Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Sadnice
 • 19.11.2022. 16:30

Kvalitetne sadnice - preduslov za uspješnu voćarsku proizvodnju

Novembar je mesec najpogodniji za podizanje novih zasada voćaka.

Foto: Željka Rački-Kristić
 • 132
 • 32
 • 0

Pozna jesen ili rana zimska sadnja voćaka je najbolji izbor od čega zavisi uspjeh, pravilan rast i plodonošenje voćnih kultura. Novembar je mjesec najpogodniji za podizanje novih zasada voćaka. Jesenja sadnja je mnogo bolja od proljetne. Proizvođači moraju imati na umu da se sve greške napravljene prilikom podizanja voćnjaka više nikada ne mogu popraviti, pri čemu izazivaju smanjenje produktivnosti i ekonomsku štetu u voćnjaku. Važno je, kaže savjetodavac Milena Zafirović Stojanović da se ne sadi u smrznutu i previše vlažnu zemlju.

"Kvalitet sadnog materijala je jedan od najvažnijih faktora uspješne voćarske proizvodnje. Ko štedi na sadnicama može izgubiti na prinosima. Od toga zavisi brzina stupanja zasada u period pune rodnosti i ostvarivanje visokih prinosa, pa i vraćanje uloženih sredstava. To su sadnice koje imaju dobro razvijen korijenov sistem i nadzemni dio sa određenim brojem prijevremenih grančica", kaže savjetodavac i dodaje da postojanje prijevremenih grančica sa određenim položajem i odgovarajućom razvijenošću, predstavlja osnovu za formiranje uzgojnih formi.

Kako sadnice treba da izgledaju?

Voćne sadnice moraju imati korijenov sistem sa najmanje pet osnovnih žila, a oraha najmanje tri. Dužina svake žile, kako kaže stručnjak, mora da iznosi najmanje 20 centimetara. Dužina nadzemnog dijela sadnica jabuke, kruške, dunje, šljive, kajsije, trešnje i badema mora da iznosi najmanje jedan metar, breskve, višnje, kruške na dunji, jabuke na slabo bujnim podlogma i lijeske najmanje 70, a oraha 140 centimetara. Prečnik sadnice neposredno iznad spojnog mjesta ne smije biti manji od 10 milimetara, a presjek spojnog mjesta treba da bude zarastao najmanje 40 posto.

"Kod ovakvih sadnica moguće je plodonošenje već u prvoj godini nakon sadnje. Najčešće su to Knip i one su najbolji izbor. One imaju dobro razvijen korijenov sistem i nadzemni dio sa pet, pa čak do 12 rodnih granica", kaže Zafirović Stojanović i dodaje da sa većim brojem prijevremenih grana i snažnijim korijenovim sistemom predstavljaju kvalitetniji sadni materijal u odnosu na jednogodišnje bez prevremenih grana i okulante.

Trešnju posadite poslije opadanja lišća, a prije zimskog mraza

Često se na terenu dešava da dolazi do sušenja kompletnih novih zasada jer sadni material nije bio u redu, pa dolazi do presađivanja novih sadnica pri čemu su gubici višestruki. Da bi se ovakve greške izbjegle, veoma je važno provjeriti porijeklo sadnica, rasadnika i zahtijevati prateću dokumentaciju o sortnoj i zdravstvenoj čistoći.

Dokumentacija prilikom nabavljanja 

Navela je i potrebnu dokumentaciju prilikom kupovine sadnica:

 • Certifikat o proizvodnji sadnog materijala (fotokopija);
 • Uverenje o zdravstvenom stanju sadnog materijala (fotokopija);
 • Deklaracija (original) - izdaje prozvođač odnosno prodavac;
 • Otpremnica (original) - izdaje prozvođač odnosno prodavac;
 • Račun (original) - izdaje prozvođač odnosno prodavac;
 • Uvjerenje o zdravstvenom stanju pošiljke bilja u unutrašnjem prometu (original) - izdaje fitosnitarni inspektor.
Sadnja maline u toku jeseni i zime je po pravilu uspješnija od proljetne (Foto: Naila Čaušević)

Sa sadnicama treba, kako kaže, postupati krajnje oprezno, da se ne bi prilikom rukovanja mehanički oštetile, osušile, izmrzle ili pomiješale sorte. Kako do toga ne bi došlo, mora da se uradi sljedeće: od dobavljača uzimati (ako je tehnički izvodljivo) odmah nakon vađenja, izvršiti kontrolu stanja, prilikom utovara voditi računa da budu pravilno slagane u prijevozno sredstvo da se mehanički ne oštete i da se do mjesta sađenja transportuju što je moguće brže.

Kada i kako ih transportovati?

Veće količine transportuju se hladnjačama ili kamionima s ceradom. Sadnice ne treba transportovati po mrazu.

"Ako su duže vrijeme transportovane onda njihov korijen prije sadnje treba potopiti u čistu vodu i u njoj držati 12-14 sati, kako bi se iste osvježile. Ako se iz bilo kog razloga desi da se ne posade odmah poslije preuzimanja, onda ih treba dobro utrapiti i osigurati od isušivanja, izmrzavanja, glodara, stoke i neželjenih posjetilaca", navodi stručnjak.

 

Tagovi

Sadnice Sadnja voća Kvalitet sadnica Čuvanje sadnica Najbolje sadnice Jesenja sadnja Milena Zafirović Stojanović Transport sadnica


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva