Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinina buba
  • 02.09.2020. 09:30

Suzbijte malininu bubu redovnom primjenom agrotehnike

U suzbijanju malinine bube, stručnjaci predlažu da se zimi dobro obradi tlo u zasadu jer se na taj način uništava dio insekata koji su se ukopali u zemlju radi prezimljavanja.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 160
  • 222
  • 0

Malinina buba je opasna štetočina cvjeta, cvjetnih pupoljaka i ploda maline. Plodovi na kojima se hrani njena larva su sitniji i počinju se sušiti, a to se isto dešava i sa biljnim dijelovima kojima se hrane odrasli insekti. U proljeće se najčešće hrane na cvjetovima višanja i trešanja, prije nego počne cvjetati malina, upozorava Ljiljana Krsmanović, stručnjak Poljoprivredno savjetodavne službe.

Malinina buba je insekt koji ima izduženo i ovalno tijelo. Dužina odrasle jedinke obično je oko  četiri milimetra, tamne je boje, ali je pokriveno finim smeđim dlačicama. Kada larve izađu iz jaja bijele su boje, ali ubrzo postaju braon. Na kraju svog razvoja budu dugačke oko šest milimetra, mada može narasti i do osam. Glava se na larvi može dobro uočiti, a u kasnijoj fazi se na njoj razvijaju i dlačice.

Malinina buba - kako zaštititi voće od insekta?

Ova štetočina zimu provodi u formi imaga koji se ukopa u zemlju i to na dubinu oko 20 cm. Postaju aktivni u proljeće sa dolaskom toplijeg vremena (15°C), obično u toku aprila mjeseca. U proljeće insekt (imago) kreće se hraniti prvo na cvjetovima višnje i trešnje, da bi nakon toga prešao na ishranu sa pupoljcima i cvjetovima nekih biljaka iz roda ruža, ističe Krsmanović.

U maju polaže jaja

Sredinom maja pošto su obavile dopunsku ishranu i dostigle polnu zrelost, malinine bube počinju se pariti i ženke polažu jaja. Najčešće ih polažu na pupoljcima bušeći rupu ili na cvjetovima koji su tek otvoreni, između prašnika i tučka. Larve kada izađu iz jaja hrane se plodom maline ili krunicom cvjeta ako nema ploda. Ukoliko su jaja ove bube položena u pupoljak, dešava se da se cvjet koji se nakon toga razvija, osuši i otpadne.

Odrasli insekt može dostići dužinu do osam milimetara (foto: Wikimedia Commons/AfroBrazilian)

Nakon nekog vremena kada se larve dovoljno razviju, padaju na zemlju blizu biljke i ukopavaju u zemljištu. Tu se takođe učaure (faza lutke koja se razvija u kokonu). Tako provedu oko tri nedjelje, nakon čega se pretvaraju u odraslog insekta. Ova štetočina ima jednu generaciju godišnje.

Kako je suzbiti?

U borbi protiv malinine bube, stručnjaci predlažu da se zimi dobro obradi tlo u zasadu jer se na taj način uništava dio insekata koji su se ukopali u zemlju radi prezimljavanja. U proljeće je potrebno pratiti stanje u malinjaku, gledati kakva je brojnost malinine bube pomoću feromonskih klopki.

Preventivno tretirajte voće, u cilju suzbijanja mogućih infekcija

Suzbijanje hemijskim sredstvima obično se obavlja u periodu od početka dopunske ishrane pa sve do pred otvaranja cvjetova. Kako smo ranije pisali, preporuka stručnjaka je da se koriste preparati na bazi azoksistrobina. Može se primjenjivati u kombinaciji sa insekticidom iz grupe neonikotinoida, u mjeri koju je propisao proizvođač. Ovo se radi u cilju suzbijanja lisnih vaši, malinine bube i prstenara. 


Tagovi

Malinina buba Štetočina Zasad maline Štetočine maline Aktivni u proljeće Cvjet maline


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas