Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edete
  • 15.02.2021. 07:30

Strojno oprašivanje kao alternativa pčelama: Kako izgleda?

Zbog nedostatka prirodnih oprašivača izraelski startup Edete je osmislio tehnologiju za umjetno oprašivanje nasada. Trenutno se koristi u uzgoju badema.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 140
  • 80
  • 0

Gotovo 75 posto svjetskih usjeva se oslanja na oprašivanje insektima, a posljednjih godina svjedočimo sve manjem broju oprašivača. Njihov nestanak izaziva strah u poljoprivrednom sektoru, ali i šire. Teško je prehraniti globalno rastuće stanovništvo dok se broj pčela, ali i drugih korisnih kukaca smanjuje.

Kako bi stali na kraj tom problemu, izraelski startup Edete je osmislio tehnologiju za umjetno oprašivanje nasada. Kako piše Future Farming, trenutno se koristi za bademe, a istraživači kažu da će biti dostupan i za pistacije, jabuke, trešnje, kruške i šljive.

Kako izgleda strojno oprašivanje?

Ova je tvrtka razvila umjetni sustav koji nastoji nadomjestiti insekte. On sakuplja cvjetove, odvaja pelud od prašnika i ostalih dijelova cvijeća, što rezultira dobivanjem čistog cvjetnog praha. Metoda ove tvrtke omogućuje njegovo čuvanje više od jedne godine, a ono se kasnije primjenjuje ciljano na drveće pomoću robotskog sustava. Koristi kombinaciju tehnologija za širenje optimalne doze peludi na ciljano cvijeće kako bi oprašivanje bilo što učinkovitije. Može se koristiti danonoćno, neovisno o temperaturama.

Uz već uspješno testiranje u Izraelu u nasadima badema, nastavlja se u Australiji. Cilj je početi terenska ispitivanja u komercijalnim razmjerima. Pokus će obuhvatiti desetak hektara pod ovim sve popularnijem koštičavim voćem, a plan je da započne u kolovozu kada stabla počnu cvjetati.

"Australija je drugi najveći svjetski proizvođač badema i nastavlja povećavati površine pod nasadima", kazala je Keren Mimran, suosnivačica i potpredsjednica za poslovni razvoj i marketing u Edeteu.

Rezultat - veći prinosi?

Do sada su uspješno završila terenska ispitivanja u Izraelu, gdje su koristili mehanički sustav za sakupljanje peludi i robotski sustav oprašivanja što je, kako tvrde iz ove tvrtke, rezultiralo povećanim prinosima. Svoju tehnologiju planiraju primijeniti i u Kaliforniji, kako bi pružili prirodnu alternativu u nasadima 7.400 tamošnjih proizvođača badema.

Inače, globalno tržište ovog koštičavog voća procjenjuje se na više od 7 milijardi dolara godišnje, a njegovi uzgajivači samo na usluge oprašivanja pčelama potroše stotine milijuna dolara.

"Bez alternativnog rješenja sigurnost hrane bi mogla biti ugrožena u narednim godinama. Cijene će vjerojatno naglo porasti, a određene bi namirnice mogle postati rijetke", poručuju iz tvrtke Edete.

Više o radu ovog sustava pogledajte u videu: 


Tagovi

Oprašivanje Pčele Strojno Bademi Edete


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]