Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod podbacio
  • 13.06.2022. 13:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Bratunac

Akontativna cijena maline 8,5 KM – proizvođači ne prihvataju

Malinari kažu da cijena ispod 10 maraka nije prihvatljiva, jer su ulaganja bila drastično skuplja

Foto: Depositphotoss/Maartta
  • 2.159
  • 190
  • 0

Otkupna cijena maline ispod deset maraka neprihvatljiva je proizvođačima i kako navode, iskoristit će sve relacije da ona bude jednaka onima u regionu. Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Udruženja malinara "Vilamet" iz Bratunca, Ivana Stojanovića, cijene koje su se kao moguće pojavile na tržištu su preniske.

"Jedna hladnjača ovdje na periferiji Bratunca je izašla s akontativnom cijenom 8 KM za vilamet prve klase, a miker 8,5 KM. Druga klasa je za jednu marku jeftinija", kaže Stojanović.

Ništa ispod 10 KM

Članovi Udruženja malinara "Vilamet" navode kako ponuđene cijene mogu ostati kao početne, ali zahtijevaju njihovo usklađivanje s onima u regionu, prije svega u Srbiji jer je isto izvozno tržište.

"Mnogi otkupljivači kažu da trebamo biti prezadovoljni, međutim, nismo, ispod 10 maraka nikako ne bi trebala biti, znači samo viša je prihvatljiva, jer su ulaganja bila drastično skuplja", dodaje naš sagovornik.

Pratit će, kaže, stanje u regionu, a potom i poduzeti korake. Uskoro će, 17. juna, i sajam Dani maline u Bratuncu, a proizvođači će iskoristiti ovu priliku i za susret s ministrom poljoprivrede RS, ukoliko dođe. Tražit će sastanak, kojem bi trebali prisustvovati i otkupljivači.

"Da u Srbiji bude skuplje nema nikakve potrebe, jer je isto izvozno tržište, isti sortiment", ističe Stojanović.

Rod podbacio

Rod maline je podbacio za 30 posto, a na pojedinim parcelama i upolovio, dodaje, navodeći da su to posljedice lanjskog grada. Sadnice koje nisu oštećene i uništene, dale su dobar rod.

"Svašta se odrazilo na rod od izmrzavanja, hladnih vjetrova, kasnih mrazeva koji su ubili pupoljak, lastari koje je oštetio grad prošle godine ove nisu mogli da iznesu pun rod“, dodaje.

Ko očekuje da malina bude 10 KM/kg može početi da krči malinjak

Podsjetimo, otkupljivači su nedavno kazali da će cijena zavisiti od tržišta, no kako su male šanse da će dostići deset maraka po kilogramu. Tada su poručili proizvođačima koji očekuju toliku cijenu da mogu krčiti malinjake, jer od toga nema ništa. Pojedini, koje smo kontaktirali, kažu da je još rano da javno izađu sa cijenama, no svakako ističu da one neće biti tolike koliko proizvođači traže. Navode da su one nerealne i da "maline nisu meso".


Tagovi

Maline Cijena maline Otkupne cijene Bratunac Vilamet Miker Ivan Stojanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na ljetnoj školi pod nazivom „Pametne tehnologije i najbolje prakse za održivo i ekološki efikasno upravljanje vodom u poljoprivredi“, u organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, polaznici su imali priliku... Više [+]