Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uoči berbe
  • 14.06.2022. 13:30

Velika potražnja za beračima malina – kolike su dnevnice ove sezone?

Dok jedni plaćaju dnevnice od 40 do 50 KM, drugi isplaćuju berače po učinku. Lani su tako plaćali jednu marku po ubranom kilogramu, ove godine bi usluge mogle biti plaćene i više

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 2.874
  • 151
  • 0

Porizvođači malina uveliko traže radnu snagu pred predstojeću sezonu. Berba počinje za desetak dana, a vrijedne radnike, kažu nam, teško je naći. Plaćanje uglavnom vrše isti dan po obavljenom poslu, a visine naknada različito formiraju.

Dok jedni plaćaju dnevnice od 40 do 50 KM, drugi isplćauju berače po učinku. Lani su tako plaćali jednu marku po ubranom kilogramu, ove godine bi usluge mogle biti plaćene i više, jer je sve poskupilo. Proizvođač Zdravko Gagović iz Foče je već objavio oglas.

"Ne tražim berače koji će danas da radi, a sutra neće. Tražim ozbiljne berače koji će da beru mjesec dana, svaki dan. Radno vrijeme je takvo da ujutro krećemo iz Foče, uvečer se vraćamo. Odmori se u toku dana, popije se kafa, dva obroka imaju, doručak i ručak. Berači idu sa mnom iz Foče do Ustikoline, na samom ulazu je malinjak", kaže Gagović.

Svi pitaju "koliko plaćaš"

Dosadašnje iskustvo s radnom snagom ga je primoralo na veliki oprez, jer mnogi bili neodgovorni. Dodaje kako je lani zaposlio dva brata od kojih jedan brao 20, a drugi 12 gajbi, pa im je Zdravko isplaćivao i različite dnevnice.

Berači malina često ne ispoštuju dogovor, navode proizvođači

"Kako ću ih isto platiti. Jer i onaj što bere 20 gajbi reći će 'nisam ni ja mahnit', pa će brati manje ako će isto dobiti. Javljaju mi se ljudi na oglas, al to je da vam kažem sve neozbiljno. Teško je naći radnika koji hoće da radi, svi pitaju kolika je cijena, automatsko prvo pitanje je 'koliko plaćaš', a neće da kaže koliko će da uradi", navodi ovaj proizvođač.

Berači malina često ne ispoštuju dogovor, navode proizvođači, pa poslije "šire priče" o nekorektnosti u isplatama. Takav problem imao je i jedan proizvođač u Sarajevu, pa je odlučio da još uvijek javno ne ide s oglasom. Navodi kako je na velikim plantažama nemoguće ispratiti svakog radnika, te da ih plaća po količini ubranog ploda.

Kada je riječ o dnevnicama u regionu, one su značajno veće. Tako se beračima malina u Arilju u Srbiji uz obezbijeđen smještaj i obroke nude dnevnice do 4.000 do 5.000 dinara, odnosno od 65 do 80 maraka. 

Otkup maline

Gagović navodi da otkup još nije dogovorio. Do sada je predavao u Ustikolini, ali mu se ovogodišnja ponudi otkupljivača iz Sarajeva nije svidjela i tražit će drugog.

"Nema od te cijene ništa, na televiziji je objavljena cijena 10 maraka. Otkupljivači su garantirali da neće biti ispod, sad te cijene 7,5 ili osam maraka to mi nije jasno, ali od toga nema ništa", dodaje, navodeći kako je to preniska cijena za uloženo.

Akontativna cijena maline 8,5 KM – proizvođači ne prihvataju

Još uvijek se nagađa o ovogodišnjoj otkupnoj cijeni "crvenog zlata". Iako su prve prognoze ukazivale da bi one mogle ići do 10 KM/kg i više, u posljednje vrijeme govori se o najvišoj cijeni od 8,5 KM, s kojom je već izašao jedan od otkupljivača. 


Tagovi

Maline Berba malina Zdravko Gagović Foča Ustikolina Dnevnice


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer