Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj naranči
  • 25.01.2020. 18:00

U godinu dana povećali površine pod nasadima naranče za 50%

U Albaniji je 2018. ubrano oko 10,8 hiljada tona, a kako tvrde brojni proizvođači, obujam proizvodnje će samo rasti s obzirom na aktivno širenje površina, povoljnu klimu i geografsku blizinu najvećeg tržišta - Evropske unije.

Foto: Pixabay/manza49
  • 167
  • 24
  • 0

Gospodarstvo Albanije se zasniva na poljoprivredi, a iako je jedna od najmanjih država u Evropi, povoljna mediteranska klima utjecala je na to da se površine pod agrumima povećavaju i donose velike prihode zemlji.

Površina zemlje pod narančama se u godinu dana (od 2017. do 2018.) povećala za čak 50% i dostigla 300 hektara, navodi fruit-inform.com. Ubrano je oko 10,8 hiljada tona, a kako tvrde brojni proizvođači, obujam proizvodnje će samo rasti s obzirom na aktivno širenje površina, povoljnu klimu i geografsku blizinu najvećeg tržišta - Evropske unije. Ne može se zanemariti ni mogućnost isporuke proizvoda u Rusiju, a što zemlje EU trenutno nisu u mogućnosti.

Naravno, sve je to u usporedbi sa zemljama članicama Evropske unije zanemarivo. Podsjetimo, države članice Evropske unije su 2018. godine ubrale 6,5 miliona tona naranči što je bila najviša razina proizvodnje nakon 2010. godine. Rezultatu je pridonijela rekordna berba u Španjolskoj, gdje je ubrano 3,6 miliona tona, odnosno 56% ukupne vrijednosti.

Pronađena dva nova virusa agruma

Ukoliko se ovakvo povećanje nastavi, Albanija bi ipak mogla postati značajan opskrbljivač narančama na evropskom tržištu.  

Najveći proizvođač je Brazil, a EU uvozi najviše svježih naranči

Brazil je vodeći proizvođač svježih naranči u svijetu i proizvodi oko 30% ukupne svjetske proizvodnje, a čak 94% proizvodnje u zemlji koncentrirano je u gradu Sao Paulo. Brazil je također vodeći izvoznik plodova ovoga voća te soka.

Europska unija je 2018. godine uvezla 1,1 miliona tona naranči, u vrijednosti od pola milijardi evra iz zemalja koje nisu članice EU. Otprilike tri četvrtine toga uvoza bilo je iz Južne Afrike (465.000 tona), i Egipta s 328.000 tona, odnosno 30% ukupnog izvoza, navodi Eurostat


Tagovi

Voćarstvo Albanija Uzgoj naranči Konkurencija Evropska unija Brazil


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.