Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lješnjaka
  • 14.12.2017. 13:00

Sve veći interes za uzgojem lješnjaka

Većina proizvođača u USK odlučuje se na uzgoj grmolikog oblika ove biljke koji daje manje plodova. Koje je bolje rješenje?

Foto: Pixabay/Myriams-Fotos
  • 1.139
  • 165
  • 0

Uzgoj i proizvodnja lješnjaka sve je interesantnija poljoprivrednim proizvođačima na području Unsko-sanskog kantona.

Edham Hodžić, direktor Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona, uzgoj ove kulture može biti unosan i perspektivan uz uslov da se poznaju i poštuju zahtjevne uzgojne mjere kako bi ova vrsta proizvodnje bila rentabilna. Istakao je kako su plodovi lješnjaka izuzetno traženi u konditorskoj proizvodnji, a otkupna cijena dostiže i do šest maraka, navode nezavisne.

Sabid Merdanović iz Cazina uzgaja 700 sadnica lješnjaka

"Poljoprivrednim proizvođačima bih preporučio da se dobro upoznaju sa svim faktorima ove proizvodnje, pa tek onda da se upuste u nju", kazao je Hodžić dodavši da se većina proizvođača u USK odlučuje na uzgoj grmolikog oblika ove biljke koji daje manje plodova, umjesto da se lješnjaci uzgajaju na način da se formira stablo koje će dati mnogo veće prinose.

On je istakao kako ova biljka nije zahtjevna u pogledu kvalitete zemljišta, što je jedna od prednosti u ovoj vrsti proizvodnje.

Male količine za organizirani otkup

"Iako postoji povećan interes za uzgoj lješnjaka na ovim prostorima, količine koje se proizvode i dalje su veoma male za bilo kakav organizirani otkup, kao što je to slučaj sa malinama, kornišonima i još nekim poljoprivrednim kulturama", ističe Hodžić.

Jedan od većih proizvođača lješnjaka na području USK je Muhamed Žunić iz Cazina, koji je ovom kulturom zasadio oko deset dunuma zemljišta. "Drago mi je što sve veći broj poljoprivrednika prepoznaje da se radi o perspektivnoj kulturi, koja dugoročno može donijeti višestruku korist", rekao je Žunić.

Sredstva se vraćaju u trećoj godini

Prema njegovim riječima, sredstva uložena u ovu vrstu proizvodnje mogu se vratiti već u trećoj godini, a poslije tog perioda dobit je zagarantovana. Žunić ipak ističe kako uzgoj lješnjaka zahtijeva dobro poznavanje ove vrste proizvodnje i primjenu modernih agrotehničkih mjera.

Pratite vijesti na našem portalu gdje vam već sutra donosimo članak o štetočinama lijeske i načinima suzbijanja.

Foto: Pixabay/Myriams-Fotos


Tagovi

Uzgoj lješnjaka Muhamed Žunić Edham Hodžić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.