• Turska
  • 15.09.2020. 07:30
  • Turska

Turska nema ograničenja na izvoz agruma

Kada je riječ o svježem voću i povrću, mandarine su najvažniji izvozni proizvod Turske.

Foto: Depositphotos/siculodoc
  • 50
  • 5
  • 0

U prvih osam mjeseci ove godine Turska je na inostrano tržište isporučila 666.000 tona svježeg voća, najviše agruma, rekao je za FreshPlazu predsjednik Udruženja mediteranskih izvoznika voća i povrća Nejdat Sin

"Trenutno nemamo ograničenja na izvoz citrusa. Na sastancima sa dužnosnicima ministarstva stekli smo utisak da će tako i ostati u dužem periodu. Očekujemo plodniju sezonu nego što je to bilo prošle godine“, nada se Nejdat. 

Najviše agruma odlazi u Rusiju

Takođe, predsjednik Udruženja istakao je kako je i rast izvoza voća veći u odnosu na prošlu godinu i to za 32%.

"Najviše smo izvezli u Rusiju i to u vrijednosti od 119,4 miliona dolara. Na drugom mjestu je Ukrajina s 33,4, a Irak s 32,4 mil $ je na trećem mjestu“, pojašnjava. 

Ako posmatramo ostale zemlje, Italija je bila prva sa rastom od 539% i vrijednošću izvoza agruma od 3,6 mil. dolara. Nakon nje je Bjelorusija sa porastom od 212% i iznosom od 4,1 mil. dolara te Poljska sa 197% i 18 mil. dolara. 

Mandarine najvažniji izvozni proizvod

Kada je riječ o svježem voću i povrću, mandarine su najvažniji izvozni proizvod Turske. Izvoz ovog voća dosegao je rekordnu razinu već na samom početku godine, većinom zbog koronavirusa. Takođe, izvoz i drugog najvažnijeg proizvoda, paradajza porastao je za 8%. 

Turski marš u proizvodnji povrća - 56.000 ha prekriveno plastenicima

Suprotno tome, limun je u prvom tromjesečju pao za 25% u odnosu na prošlu godinu. No veći dio ostalih proizvoda poput narandže i grejpa je izvezen. 


Tagovi

Turska Izvoz Agrumi Izvoz mandarina


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.