Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virusi agruma
  • 23.01.2020. 16:00

Pronađena dva nova virusa agruma

Otkrivena su dva štetna virusa na citrusima u Turskoj, a prijete i svim ostalim mediteranskim zemljama gdje se uzgajaju agrumi.

Foto: Pixabay/Hans Braxmeier
  • 218
  • 20
  • 0

Na citrusima u Turskoj pronađene su dvije nove vrste virusa za koje se sumnja da prijete i ostalim mediteranskim zemljama, izvjestio je bivši predsjednik Međunarodne organizacije citrusa virologa, Antonino Catara.

Simptomi citrusne klorotične patuljavosti 

Prvi virus je citrusna klorotična patuljavost (CCD) koji uglavnom pogađa biljke limuna i grejpa, ali se može pojaviti i na mandarinama te klementinama. Ova virusna infekcija ima značajan utjecaj na prinos i kvalitetu plodova te na vegetativan razvoj, navodi freshplaza.

Kod virusa klorotične patuljavosti list postaje deformiran, lisna površina je naborana te se javljaju hlorotične mrlje. Ovaj je tip trenutno zabilježen u Turskoj gdje je u pojedinim pokrajinama njime zaraženo oko 60% biljaka. 

Virus CCD se prenosi na velike udaljenosti zaraženim materijalima, materijalom za razmnožavanje i cijepljenje, a lokalno ga prenosi vektor štitasti moljac (Parabemisia myricae), koji je poznat i po prijenosu drugih virusa.

Virus koji mijenja boju lišća

Drugi virus je poznat kao žuta diskoloracija žila (CYVC), a njegovi simptomi se mogu otkriti na lišću limuna i gorke naranče tijekom proljetne i jesenske vegetacija. Simptomi se očituju od bezbojnih žila lisne nervature do njihovog žućenja, a listovi postaju žilaviji i na kraju poprimaju valovite obrube i deformiran izgled.

Za razliku od prvog, ovaj se virus prenosi ne samo preko materijala za razmnožavanje i vektora poput lisnih uši (Aphis craccivora i A. spiraecola) i lisnog moljca agruma (Dialeurodes citri) nego i radnom opremom.

Mjere opreza i preventiva

Činjenica je da bi svi agrumi, sorte i podloge mogle biti nositelji ova dva virusa u latentnom obliku. Zato je potreban oprez kod inokulacije agruma koje fitosanitarne službe mogu lako nadgledati, a što pridonosi smanjenju pojave na novim područjima.

Ove dvije vrste virusa još uvijek nisu na popisu značajnih patogena u Evropi no ta mogućnost nije isključena. Vektori njihovih uzročnika su široko rasprostranjeni u gotovo svim područjima uzgoja agruma (i šire) pa je neophodno poduzeti sve mjere opreza kako bi spriječili zarazu.

Potrebno je pratiti pojavu i obratiti pažnju na sadni materijal i vektore virusa, a sumnjive slučajeve prijaviti fitosanitarnim službama.


Tagovi

Virusi Agrumi Citrusi Mediteran Vektori Simptomi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P