Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radna snaga
  • 09.06.2023. 12:00

Trebate berače - zovite Halida, može osigurati i 20 sezonaca

Vrijeme angažiranja ovisi od potreba proizvođača, nekada je to i mjesec dana. Nije problem ni za one izvan BiH

Foto: Depositphotos/zenpix
  • 187
  • 42
  • 0

Radnici u poljoprivredi iz godine i godinu sve su traženiji, posebno u sezoni berbe, a i dnevnice su sve više. Nerijetko se radna snaga i uvozi u Bosnu i Hercegovinu, jer kako su lani posvjedočili proizvođači, iskusni berači su već u godinama kada ne mogu dugo izdržati u poljima i voćnjacima, a mlađi ne žele raditi. 

Može i preko granice

Rješenje poljoprivrednim proizvođačima nudi Halid Šabanović iz Lukavca, koji je za Agroklub naveo da može osigurati 20 radnika, čak i za potrebe berbe izvan BiH. 

"Trenutno je jedna grupa berača u Sloveniji, oni se vraćaju u ponedjeljak s branja jagoda. Vrlo lako i brzo sve organizujemo. Proizvođačima izvan naše zemlje dostavimo kopije pasoša, potom je na njima da osiguraju radne dozvole i prijevoz", rekao je Šabanović. 

Vrijeme angažiranja, kako kaže, ovisi od potreba proizvođača, nekada je to i mjesec dana, pa i više. U tom slučaju, kako navodi, potrebno je da se osigura i mjesto za spavanje te obrok. 

"Već tražimo angažman za branje malina, imamo i nekoliko upita proizvođača koji traže radnike za septembar. Cijena za berbu jabuka po radniku je četiri eura po satu, a za jagode se kretala 3,80 eura", dodaje naš sagovornik.

Oglasi preplavljeni

Ovih dana su stranice sa oglasima preplavljene potražnjom za sezonskim radnicima. Posao se mora odraditi, a obavljati ga mogu samo odgovorni, vrijedni i sposobni radnici, jer treba paziti da se plod ne nagniječi, ali da se ne zaostaje za drugima. Uglavnom su osigurani i obrok i mjesto za spavanje. 

Ukoliko i vi muku mučite sa radnom snagom i potrebni su vam iskusni berači, Halida Šabanovića možete kontaktirati na broj telefona 00 387 60 340 82 46


Tagovi

Radna snaga Berači Poljoprivreda Halid Šabanović Iskusni berači Dnevnice


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.