Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kajsija
  • 02.03.2021. 14:00

Štete na kajsiji uslijed mraza - kako će se to odraziti na urod?

Najveće štete od mraza nastaju u fazi kada voće cvjeta ili precvjetava, a ako se ponove niske temperature u periodu kada odmakne formiranje plodova, tada je otpornije.

Foto: Depositphotos/Elena Schweitzer (ilustracija)
  • 187
  • 115
  • 0

Profesor Poljoprivrednog fakulteta, Zoran Keserović, rekao je da su niske temperature krajem februara oštetile neke sorte kajsija koje su rano procvjetale, ali da ako više ne bude mrazeva, to neće značajnije uticati na ukupan rod tog voća, prenosi Beta.

Dodao je da je prije dvadesetak godina kajsija, kao i ove, rano cvjetala, krajem drugog mjeseca, a da će se konačna šteta vidjeti tek za mjesec dana do dva, u zavisnosti od toga da li će se u martu ponoviti niske temperature, kako je najavljeno.

Najveće štete od mraza nastaju, prema njegovim riječima, u fazi kada voće cvjeta ili precvjetava, a ako se ponove hladni periodi u fazi kada odmakne formiranje plodova, usjev je otporniji.

Kajsija i šljiva u opasnosti, a ratari neka sačekaju

Podsjetimo, prošle godine krajem marta iznenadni snijeg najviše je oštetio šljivu i kajsiju. Na kajsiji je u tom trenutku bilo otvoreno preko 80 odsto cvjetova. Tada zadimljavanje voćnjaka nije bila adekvatna mjera zaštite.

"Jedina nada je da, ako se formira led oko cvjetova, djelimično će poslužiti kao termoizolator i štitiće usjev do temperature od -1 do -2 stepena", rekao je tada za Agroklub Danko Petrović, stručnjak za voćarstvo.

Sklona alternativnom rađanju plodova

Kako smo ranije pisali, proizvodnja kajsija već duže vrijeme na našim prostorima je rizična. Od kako su se voćari preorijentirali od sporadičnih stabala uzgajanih na okućnicama i u vrtovima na plantažne zasade, ova voćka sve češće strada od apopleksije i to u vremenu kad stupi u puni rod (sedma ili osma godina po sadnji).

Osjetljiva na niske proljetne temperature u doba cvjetanja i oplodnje, pomenuta vrsta je sklona takozvanom alternativnom rađanju plodova. Ispoljavanju negativnih proizvodnih osobina, smatraju stručnjaci, doprinosi i njena klasična zimska rezidba.

Dok se druge voćne vrste orezuju u toku zimskog mirovanja (do početka vegetacije), kajsiju treba orezivati u periodu vegetacije, od faze cvjetanja do početka septembra. Kada su voćke u rodu, reizdba ide u tri navrata.


Tagovi

Uzgoj kajsije Mraz Oštećenja Alternativno rađanje Apopleksija Zadimljavanje voćnjaka


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...