Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Breskva i nektarina
  • 09.02.2019. 12:00

Kako pravilno obaviti zimsku rezidbu breskve i nektarine?

Stručnjaci za voćarstvo naglašavaju da pri rezidbi breskve i nektarine treba voditi računa i o tome da se svake godine dobije dovoljno jednogodišnjih grana, najbolje mješovitih, za zamjenu prošlogodišnjih koje uklanjamo, ali treba obratiti pažnju na to da se omogući dobra osvetljenost krune, naročito onih ostavljenih rodnih grana.

Foto: Bigstock/ ueuaphoto
  • 641
  • 50
  • 0

Komercijalna proizvodnja breskve i nektarine je u današnje vrijeme nezamisliva bez redovne rezidbe voćaka. Glavni ciljevi rezidbe su održanje redovne rodnosti, dobrog kvaliteta plodova i dugog perioda racionalne eksploatacije zasada. Prema riječima stručnjaka za oblast voćarstva, intezitet rezidbe breskve je mnogo jači nego kod bilo koje druge voćne vrste i to zbog osjetljivosti na zasjenjavanje i na samo izduživanje provodnika hrane iz korjena u list i obrnuto.

Breskva voćna vrsta koja najranije počinje da rađa

Diplomirani inženjer poljoprivrede Boban Marković objašnjava da je za breskvu karakteristično da ona među svim voćnim vrstama najranije počinje da rađa. Razlog je taj što breskva u toku jedne vegetacije može da formira rodno drvo. Zbog toga se u prvim godinama njenog života rezidbom istovremeno mora formirati željeni uzgojni oblik i regulisati rodnost. 

Način i intezitet rezidbe treba da prati opšte stanje voćaka

Marković napominje da ukoliko postoje normalni klimatski uslovi breskva svake godine obilno cvjeta i zameće veliki broj plodova. Zato je glavni cilj rezidbe da se svake godine obezbjedi dovoljan broj jednogodišnjih grana (novog rodnog drveta) da bi se zamijenile stare koje rezidbom potpuno uklanjamo. U zavisnosti od mjesta na kojem se formira i od uslova u vegeteciji, jednogodišnje drvo kod breskve (mješovite rodne grane, tipične rodne grane, majske kitice i vodopije) se znatno razlikuje, pa se sa njima i različito postupa u rezidbi. Način i intezitet rezidbe treba da prati opšte stanje voćaka, sistem uzgoja i sortne osobine.

Kod iznurenih stabala rezidba mora da bude rigoroznija

Međutim, pri rezidbi treba voditi računa i o tome da se svake godine dobije dovoljno jednogodišnjih grana, najbolje mješovitih, za zamjenu prošlogodišnjih koje uklanjamo. Takođe, treba obratiti pažnju na to da se omogući dobra osvjetljenost krune, naročito onih ostavljenih rodnih grana. Pravilno izvedena rezidba treba da dovede do toga da jednogodišnji prirast novih mješovitih rodnih grana bude 40-50 centimetara. Svako odstupanje ukazuje na neki poremećaj uglavnom zbog agrotehničkih mjera, tako da kod iznurenih stabala rezidba mora da bude rigoroznija. To podrazumijeva jače ili slabije skraćivanje skeletnih grana kako bi se pojačala vegetativna aktivnost u narednoj vegeteciji. To naravno mora da prati pojačana ishrana i rigoroznije prorjeđivanje plodova.

Ukloniti sve suvišne, nerodne i prekobrojne grane

Prilikom obavljanja rezidbe se mora voditi računa o tome da se dobije optimalna osvjetljenost krune, naročito kod kotlastog uzgojnug oblika. To se postiže eliminacijom svog suvišnog, nerodnog i prekobrojnog rodnog drveta, izolacijom skeletnih grana i nepreklapanjem ostavljenih rodnih grana gdje bi došlo do zasjenjavanja. Dakle, sve ono što bi prouzrokovalo zasjenjavanje i beskorisno trošilo rezervne materije ometajući pravilnu ishranu plodova i razvoj novih jednogodišnjeh grana treba ukloniti do osnove.

Kovrdžavost lišća: Ključan moment za zaštitu breskve i nektarine

Na mjestima gde smo deficitarni sa mješovitim rodnim granama i gdje je nastalo ogoljavanje, neke od tih grana treba rezati na "patlj" ili "kondir", odnosno prikratiti na 2-3 okaca iz kojih dobijamo nove kvalitetne rodne grane u narednoj vegetaciji.


Tagovi

Rezidba breskve Rezidba nektarine Rezidba Boban Marković Rodnost Kvalitet plodova


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.