Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Michurinska 10
  • 12.01.2025. 12:00

Tražite ranu i plodnu sortu smokve za uzgoj u kontinentalnom području?

Njen poseban kvalitet je sposobnost da nakon smrzavanja do nivoa zemlje, iste godine da plodove na novim izbojima iz tla.

Tražite ranu i plodnu sortu smokve za uzgoj u kontinentalnom području?
Foto: Wikimedia commons/Fir0002
  • 397
  • 166
  • 0

Sorta Michurinska 10 se ubraja u otpornije na hladnoću i predstavlja grupu ranih smokava. Njena karakteristika je da i u slučaju potpunog smrzavanja do zemlje, daje u istoj godini glavni rod na novom porastu. Poznata je i pod nazivima Florea (SAD), Ali paša te Svinita-1 (Rumunija).

Podaci o njenom porijeklu su oskudni, ali ono što je poznato jeste njena rasprostranjenost u Bugarskoj, toliko da se nezvanično smatra njihovom autohtonom sortom. Osim toga, prisutna je u velikom broju u Rumuniji, pojedinim dijelovima Makedonije i na istoku i jugoistoku Srbije, odakle se i proširila na ostala kontinentalna područja nekadašnje Jugoslavije.

Njeno ime potiče od nekadašnjeg starog naziva grada Carevo (Mičurin) koji se nalazi na obali Crnog mora. Ime joj je, prije više od 50 godina, dala Radka Serafimova tokom svog naučnog istraživanja u Bugarskoj. Nije dovoljno razjašnjeno da li je autohtona sorta tog područja ili vodi porijeklo s prostora današnje Turske, odakle je pak vjerovatnije i donijeta za vrijeme Osmanskog carstva. Ono što je sigurno jeste da se s područja Balkanskog poluostrva razmjenom i trgovinom sadnim materijalom, proširila dalje po svijetu, čak i do Sjeverne Amerike.

Tipičan primer dvorotke

Sorta je partenokarpna (samooplodna) i ne zahtijeva oprašivanje smokvinim osama (Blastophaga psenes). Kada se oprašuje, karakteristike ploda se ne mijenjaju bitno. Po broju berbi, predstavlja tipičan primer bifere (smokve dvorotke), daje prvi usjev (breba) praćen glavnim usjevom.

Oblik i veličina variraju ovisno o soju

Breba sazrijeva u rasponu od sredine juna do sredine jula ovisno o klimatskim uslovima, a prosječna težina plodova je 30-40 g. Oblik i veličina variraju ovisno o soju, kod nekih su gotovo su identični glavnom usjevu, u drugima su plodovi mnogo veći i postoji jasna razlika u odnosu na plodove kasnije vegetacije, a što je i najzastupljeniji soj u našim krajevima.

Gotovo uvijek, vrat plodova breba je izduženiji od onih kod glavnog usjeva. Boja kožice ploda varira u zavisnosti od stepena osvijetljenosti i stepena zrelosti i kreće se u rasponu od zelenkasto-smeđe i žućkasto-smeđe pa sve do tamno ljubičaste koji imaju dobro osunčani i potpuno zreli plodovi. Meso je bijelo. Pulpa je ćilibarna do ružičasto-crvena sa sitnim sjemenkama.

Glavna berba

Plodovi glavne berbe imaju klasičan oblik suze, u nekim varijantama su izduženijeg, u drugim zaobljenijeg oblika. Mogu imati duži ili kraći vrat, isto važi i za peteljku, ali na većini je kratka. Težina ploda varira od 15 grama do oko 35 grama i po ovoj veličini spada u smokve sa sitnim plodovima.

Glavni usjev u normalnim uslovima sazrijeva za oko 60 dana od formiranja ploda. To je period od sredine jula do početka avgusta, u zavisnosti od klimatskih prilika za vrijeme proljeća i ljeta. Na primjer, u uslovima ekstremno toplog proljeća i ljeta 2024. godine, u nizijama Srbije i Hrvatske glavni rod je sazrijevao sredinom jula, ali inače u uslovima prosječnog proljeća i ljeta to je period početka avgusta.

