Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 10.09.2020. 12:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Stolac

U toku je Javni poziv kooperantima - dodijeljivati će se 7.500 sadnica trešanja

Riječ je o projektu: Jačanja proizvodnje trešnje u Hercegovini, u trajanju od tri godine. Na ovaj način nastoji se doprinjeti razvoju domaće proizvodnje ove voćne vrste, a koja bi bila tržišno orijentisana na području Hercegovine. 

Foto: Depositphotos/londondeposit
  • 316
  • 64
  • 0

Firma Jaffa - Komerc i Njemačka vladina razvojna organizacija, GIZ, ostvarili su saradnju kroz zajednički projekat u cilju jačanje proizvodnje trešanja u Hercegovini, a koji finansira Savezno Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj iz Njemačke (BMZ), stoji na zvaničnoj stranici Općine Stolac. 

Riječ je o projektu: Jačanja proizvodnje trešnje u Hercegovini, u trajanju od tri godine. Na ovaj način nastoji se doprinjeti razvoju domaće proizvodnje ove voćne vrste, a koja bi bila tržišno orijentisana na području Hercegovine. Konkretno radi se o općinama Mostar, Stolac, Čapljina, Ljubuški i Široki Brijeg. 

Sadnja trešnje: Pazite na međusobno oprašivanje sorti!

Navedena firma je lider na našem tržištu i kao takva, ima cilj kroz ovaj projekt izgraditi kooperantsku strukturu od oko 50 do 100 manjih poljoprivrednih proizvođača, sa iskustvom u voćarstvu ali i cjelokupnoj poljoprivredi. 

Zamisao je da se kooperantima koji budu bili odabrani, podijeli oko 7.500 dvogodišnjih sadnica trešnje, sorte Ferrovia ili Celesta, a Jaffa - Komerc obvezuje se na otkup ove voćne vrste proizvedene u skladu sa preproukama stručnjaka angažovanih na ovom projektu, a što će biti regulisano posebnim ugovorom. 

Prijave do 15. septembra

Tokom sprovođenja potrebnih aktivnosti i poslova, naglasak će biti na izgradnji i ojačavanju kapaciteta. Ovo konkretno znači da će biti organizovane stručne obuke, kao i razmjena iskustava među proizvođačima. Takođe, biti će na raspolaganju i praktični treninzi, po principima Global GAP-a i Global GAP-a 2 standarda, za sve učesnike koji budu izabrani, ali i za sve zainteresovane proizvođače. 

Javni poziv je otvoren do 15. septembra, u 12 sati, a potrebnu dokumentaciju dostavite lično u zatvorenoj koverti ili putem pošte na adresu:

Jaffa -Komerc d.o.o.

Dokumentacija za Javni poziv Jačanje proizvodnje trešnje u Hercegovini

88201 Blagaj - Mostar Ili pak putem e-maila na: info1@jaffakomerc.com

Koji su uslovi za apliciranje ?

Za apliciranje na Javni poziv, poljoprivrednici moraju ispuniti sljedeće:

Popuniti prijavni obrazac, uključujući i tražene priloge. Podnosilac zahtjeva mora biti državljanin Bosne i Hercegovine. Adresa prebivališta da bude na teritoriji Hercegovačko - neretvanskog ili Zapadno - hercegovačkog kantona. Poljoprivredni proizvođač mora posjedovati minimum jedan dulum zemljišta, odnosno, 1.000 metara kvadratnih, u svom vlasništvu ili da ima dugoročnu koncesiju na zemlju, minimalno 15 godina.

Da je na zemljištu koje će se obrađivati obezbjeđeno navodnjavanje, što će se provjeravati prilikom posjete komisije. Na kraju je potrebno još popuniti izjavu o spremnosti za sudjelovanje na svim edukacijama, u okviru predviđenih projektnih aktivnosti. Ova izjava nalazi se u okviru obrasca za prijavu. 

Detaljnije informacije o prijavi potražite preko ovog LINKA


Tagovi

Proizvodnja trešanja Kooperantska struktura Sadnice trešanja Ojačavanje kapaciteta Poljoprivredni proizvođač Dulum zemljišta Obezbjeđeno navodnjavanje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97