Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Početak vegetacije
  • 10.02.2022. 09:00

Poranila kruška pod Majevicom - voćar ne brine, koristi metode svoga djeda

Darko je četvrta generacija voćara u svojoj porodici. Od djeda je kaže dosta naučio, pa i to da se protiv prirode ne može. Danak je ovo blage zime, a i nije prvi put da se na ovom gazdinstvu dešava

Foto: Darko Milošević
  • 1.202
  • 149
  • 0

U voćnjaku Darka Miloševića iz sela Tutnjevac nadomak Ugljevika, na pojedinim sortama krušaka jučer su počele da pucaju košuljice na pupovima. Nekoliko toplih dana pokrenulo je vegetaciju, ali nema mjesta za brigu. Barem, još neko vrijeme. 

Darko je četvrta generacija voćara u svojoj porodici. Od djeda je kaže dosta naučio, pa i to da se protiv prirode ne može.

Blage zime

Danak je ovo blage zime, a i nije prvi put da se na ovom gazdinstvu dešava. I lani je kaže vlasnik sve rano počelo u njegovom osam hektara prostranom voćnjaku, gdje uzgaja šljive, kruške, jabuke, trešnje i kajsije. 

"S obzirom na to da do sada nismo radili rezidbu, bilo je hladno pa smo tek pristupili tom poslu. Primijetili smo da na pojedinim sortama krušaka kreće vegetacija. Toplo je vrijeme. Ne očekujemo da napravi veću štetu", kaže ovaj voćar. 

Znalo je nekad i ranije da cvjeta

S obzirom na to da je još uvijek rano, zemlja je hladna te da nisu još ni krenuli sokovi, a biljke su u dubokom mirovanju, o brzi će kaže razmišljati u martu. 

"Kada bude toplijih dana onda postoji mogućnost da to prije krene, ali sad je rano, temperature su tokom noći oko nule, dnevne su još par dana visoke, nakon toga ide normalnija vremenska situacija za februar", dodaje. 

Zimska rezidba krušaka nije laka - obratite pažnju na detalje

Što se tiče samog voća, znalo je nekad i ranije da cvjeta, pogotovo rane sorte, ali nešto preživi, ističe Darko. U posljednje vrijeme zime su toplije, pa i vegetacija ranije krene, jer biljke nisu dovoljno akumulirale hladne sate, a i priroda čini svoje. Klimatske promjene su vidne. 

"Voćari strepe hoće li biti mraza u periodu cvjetanja, hoće li biti snijega. Zadnje tri-četiri godine imamo situaciju da u periodu cvatnje kruške pada snijeg, da su niske temperature i da u određenim regionima dođe do izmrzavanja pupova i cvata, tako da vidjet ćemo kako će završiti", dodaje on.

Agrotehničke mjere

Kada je riječ o agrotehničkim mjerama za pomoć biljkama, na ovom gazdinstvu se njeguju one tradicionalne, a to je bijeljenje stabala, odnosno krečenje

Krečenje voćki rade klasičnom ratarskom prskalicom za kukuruz

"Tako stvorimo zaštitni fil koji će reflektirati tople zrake i malo smiriti vegetaciju koja kreće i najbolje je da se proizvođač prilagodi prirodnim uslovima, a smanji upotrebu sredstava za zaštitu bilja, da smanji hemiju da više proizvodimo sigurniju hranu", priča Darko. 

U vremenu kada su poskupila sredstva za zaštitu bilja, treba biti racionalniji. Miloševići krečenje voćki rade klasičnom ratarskom prskalicom za kukuruz, rastope friško zagašen kreč, dodaju malo soli da se učvrsti. Kompletan voćnjak okreče sa dva pištolja. Pokušali su, kažu i atomizerima, međutim, dolazi do začepljenja dizni, a i velika količina magle padne na mehanizaciju, pa su odlučili držati se oprobanih metoda koje daju rezultate.    


Fotoprilog


Tagovi

Voćnjak Voćarstvo Uglevik Tutnjevac Darko Milošvić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.