Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijeme
  • 13.02.2021. 14:30

Strahuju li voćari od hladnog vala s razlogom?

Unatoč hladnoći, ove će dane bez kiše, voćari i vinogradari moći iskoristiti za nastavak rezidbe.

Foto: Renata Prusina
  • 162
  • 30
  • 0

Hladan sjeverac koji nemilosrdno šiba, donio je u naše krajeve osjetno zahlađenje, baš kako smo i pisali početkom sedmice. Prema najvama prognostičara, kako se budemo bližili vikendu, zahladniti će sa osjetno nižim temperaturama. Strujanja zraka su iz pravca sjevera, a u pojedinim mjestima moguće je da se minus zadrži tokom čitavog dana.

Hladno će biti i u Hercegovini i Posavini, a širom zemlje moguća je i pojava golomrazice. Prema procjenama stručnjaka, zbog ovako značajnog zahlađenja u pojedinim krajevima mogli bi stradati agrumi i povrtlarske kulture na otvorenom polju. 

Iako se niskih temperatura u pravilu boje voćari, iskusni proizvođači  kažu da je još rano za paniku jer su voćne vrste u najvećoj mjeri još uvijek u fazi mirovanja. Premda su neki pupovi krušaka nabubrili, sokovi u njima još nisu počeli kolati u punom zamahu, pa neće doći do tih pupova i u njima smrznuti. 

"Ako je pup zatvoren, neće mu biti ništa ni na -10 stupnjeva“, komentiraju nam, jer se, kažu, prijašnje visoke temperature nisu zadržale duže vrijeme i "probudile" usjeve.

Ipak, strahuju proizvođači marelica jer su ove kulture, posebice one na višim položajima, u fazi "roza" pupa iz kojeg već ponegdje proviruju latice cvijeta, pa se boje da ipak neće moći izdržati veće minuse duže vrijeme. No, teško je sada procijeniti koliki bi to minusi mogli biti pogubni i previdjeti njegove posljedice.

Kako pravilno obaviti zimsku rezidbu breskve i nektarine?

Unatoč hladnoći, ove će dane bez kiše, voćari i vinogradari moći iskoristiti za nastavak rezidbe. 


Tagovi

Uzgoj marelice Uzgoj jabuka Voćari Hladni val


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.