Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljive
  • 28.08.2020. 07:30

Vremenske neprilike pomutile i tržište šljiva: Neke zemlje krenule i u raniju berbu

Vremenske neprilike u Evropi uticale su i na prinose šljiva, što se odrazilo na njihov izvoz i cijenu.

Foto: JumpStory
  • 78
  • 7
  • 0

Vremenske neprilike širom cijele Evrope imale su loš uticaj na svu poljoprivrednu proizvodnju pa tako i na prinose šljiva. Moglo bi se reći da je Norveška najgore prošla jer je čak 80% berbe propalo zbog snježnih padavina početkom maja. Berba se procjenjuje na 600-700 tona (u odnosu na 1.900 tona prošle godine).

Što se tiče belgijske proizvodnje, količina na tržištu uporediva je sa prošlogodišnjom. Iako se očekivalo kako će prinosi biti puno veći, proljetni mraz takođe je uništio. Kvalitet ploda izgleda dobro, a potražnja za ovim voćem u Belgiji neprestano raste. 

U Njemačkoj i Francuskoj berba započela nešto ranije

Domaće sorte poput Top, Hanita i Cacaks Schöne trenutno dominiraju njemačkim tržištem,a berba je ove godine započela nešto ranije. Budući da je snabdjevenost sama po sebi dovoljna, cijene se kreću između 1-2 evra/kg. Šljive koje se uvoze najčešće su sorte Čačanka iz Poljske, Češke i Srbije. 

Izuzetno rano sazrijevanje nastavilo se tokom cijele sezone u Francuskoj, što je ovu godinu učinilo prilično posebnom. Kao rezultat, berba će takođe završiti nešto ranije, a procjenjuje se da će prinosi biti za trećinu manji od prošlogodišnjih.

Međutim, manje količine osiguravaju bolji kvalitet sa visokim udjelom šećera. Iako su cijene dosta pristupačne, potražnja je bila nešto niža u odnosu na prijašnje godine, piše Fresh Plaza

Hrvatska pojednostavila izvoz šljive iz BiH u Evropsku uniju?

Takođe, dobre cijene zabilježene su i u sjevernoj Italiji. Na veletržnici Vignola, u Modeni, kvalitet voća je jako dobar, a cijene se kreću od 0,80 do 3 evra/kg, zavisno od sorte i veličine. Nažalost, zbog mraza izgubljeno je 60% proizvodnje. Regina je trenutno najpopularnija, a kilogram košta između 2 do 3 evra. Veća potražnja je i za Grossa di Felisio, čija je cijena oko 1,50 evra/kg. 

Gubitak brazilskog tržišta doveo do pada cijena u Španiji

Količina proizvodnje šljiva u španskoj regiji Extremadura, najvećem dobavljaču voća u zemlji, oko 25% je manja u odnosu na prošlu godinu. Iako je prvi dio sezone bio dobar, kada su u pitanju potražnja i cijene, iznenađujuć gubitak brazilskog tržišta doveo je do njihovog pada

Iako se voće do neke mjere plasira i na druga tržišta, poput Indije, Evropa je i dalje zajedno sa Brazilom, jedno od glavnih odredišta. 

Kada govorimo o Turskoj, ova se vrsta uzgaja širom zemlje, uglavnom duž obale Sredozemnog i Egejskog mora. Proizvodnja se neprestano povećava jer se i hektari šire. Ove godine vremenski uslovi osigurali su dobar kvalitet ploda. Potražnja za japanskom šljivom raste u Evropi, ali turska većinu njih šalje u azijske zemlje poput Indije, Singapura, Hong Konga i Malezije. 

U Kini drastičan pad izvoza

Šljiva Shuanghua trenutno je najpopularnija na kineskom tržištu. Prosječna cijena je oko 0,49 evra/kg. Najekskluzivnija sorta, međutim, je Fengtang, čija prosječna cijena iznosi oko 8,80 €/kg. 

U posljednje vrijeme i Xiangcui takođe dobija na popularnosti i uzgaja se u sve većem broju regija. Ova sorta izvozi se i u jugoistočnu Aziju. U aprilu su, međutim, vremenski uslovi bili loši i to je uticalo na kvalitet.

Stanley je šljiva za sve namjene

Zbog korona virusa i ekstremnih vremenskih uslova, količina izvoza drastično je smanjena ove godine. Šta više, cijena na veletržnici pala je za gotovo trećinu. Izvozna sezona u Kini traje od jula do oktobra, a Sjedinjene Države i Turska glavni su konkurenti.

Prema posljednjim podacima Hort Innovation-a, proizvodnja šljiva u Australiji u 2019. godini bila je nešto veća nego prethodnih. Količine su porasle za 8%, na 32.241 tonu, a vrijednost je porasla za 4%, na 75,7 miliona austrijskih dolara (oko 460 mil. evra). Izvoz se takođe povećao za 29%, i to najviše u Kinu gdje je sa samo jedne tone u 2017. porastao na 2.604 tona u 2019. godini. 


Tagovi

Tržište Izvoz šljiva Vremenske neprilike Prinosi Cijene Izvoz


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.