• Uzgoj maslina
  • 10.03.2019. 14:00

Vrijeme je za đubrenje maslina

S obzirom na zahtjeve koje je sa sobom nosila prethodna godina vrlo je važno u narednom periodu kvalitetno opskrbiti biljku hranjivim tvarima, prvenstveno dušikom.

Foto: Bigstockphoto/Alicar
  • 136
  • 16
  • 0

Dolaskom toplijih dana maslina se priprema za početak vegetacije i sada je pravo vrijeme da sa odgovarajućim đubrenjem potpomognemo njen rast i razvoj u tekućoj vegetacijskoj sezoni.

Iako je poznata kao biljka koja uspijeva na tlima gdje većina drugih voćnih vrsta ne bi opstala, to nikako ne znači da trebamo zanemariti njene potrebe za hranjivima.

Pri planiranju đubrenja za maslinike treba uzeti u obzir više faktora, između ostalih i urod u prethodnoj godini te količinu i vrstu đubrenja unazad nekoliko godina, a poželjno bi bilo napraviti i kemijsku analizu tla svakih tri do pet godina, te analizu lista masline. Fizikalni sastav tla također utječe na količinu hranjivih tvari koje će biljka iz njega iscrpiti. Dobro poznavanje tla na kojem se nalazi nasad čini đubrenje učinkovitijim i za očekivati je bolji rast i stabilniji prinos stabala. Vizualnim pregledom stabala također se uočavaju promjene koje govore o potencijalnim problemima, odnosno nedostatku određenog hranjiva. Poželjan je zdrav izgled, tamno zelena boja i dovoljno duge mladice.

Tko su dobitnici osobnih i kolektivnih priznanja ovogodišnjeg Noćnjaka?

S obzirom na zahtjeve koje je sa sobom nosila prethodna godina vrlo je važno u narednom periodu kvalitetno opskrbiti biljku hranjivim tvarima, prvenstveno dušikom.

Redovitim unosom organskog đubriva u maslinik, obogaćuju se njegova struktura i potiče aktivnost različitih organizama koji žive u tlu, a koji poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari. Ondje gdje je to moguće svakako se preporučuje unošenje đubriva u tlo (frezanje).

Optimalan razvoj biljke postiže se i održava pravovremenim unosom kako organskog tako i mineralnog đubriva.

Biljka svojim rastom i razvojem plodova crpi mineralne tvari iz tla te je za kvalitetan uzgoj neophodno redovito vraćanje hranjivih tvari u tlo vodeći računa o potrebama stabala kao i o razvojnom stadiju u kojem se biljka nalazi.

Autor: Karlo Rubelj, mag. ing. biljnih znanosti, Ministarstvo poljoprivrede

Izvor: www.savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španija, a slijedi na drugom mjestu Italija. Jedno stablo masline... Pročitaj više »

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Maslina Đubrenje Razvoj Maslinik

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi