Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak 2019.
  • 08.03.2019. 18:00

Tko su dobitnici osobnih i kolektivnih priznanja ovogodišnjeg Noćnjaka?

Svojim načinom življenja i postignućima doprinijeli su razvoju maslinarstva i uljarstvu. Provjerite tko su ovogodišnji dobitnici priznanja 21. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2019.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
  • 368
  • 54
  • 0

Na svečanom otvaranju 21. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2019, koja će se  održati od 21. do 24. marta u Neumu, najsvečanije će biti dobitnicima osobnih i kolektivnih priznanja koji su ih načinom življenja i svojim postignućima zaslužili. U Grand hotelu Neum priznanja će, doznaje Agroklub, biti uručena o 12-torici laureata i to:

Doc. dr. sc. Mariu Bjelišu priznanje “Pavle Bakarić" 

Priznanje "Pavle Bakarić” za životno djelo u maslinarstvu dobit će doc. dr. sc. Mario Bjeliš iz Splita. Bjeliš je obranio doktorsku dizertaciju (Fauna Tephritiae) na Fakultetu agrobitotehničkih znanosti u Osijeku.

Stručno-znanstveni interes mu je zaštita bilja, posebno maslina, te se smatra jednim od vodećih stručnjaka za zaštitu maslina. Na tu temu napisao je, kao autor i koautor, pet knjiga te veliki broj sažetaka sa skupova, radova u zbornicima, znanstvenih radova i članaka u časopisima, poglavito u "Maslini“. Posebno su zapaženi njegovi radovi "Zaštita maslina u ekološkoj proizvodnji“, "Nazočnost virusa u maslinicima Hrvatske“, "Suzbijanje maslinove muhe“ i „Integrirana zaštita masline“.

Bio je dugogodišnji djelatnik Zavoda za zaštitu bilja u Solinu, a danas radi na Sveučilištu u Splitu. Redovito daje savjete poljoprivrednicima i drži edukacijska predavanja o zaštiti maslina i drugih poljoprivrednih kultura.

Dr.sc. Sandri Petričević priznanje "Branko Škarica"

Dr.sc. Sandri Petričević priznanje "Branko Škarica“ za životno djelo u uljarstvu dodjeljuje Federalni agromediteranski zavod Mostar. Sandra je  diplomirala na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu, te doktorirala na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Spremni za Noćnjak 2019? Budite dio najveće manifestacije maslinara i uljara

Maslinovo ulje nezaobilazna je komponenta u njezinom životu i poslu. Radila je u Zavodu za javno zdravstvo Split, dugi niz godina bila je voditeljica SMS prehrambeno-razvojnog centra na Klisu, a danas radi u splitskom Veterinarskom zavodu. Njezin osnovni znanstveni i stručni interes su prerada maslina i kvaliteta maslinovog ulja. Voditeljica je profesionalnog panela za ocjenjivanje djevičanskih maslinovih ulja, te stalno radi na edukaciji ocjenjivača i potrošača po pitanju kvalitete maslinovog ulja. Profilirala se u jednog od vodećih stručnjaka za maslinovo ulje u Hrvatskoj. Dala je značajan doprinos unaprjeđenju kvalitete maslinovog ulja u Dalmaciji i šire.

Marijani Petir priznanje "Marko Vrsalović"

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir dobitnica je priznanja “Marko Vrsalović za doprinos unaprjeđenje i promociju poljoprivrede, posebno maslinarstva i uljarstva. U obrazloženju se ističe da je Marijana Petir profesorica biologije i teologije, te magistar menadžmenta. Bivša je saborska zastupnica Hrvatskog sabora i zamjenica župana, a aktualna europarlamentarka.

U Evropskom parlamentu, između ostalog, obnaša dužnost članice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj. Od 1998. do 2000. godine vodila je ekološku udrugu "Zeleni Moslavine". U Evropskom parlamentu aktivna je u zaštiti interesa hrvatskih poljoprivrednika i zaštiti okoliša, te nastoji unaprijediti i pomoći razvoj poljoprivrede u Republici Hrvatskoj, što obuhvaća i maslinarstvo. Posebno je aktivna na manifestacijama vinogradara i maslinara gdje nastoji saslušati probleme i pružiti pomoć, te zastupati njihove interese u Evropskom parlamentu.

