Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Darko Milošević
  • 13.04.2022. 13:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Ugljevik

Voće izdržalo proljetni mraz - dobar rodni potencijal u BiH

Zbog niskih temperatura preporučuje se adekvatna zaštita voća. Prošlosedmične padavine i nešto hladnije vrijeme, nisu uzrokovali velike problem voćarima, barem ne onima pod Majevicom

Foto: Darko Milošević
  • 267
  • 143
  • 0

Početkom naredne sedmice, pored nešto većeg mraza u ponedjeljak, prognozira se promjenjivo vrijeme sa slabom kišom u centralnim i istočnim područjima. Kiša i pljuskovi će se nastaviti i nakon 21. aprila, posebno u zapadnim i južnim područjima zemlje. Meteorolozi upozoravaju da bi mraz mogao prouzrokovati oštećenja na voćarskim kulturama.

Zbog niskih temperatura preporučuje se adekvatna zaštita voća. Prošlosedmične padavine i nešto hladnije vrijeme, na sreću, nisu uzrokovali velike problem voćarima, barem ne onima pod Majevicom. Prema riječima proizvođača iz sela Tutnjevac kod Ugljevika, Darka Miloševića, šteta od aprilskog mraza je bilo vrlo malo da su zanemarive. Temperatura je krako padala na minus dva.

"Možemo reći da je to bila jedna lagana proreda voća jer je ove godine u čitavom regionu, posebno kada govorimo o koštičavom voću i kruški, jako dobar rodni potencijal", kaže Milošević.

Voćari se nadaju da temperature neće spuštati prenisko

No, upitno je šta donosi nastavak proljeća. Još jedan hladni talas očekuje se u periodu od 18. do 20. aprila. Voćari se nadaju da temperature ipak neće ići prenisko i naštetiti već zametnutim plodovima.

"Ono što mi primijenimo prije hladnih dana, malo kondicioniramo biljke s određenim biostimulatorima, aminokiselinama, damo malo snage, da lakše prebrode. Do sada je to davalo rezultate pa smo istim agrotehničkim mjerama pristupili i ove godine", kaže ovaj voćar. 

Stres biljke 

Ako hladni talas traje duže, od uvečer do ujutro, osim dimljenja trebalo bi pristupiti, ako je moguće, i zagrijavanju same parcele kako bi se dobio željeni efekat i smanjila oštećenja. U voćnjacima Milošević šljiva je u fazi precvjetavanja, behar je prošao, a jabuka kreće s cvatnjom, kruška je taj proces završila, dok polako prolazi i trešnja.

"Ono što još može da se desi, ako je velika smjena visokih i niskih temperature, voćka zna da odbaci tek zametnute plodove, jer je to za nju stres. Ako nije dobro kondicionirana, ako joj nije dato sve ono što bi trebala imati za svoje razviće po fenofazama, onda zna i naknadno, uslijed tog stresa odbaciti veliki dio roda", kaže Darko.

Još jedan udar mraza očekuje se naredne sedmice

Na području Ugljevika je, ocjenjuje, stanje dobro. Međutim, na pojedinim dijelovima gdje je niža nadmorska visina, poput Semberije, došlo je do nešto većeg oštećenja, ali ne još uvijek značajnog.

U zasadima šljive registrirani su prvi ulovi žute i crne šljivine ose, a kod koštičavih voćnih vrsta primijećena su prva imaga rutave bube.

Vrijeme pogodovalo ozimim usjevima

Temperaturni uslovi tokom prošle sedmice omogućavali su pokretanje fizioloških procesa svih poljoprivrednih kultura - ozimih usjeva, voća i vinove loze. S porastom temperatura sjetveni sloj zemljišta se zagrijava i dostiže optimalne vrijednosti što će omogućiti kvalitetnu sjetvu. I padavine su registrirane u svim proizvodnim područjima. Najviše kiše bilo je u Hercegovini i u istočnim područjima.

One su ‘pak bile od velike koristi ozimim usjevima, kako bi usvojili data hranjiva i krenuli u intenzivniji porast. Također, vlažno i toplo zemljište omogućit će lakšu pripremu i sjetvu glavnih proljetnih ratarskih kultura čiji optimalni rokovi počinju s prvom polovinom aprila.

Vrijeme pogoduje proljetnoj sjetvi, ali mraz ponovo prijeti

U pogledu biljnih bolesti, u usjevima pšenice registrirano je prisustvo simptoma pepelnice žita i sive pjegavosti lista, dok su kod ozimog ječma uočenu simptomi mrežaste pjegavosti lista. Što se tiče pojave biljnih štetočina na pojedinim parcelama pod ovim usjevima registrirana je pojava odraslih jedinki i jaja žitne pijavice. 

Prema prognozi meteorologa petak i dane vikenda obilježit će umjereno do potpuno oblačno s povremenom kišom ili lokalnim pljuskovima praćeni grmljavinom, uglavnom tokom nedjelje. Minimalna temperatura u nižim predjelima od -3 do 10, na jugu do 14 stepeni, u višim predjelima od -6 do 5 stepeni. Maksimalna temperatura od 15 do 24, u višim predjelima od 5 do 18 stepeni.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Voće Mraz Voćnjaci Milošević Šljiva Jabuka Kruška Darko Milošević


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.