Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krvava vaš
  • 05.01.2021. 16:15

Suzbijanje krvave vaši počinje zimskim tretiranjem jabuke

Na mjestima gdje sišu sokove stvaraju se izrasline, kora puca i formiraju se rak rane. Može doći do odumiranja napadnutog djela, što je naročito opasno kod mladih sadnica kada se čitave voćke mogu osušiti.

Foto: WikimediaCommons/I.Sáček, senior
  • 184
  • 66
  • 0

Kolonije krvave vaši veoma lako se zapažaju jer ovi insekti luče bijelu vlaknastu tvorevinu koja podsjeća na vatu. Ispod izlučevina, nalaze se vaši koje su sivo - crne boje. Insekt je dobio ime po tome što kada se zgnječi, primjećuje se crvena boja. Štetočina razvija veliki broj generacija godišnje, objašnjava stručnjak za zaštitu bilja, Marko Manojlović.

Na mjestima gdje sišu sokove stvaraju se izrasline, kora puca i dolazi do rak rana. Može se desiti da odumre napadnuti dio, što je naročito opasno kod mladih sadnica kada se čitave voćke počnu sušiti. Oštećeni plodovi su neugledni, prekriveni pepeljastom prevlakom.

Kako zaštiti voćke?

Kako smo ranije pisali, krvava vaš dobro podnosi veoma niske zimske temperature. Može da izdrži hladnoću do čak -27°C. Počinje se razmnožavati u rano proljeće.

Mjere kontrole zaštite mogu bilti sljedeće: odgovarajuća rezidba (da krošnja bude prozračna zbog kvalitetne primjene insekticida), zatim hemijske mjere zaštite (prag štetnosti pet do osam odsto napadnutih biljaka, u mlađim zasadima ovaj prag je niži).

Kako suzbijati krvavu uš?

Tokom vegetacije, prije hemijskog tretmana, obavezno treba obaviti vizuelni pregled voćnjaka i laboratorijsko analiziranje uzoraka mladara jabuke da bi sagledali nivo parazitiranih ženki krvave vaši.

Uništavanje navedene štetočine počinje zimskim tretiranjem, ističe ovaj stručnjak. Tokom vegetacionog perioda, po pojavi prvih migratornih formi, može se primjeniti registrovani insekticid na bazi spirotetramata u koncentraciji 0,15 odsto. Pomenuti insekt je veoma štetan po proizvođače jabuka jer su sadnice i plodovi koji su oštećeni njegovim napadima, praktično neupotrebljivi i ne mogu se prodavati, pošto su van klase.

Sorte koje su najosjetljivije na njih su ajdared, jonagold i zlatni delišes. Povremeno se može naći i na stablima kruške i gloga.


Tagovi

Krvava vaš na jabuci Mjere zaštite Hemijska zaštita Štetni insekti Štetočine na voću


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...