Miloradu Dragobratoviću priznanje "Cavaliere olio d'oliva"

Međunarodno priznanje "Cavaliere olio d'oliva“ za višegodišnji samoprijegoran rad u uljarstvu MIloradu Dragobratoviću iz Ploča dodjelit će tvrtka Baldasar d.o.o. iz Splita u ime tvrtke Gruppo Pieralisi iz Italije.

Milorad Dragobratović vlasnik je "Uljare Neretva“ u Opuzenu. Dolina Neretve veže se, uglavnom, uz proizvodnju voća i povrća. Međutim brdski tereni idealni su za sadnju vinove loze i masline. Nekad napušteni tereni, ponovno postaju atraktivni i to ne više za sadnju mandarina, nego maslina. Tako dolina Neretve, koja je do sada uglavnom bila mandarinska regija, sada sve više postaje i maslinarska. Zato je podizanje uljare Neretva bila "pun pogodak“ i znatno je pridonijela razvoju maslinarstva u ovom dijelu Dalmacije. Uljara ima kapacitet od 2.000 kilograma na sat, a Dragobratović nastoji povećati kapacitet s obzirom na veliki rast interesa za sadnju maslina u neretvanskoj dolini.

Uljara ima riješeno pitanje zbrinjavanja komine, što je posebno značajno za ekološko očuvanje okoliša ušća Neretve. Dragobratović nastoji da njegova uljara prerađuje na najkvalitetniji način i da se dobije vrhunski proizvod, pa nije čudno da su maslinova ulja prerađena u ovoj ulajri osvojila mnoga priznanja na sajmovima i izložbama. (s bratom Matom dobio je priznanje Branko Škarica na Noćnjaku 2012., op.a.)

Priznanja "Joško Niskota" uzornim maslinarima

Josip Matić-Lolo i Pero Matić-Kapetan, Broćanac, Neum

Braća Matić uzgajaju maslinik svojih djedova i pradjedova u selu Broćanac u Neumskom zaleđu, u kojem su naslijedili oko 55 stabala, neka starija i od 100 godina. Inače, njihovi preci su još 1951. godine napravili stari pogon za preradu maslina, koji je radilo do rata.

U maslinik su dosadili još oko 300 novih stabala, a planiraju ga i dalje okrupnjavati. Cilj im je imati 1.000 stabala. Danas im je najčešće očekivani godišnji urod oko 5,5 tona odnosno 500-600 litara ulja. Za svoja ulja osvojili su mnoga značajna priznanja u zemlji i inozemstvu, od kojih posebno treba izdvojiti vicešampionsku titulu na Noćnjaku 2009., pobjedu na prvim "Danima berbe maslina“ u BiH te nagradu u Italiji na međunarodnoj manifestaciji "L'oro dei Due mari" (Zlato dva mora). a njihovo ulje je uvršteno i u Svjetski vodič maslinovih ulja.

Dragan Mikulić iz  Ljubuškog

Dragan Mikulić već preko deset godina vlasnik je respektabilne uljare u Ljubuškom, a također i najvećeg maslinika u Bosni i Hercegovini. Mikulić u svojoj uljari raspolaže s najsuvremenijim strojevima za preradu maslina, koji po satu prerađuju 25.00 kilograma maslina od kojih se dobivaju pretežno ekstra djevičanska maslinova ulja. Uljara ispunjava sve standarde za proizvodnju ulja po pravilima EU, pa su stvoreni preduvjeti za plasman hercegovačkog ulja na zahtijevno europsko tržište. Po struci nije agronom, ali dugogodišnje iskustvo i znanje koje je stekao u praksi razlog su što mnogi dolaze kod njega po savjete za tretiranje i zaštitu maslinika.