Okus voća se značajno mijenja tokom sezone

Glavni rod je obilan. U dobrim uslovima, drveće je poput mašina za proizvodnju voća. Uz dovoljno vlage, period plodonošenja je od početka avgusta pa sve do opadanja listova. Koža je tanka, ali rijetko puca. Meso je bijelo i prilično je tanak sloj. Pulpa je boje ćilibara, ružičasta, crvena do tamnocrvena. Boja varira u zavisnosti od uslova pod kojima se drvo uzgaja. Sjemenke su male i brojne. Oko ploda (otvor sa donje strane) je blago otvoreno sa tamnocrvenom bojom oko njega. Može biti i potpuno zatvoreno kod pojedinih plodova.

Okus voća se značajno mijenja tokom sezone. Na početku sezone aroma je "smokva + karamela". Na kraju, okus dobija nijansu bobičastog voća. Kada se osuši, okus bobica je izraženiji.

Okus proglašen "osrednjim"

Karakteristika ove sorte je da se plodovi mogu jesti neko vrijeme prije nego što su potpuno zreli i, obično, to je upravo ono što se radi. To je jedan od razloga zašto je okus proglašen "osrednjim". U mnogim drugim sortama, voće će jednostavno biti nejestivo na istom nivou dozrijevanja.

Smokva sve popularnija u kontinentalnim krajevima, kako je štititi?

Pravi okus voća može se osjetiti kada je potpuno dozrio, kada plodovi vise na peteljkama, pa čak i blago dehidriraju. Ova sorta ima relativno dobru otpornost na vlagu. Sklonost pucanju plodova varira, ali i kada se ne raspuknu, kvalitet je znatno narušen zbog dugotrajnih padavina i akumulacije velike količine vode u zemljištu.

Mičurinska 10, a posebno njene sorte niskog rasta su relativno otporne na sušu. Istina, u suši plodovi su sitni, a sezona plodonošenja se skraćuje (ne stvaraju se novi), ali je njihovo odbacivanje rijetko i u tim uslovima berba se može smatrati zadovoljavajućom.

Prilagođena kontinentalnoj klimi

Rast drveća varira postoje oni sojevi sa slabim rastom, dok je većina ipak relativno bujnog rasta i  može dosezati visine i od 10 metara. Kruna je gusta, grane se snažno granaju. Kora mladih grana je smeđa. Stabljika i debele grane odraslih biljaka su sivkaste boje. Pupoljci su zeleni i ne pocrvene kada drvo miruje.

Listovi su uglavnom petokraki i trokraki

Listovi su srednje veličine. Broj režnjeva (proreza) varira u zavisnosti od količine vlage u tlu – uglavnom su petokraki i trokraki, pri vrlo visokoj vlažnosti - monolitni (bez režnjeva) i nikada sa sedam režnjeva. Listovi su duboko izrezani. Kod starijih biljaka, središnji režanj je u obliku oštrice.

Mičurinska 10 je smokva koja je odlično prilagođena uslovima kontinentalne klime. Optornost na niske temperature seže i do -20 i važi za starija stabla posađena u zaklonu. Oštećenja počinju na temperaturama ispod -17 dok se mlađe sadnice smrzavaju na temperaturama ispod -12. Stabla ove sorte imaju dobru otpornost na FMV (virus mozaika smokve). Oštećeni listovi se rijetko viđaju, a plodovi nikada nisu zahvaćeni.

Vrijeme je za uzimanje reznica smokve: Gdje rezati, kako ih čuvati?

Ovo je rana, plodna i veoma zahvalna sorta. Koje god druge sorte se uzgajaju, dobro je u kolekciju dodati i Mičurinsku 10. Njen poseban kvalitet je sposobnost da nakon smrzavanja do nivoa zemlje, iste godine da plodove na novim izbojima iz tla, naravno, pod uslovom da se ostavi par izdanaka i ukloni višak.

Korištena naslovna fotografija podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Unported license (GNU Documentation License).


Tagovi

Ali paša Bugarska Sorta smokve Rana sorta Michurinska 10 Otporna smokva


Autor

Elvir Husić

Više [+]

Hobista u uzgoju grožđa, smokve i ostalih voćnih vrsta. Spreman je dijeliti stečeno znanje, te prenijeti lična iskustva sa čitateljima.