Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 11.04.2022. 10:00

Vrijeme pogoduje proljetnoj sjetvi, ali mraz ponovo prijeti

Od sredine sedmice u Bosni su vrlo izgledni kratkotrajni jutarnji mrazevi slabijeg do umjerenog intenziteta, izraženiji pri tlu

Foto: Depositphotos/fotokate
  • 111
  • 15
  • 0

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, tokom predstojeće sedmice izgledna je stabilizacija vremenskih prilika uz više sunčanih intervala u njenom prvom dijelu, potom krajem sedmice nešto više oblačnosti, slabe padavine i pad temperatura zraka.

U jutarnjim satima do sredine sedmice, odnosno do srijede 13. aprila, nakon vedrih noći, u Bosni su vrlo izgledni kratkotrajni jutarnji mrazevi slabijeg do umjerenog intenziteta, izraženiji pri tlu, u srijedu samo na visoravnima i u planinskim predjelima. 

Opasnost od mraza

Minimalne temperature će se kretati u rasponu od -4 do 2 na jugu do 6°C, od srijede temperature će biti u porastu. Dakle opasnost od mraza prijeti povrtlarskim kulturama na otvorenom, ali i ranocvjetajućim voćarskim kulturama koje se nalaze u fenofazi cvjetanja, stoga je neophodno provoditi mjere zaštite gdje god je to moguće.

Maksimalne dnevne temperature varirat će između 10 i 15 u Bosni, i 17°C u Hercegovini i na sjeveru. Temperature tla na 10 cm dubine će biti povoljne, uglavnom od 7 do 12 stepeni Celzijusa, što su optimalne vrijednosti za početak proljetne sjetve.

Padavine registrovane od početka aprila prekinule su duži period ekstremne suše koja je ugrožavala ozime ratarske kulture. Prispjele padavine popraviti će stanje vlažnosti tla, te će uz porast temperatura u drugom dijelu sedmice omogućiti nesmetano provođenje radova na otvorenom, prvenstveno pripremu zemljišta i sjetvu proljetnih kultura. 

Temperature do 21°C

Prema prognozama meteorologa stabilno i pretežno sunčano vrijeme preovladavat će do kraja ove radne sedmice. Za dane vikenda pretežno oblačno sa povremeno slabom kišom očekuje se u Bosni, a na području Hercegovine sunčano uz promjenjivu naoblaku tokom dana. Sniježni pokrivač zadržat će se samo na visokim planinama.

Temperature zraka tokom sedmice u porastu, a za vikend opet nagli pad temperature. Minimalne jutarnje u naredna dva dana varirat će od -3°C do 2°C u Bosni, na jugu zemlje do 6°C. Najviše dnevne temperature između 15 i 21 stepen.

U periodu od 18. do 20. aprila pored nešto većeg mraza u ponedjeljak, prognozira se promjenjivo vrijeme sa slabom kišom u centralnim i istočnim područjima. Od 21. aprila, prema trenutnim raspoloživim prognostičkim materijalima, izvjesni su kiša i pljuskovi. Više padavina moguće je u zapadnim i južnim područjima zemlje.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -3°C i 4°C u Bosni, do 8°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između 5 i 10 stepeni u Bosni, do 13 u Hercegovini. U drugom dijelu sedmice maksimalne temperature bit će u rasponu od 9 do 16 stepeni u Bosni do 20 u Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. 


Tagovi

Agro prognoza Sunčano Mraz Proljetna sjetva Voćnjak Povrtne kulture


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.