13 zlatnih medalja za uljaru Mikulić

Mikulić pakira maslinovo ulje dobiveno od plodova iz njegovog maslinika, prerađenih u vlastitoj uljari, pod svojom etiketom. Posljednjih godina za kvalitetu maslinovog ulja iz svoje uljare dobio je veliki broj zlatnih medalja i drugih zavidnih priznanja, kako u BIH tako i u Hrvatskoj i Italiji.

Slavko Ramljak iz Čapljine

Slavko Ramljak je maslinar i vlasnik uljare OPG-a Ramljak u Tasovičima kod Čapljine. Kako sam kaže zamislio je otvoriti uljaru za svoje potrebe i prijatelje te "divit se tekućini koja izlazi iz prve male uljare“. Danas ta uljara prerađuje masline za veliki broj maslinara i ima linije prerade kapaciteta 400 kg i 600 kg te svako tri sata one od maslina prerade 100 litara, pretežno ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Inače, maslinova ulja Ramljaka dobila su priznanja za kvalitetu na nekoliko ocjenjivanja u BiH i Hrvatskoj.

Zadruga godine:  PZ Pakoška iz Pakoštana

Priznanje najboljoj uljarskoj zadruzi za 2018. Godinu koje je pripalo PZ Pakoška iz Pakoštana dodjelit će Hrvatski poljoprivredni zadružni savez. PZ Pakoška osnovana je (kao obiteljska) 2005. godine, a nedugo nakon osnivanja u okviru zadruge počinje s radom uljara s težištem na otkup i preradu maslina kontroliranog podrijetla. Danas je uljara opremljena suvremenim strojevima tvrtke Pieralisi, kapaciteta 2000 kg na sat, s mogućnošću hladne prerade s kontroliranom temperaturom. Uz uslugu mljevenja maslina zadruga također vrši otkup maslina kao i flaširanje za članove i kooperante.

Svake godine pogon se unaprjeđuje, te se broj miješalica povećao na šest i kapacitet je povećan s dvije na dvije i pol do tri tone. Međutim, i dalje se daje veći značaj kvaliteti nego brzini prerade. (ovlašteni za zastupanje Stipe i Mate Ivas-zadruga je imala (2016.) 700.000 kuna promet i evidentirano 5 zaposlenih, op.a.).

Najbolja uljarska udruga "Hercegovački plodovi Mediterana"

Udruga "Hercegovački plodovi Mediterana" iz Stoca počela je s radom uoči 2008. godine s ciljem obnove voćarstva u Hercegovini, te je odmah poticala intenzivnu sadnju mediteranskih voćnih kultura, posebno maslina. Kako se do tada nitko tim nije podrobnije bavio, bio je to pionirski posao.

Udruga svoje aktivnosti temelji na činjenici da Hercegovina ima velike prirodne mogućnosti za razvoj voćarstva, poglavito maslinarstva. Udruga organizira sajamsku manifestaciju "Hercegovački plodovi Mediterana“ s ciljem poticanja veće sadnje voćaka, posebno maslina, te proizvodnje njihovih prerađevina, ali i radi promocije i edukacije. U Stocu je otvorena nakon 40 godina i prva uljara zahvaljujući donaciji strojeva za preradu maslina (vrijednosti 20000 eura) od strane talijanske vlade udruzi "Hercegovački plodovi Mediterana“. Udruga je, uz potporu lokalne uprave, opremila i stavila u pogon uljaru kapaciteta 80-100 kg na sat. Inače, udruga danas ima oko 100 članova.

Meri Šilović "Zlatno pero Noćnjaka"

Priznanje "Zlatno pero Noćnjaka“ za afirmaciju maslinarstva, uljarstva i zadrugarstva kroz medije bit če uručeno Meri Šilović, urednici u Slobodnoj Dalmaciji.

