Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja voća
  • 31.12.2022. 10:30

Toplo vrijeme stvara probleme - voćke trebaju zimu

Ukoliko se nastavi period sa višim temperaturama može doći do ranijeg cvjetanja voćaka, a i ove godine, nakon berbe, zabilježena je, u manjem obimu, pojava retrovegetacije.

Foto: Bojan Kecman
  • 161
  • 56
  • 0

Iako su temperature visoke krenulo se sa rezidbama, naročito u većim voćnjacima. Međutim, na mjestu rezova iz grana cure sokovi što je znak da vegetacija još nije završena. Voćari nisu optimistični, a problem predstavlja i povećana cijena rezidbe. 

Novembar i decembar odavno nisu bili topliji kao što je slučaj u ovoj godini, što nikako ne prija svim voćnim vrstama.

Potrebne niže temperature

Na nekim sortama jabuka još nije opao list, a donedavno je ista situacija bila i sa dunjama. Mali broj časova sa niskim temperaturama tokom zime u većini slučajeva ima za posljedicu opadanje cvjetnih pupoljaka, slabije listanje i cvjetanje, a samim tim i oplodnju voćaka.

Najpoželjnije su temperature do pet stepeni iznad nule

Ako bi poredili uticaj nedostatka dana sa nižim temperaturama na voće, najviše su osjetljive breskva i kajsija. Za breskvu treba od 40 - 60 sati, a za kajsiju 30 dana. Kruške traže 30 do 50, jabuke 40 - 60, šljive 40 dana. Najpoželjnije su temperature do pet stepeni iznad nule. Ako su ispunjeni ovi uslovi ne bi trebalo da bude problema za cvjetne pupoljke dok lisni traže više sati i dana sa niskim temperaturama. To je i razlog zašto voćke prvo cvjetaju pa listaju.

Ukoliko se nastavi period sa višim temperaturama može doći do ranijeg cvjetanja voćaka, a i ove godine, nakon berbe, zabilježena je, u manjem obimu, pojava retrovegetacije, odnosno, novog cvjetanja kod šljiva i krušaka.

Sadnice već u prodaji

Jednostavno rečeno, voćke trebaju zimu. Od nižih temperatura do snijega, ali, kako stvari stoje, zbog klimatskih promjena, uzgoj voćaka na koje smo navikli u kontinentalnim krajevima, mogao bi da postane sve teži, a možda i nemoguć u narednih dvadesetak godina.

Kvalitetne sadnice - preduslov za uspješnu voćarsku proizvodnju

I u 2023. moguće je da će biti nižih temperatura i mrazeva u periodu cvjetanja jer je postalo uobičajeno da snijeg padne u aprilu, a nakon svakog snijega, dolazi i do mraza u ranim jutarnjim satima.

Nije ni čudno što se u rasadnicima u unutrašnjosti BiH, već mogu pronaći sadnice mandarina i maslina. U ovoj i prošloj godini zabilježen je porast površina zasađenih dunjom i borovnicom jer  ove voćne vrste kasnije cvjetaju pa izbjegavaju kasne mrazeve.

Viša cijena rezidbe

Iako su temperature visoke krenulo se sa rezidbom. Najviše se reže kruška i šljiva. I u ovoj oblasti došlo je do povećanja cijena rezidbe pa sad dnevnica jednog rezača, i u voćnjacima gdje nije potrebno mnogo rezova na stablima, iznosi minimalno 100 KM, plus troškovi za gorivo i barem jedan obrok.

Zimska rezidba krušaka - ostavite prozračnu krošnju

U ovoj i prošloj godini, uglavnom je iznosila 80 KM. Pojedini rezači, naročito iz Srbije, povećali su cijenu i na 120 KM što je veliko opterećenje za voćare.


Tagovi

Cvjetanje voćaka Rezidba Retrovegetacija Niske temperature Cvjetni pupoljci Lisni pupoljci


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.