Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruškina buva
  • 02.12.2020. 09:30

Tretmane protiv kruškine buve ne obavljati do februara, pratite razvoj štetočine do tada

Stručnjaci imaju mnogo zasada koje kontrolišu ali slanje poruka, na osnovu poslatih slika, bez prisustva u zasadu, nije formula za uspjeh. Zbog toga se često dešava da se grančice uprljaju od medne rose koju su lučile larve.

Foto: Bojan Kecman
  • 95
  • 99
  • 0

Bespotrebna zaštita krušaka tokom vegetacije, koja dostiže dvadeset pa i više tretmana ima za rezultat povećane troškove koji idu i do 1.500 evra po hektaru. Uz nižu otkupnu cijenu to je posebno neisplativo većini proizvođača sa manjim zasadima, što dovodi do toga da se sve više voćnjaka krči.

Značajnu stavku u zaštiti čine i tretmani protiv kruškine buve (lat. Psylla spp) koja polako postaje sve otpornija na većinu postojećih insekticida, naročito sa aktivnom materijom abamektin.

Sve manji izbor preparata

Zadovoljavajuće rezultate za sada, u zavisnosti od faze razvoja štetočine, najviše daju sredstva na bazi spirotetramata, piriproksifena i najnovijeg - spinetorama, ali je sigurno da će u godinama koje slijede, buva razviti rezistentnost na navedene aktivne materije. Tu je i Fesil (gvožđe), ali je većini skup kao i navedeni insekticidi. Treba imati i na umu da su neki preparati iz grupe neonikotinoida zabranjeni u većini evropskih zemalja a takođe djeluju na buvu. Izvjesno je da će ova grupa uskoro biti potpuno zabranjena za korišćenje u poljoprivredi.

Buva će razviti otpornost na postojeće preparate

Da bi se što duže odgodila ta pojava, nije potrebno nakon opadanja lista prskati stabla protiv prezimljujućih stadija, kao što rade mnogi voćari. Buva prezimljava u stadijumu imaga, na stablu. Uglavnom se koriste sredstva iz grupe piretroida koji bi trebalo da unište većinu njegove populacije. Ali zašto je onda to bacanje novca ?

Prezimljava na stablu i u šumi

Naime, imago buve dolijeće i iz obližnjih šuma do stabala krušaka već u februaru, kada se pojave prvi topliji dani. Ako se upotrijebi preparat u novembru i decembru, uslijed kiša i snijega njegov efekat će da prestane do februara kada se na stablima registruje onaj iz šuma.

I da se udruže jaja položena od prezimljujućeg na stablu i koji takođe počinje sa polaganjem jaja u februaru i jaja od imaga iz šuma, insekticid koji se upotrijebi na proljeće, dovoljan je da ih uništi sve. Smanjenje populacije stadijuma koji prezimljava na stablu nema nikakvog efekta na napad prve generacije buve nakon cvjetanja.

Potrebno je biti u voćnjaku

Umjesto toga, voćari bi nakon konsultacija sa svojim zaštitarima, više pažnje trebalo da obrate na vrijeme tretiranja, odnosno, pravi momenat za prskanje. Stručnjaci imaju mnogo zasada koje kontrolišu ali slanje poruka, na osnovu poslatih slika, bez prisustva u zasadu, nije formula za uspjeh. Zbog toga se često dešava da se grančice uprljaju od medne rose koju su lučile larve. Dolazi i do slabije diferencijacije rodnih pupoljaka za narednu godinu i do lakše pojave bolesti, naročito virusa.

Kako uspješno suzbiti kruškinu buhu

Zato tretmane protiv buve koja ima i do pet generacija godišnje, ne bi trebalo obavljati tokom zime sve do februara, kada počinje let imaga. To je bespotrebno trošenje novca i zagađivanje životne okoline. Umjesto toga, reagujte na vrijeme i pratite razvoj štetočine.


Tagovi

Kruškina buva Razvoj štetočine Stadijumi štetočine Let imaga Jaja štetočine Zaštita krušaka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.