Mari se afirmirala kao novinarka koja bilježi sve što se događa na hrvatskoj vinskoj sceni. Poglavito su zapaženi njezini članci o povezanosti dalmatinske vinske sorte crljenak i glasovite američke sorte zifandel. Posljednjih godina zapažena je i kao urednica magazina za uljare i maslinare "Maslina“ i priloga u Slobodnoj Dalmaciji Maslina. Napisala je priloge o maslinarstvu u mnogim časopisima i publikacijama, a treba posebno izdvojiti knjigu "Masline i vina Jadrana“. Za svoj rad primila je nekoliko vrijednih priznanja od kojih izdvajamo nagradu "Zlatno pero“ na Sabatini 2007. i "Marko Polo-slavni putopisac“ za najbolji putopis. 

Priznanje "Zlatna amfora Noćnjaka" županijama Mostar i Široki Brijeg

Za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva na svom području priznanje "Zlatna amfora Noćnjaka“ dobile su Hercegovačko-neretvanska županija Mostar I Zapadnohercegovačka županija Široki brijeg. U obrazloženju se ističe da je Hercegovina, tradicionalno vinogradarski kraj, imala posljednjih godina značajan napredak u razvoju maslinarstva, pa su hercegovačke županije postale pioniri sadnje maslina u BiH.

Iako neki arheološki nalazi upućuju na mogućnost da se tu uzgajala maslina još u rimsko doba (u prvim stoljećima), nasadi maslina su dugo bili vrlo rijetki. Međutim, posljednjih deset godina uzgoju maslina prišlo se vrlo ambiciozno i sustavno pa se počela pisati neka nova povijest uzgoja ove kulture u županijama, jer su se stanovnici počeli vraćati maslinarstvu koje je bilo zapostavljeno. Već je 200 hektara hercegovačkog krša pretvoreno u iskoristivu poljoprivrednu površinu zasađenu maslinama. Na taj način osiguran je izvor prihoda za mnoge obitelji, a maslinarstvo je u te dvije županije dodatno osnaženo. U tom pravcu je napravljen veliki iskorak, ali se procjenjuje da u Hercegovini ima potencijala za sadnju maslina na još 1500 ha (Ljubuški, Mostar, Čaplina, i Ravno).

Naime, pogodan zemljopisni položaj, mediteranska klima i krško tlo područja Hercegovine, čine ovo područje vrlo pogodnim za uzgoj ove kulture. Osnovni cilj je da se potakne mlade ljude na bavljenje maslinarstvom, a da bi to uspjele Županije su se uključile u povezivanje sa španjolskim znanstvenicima radi prijenosa njihovih znanja i iskustava na hercegovačke maslinare.

Družbi Školskih sestara franjevki priznanje "don Frano Ivanišević"

Za doprinos promicanju poljoprivrede, poglavito maslinarstva i uljarstva u zajedništvu (za afirmaciju ekonomskih, društvenih i duhovnih vrijednosti poljoprivrede, poglavito maslinarstva-Bašo) priznanje "don Frano Ivanišević“ bit će uručeno Družbi Školske sestre franjevke Krista Kralja, Provincija Svete obitelji u Hercegovini.

Družba Školskih sestara franjevki ima svoj prapočetak u Grazu, u Austriji, a želja je bila da pomognu onima koji nisu imali mogućnost školovanja u ustanovama zbog preskupih školarina. Papa Grgur XVI. je 1842. godine odobrio statute, zasnovane na podlozi Pravila Trećeg reda sv. Franje. Složene životne prilike i nepovoljna politička situacija u Bosni i Hercegovini, prisilile su sestre da prihvaćaju poslove različitih djelatnosti, ali nastoje iznad svega "biti sestre“ svima. Družba "Školske sestre franjevke Krista Kralja“ provincija Svete obitelji u Hercegovini rade kao vjeroučiteljice, medicinske sestre, domaćice, a pokazale su se i kao vrsne maslinarke i uljarke. Svakom poslu pristupaju s puno ljubavi pa ne iznenađuje da je maslinovo ulje koje one proizvode izuzetne kvalitete.


Tagovi

Noćnjak 2019 Osobna i kolektivna priznanja Zadružni savez Dalmacije Neum BiH


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić