimo Delana 700WG i pirimetanila (Pyrus). Kako bi se stimulisalo partenokapno zametanje, koristiti preparate koji u svom sastavu imaju gibereline, na primjer Gerlagib LG, zajedno sa sredstvima na bazi algi i bora.

Predstojeća kiša mogla bi imati i uticaja na jabuku, koja se u sjeverozapadnom dijelu RS trenutno nalazi u fazi otvorenog centralnog cvijeta do precvjetavanja

Kako prepoznati da li je zaustavljena čađava krastavost krušaka i jabuka?

Nestabilne vremenske prilike pogodovaće stvaranju jake infekcije na ovoj voćki, zato stručnjaci preporučuju da se odradi preventivno tretiranje i to kombinacijom sredstava sa aktivnom materijom ditianon i pirimetanil. Da bi jabuku zaštitili od pepelnice, neophodno je tretirati sa preparatima na bazi miklobutanila ili meptil - dinokapa, kao što su Systahe ili Karathane Gold.

U zasadima Zlatnog Delišesa gdje nisu evidentirane ozbiljnije štete od mraza, a u kojima je voće u fenofazi bijelih balona, trebalo bi pažljivo planirati prve hemijske tretmane hemijskog prorjeđivanja preparatima aktivne materije etefon, kao što su Ethrel, Gerephon ili neki drugi, ali i one u cilju prevencije rđaste prevlake (Promalin, Progerbalin), savjetuje Mirko Jokić.


Tagovi

Zaštita šljive Monilioza šljive Preventivno tretiranje Mirko Jokić Faza precvjetavanja Jaka infekcija Pepelnica jabuke Hemijsko prorjeđivanje Zaštita kruške


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.