• Rezidba kajsije
  • 27.12.2019. 10:00

U koje vrijeme orezivati kajsiju: Od cvjetanja do septembra!

Dok se sve druge voćne vrste orezuju u periodu zimskog mirovanja (do početka nove vegetacije), preporuka stručnjaka je da se kajsija orezuje u tri navrata u vrijeme vegetacije - od faze cvjetanja do početka septembra.

Foto: Depositphotos/DevidDO
  • 2.309
  • 62
  • 0

Proizvodnja kajsija već duže vrijeme na našim prostorima je rizična. Od kako su se voćari preorijentirali od sporadičnih stabala uzgajanih na okućnicama i u vrtovima na plantažne zasade, ova voćka sve češće strada od apopleksije i to u vremenu kad stupi u puni rod (sedma-osma godina po sadnji). Osjetljiva na niske proljetne temperature u doba cvjetanja i oplodnje, ova voćka je sklona takozvanom alternativnom rađanju plodova. Ispoljavanju negativnih proizvodnih osobina, smatraju stručnjaci, doprinosi i klasična zimska rezidba kajsije.

Međutim, u praksi mnogih voćarskih zemalja pokazalo se da rezidba, ako se pravilno obavi, može biti uz ostale agrotehničke mere, jedan od osnovnih činilaca redovne rodnosti i povećanja rentabilnosti gajenja kajsije.

Rezidbom se, inače, pravilno oblikuje kruna mlade voćke, ujednačava vegetativni rast, obnavljaju rodne grančice, starije voćke podmlađuju što se odražava na produženje njihove rentabilne rodnosti.

Zbog apopleksije su izmijenjena dosadašnja pravila rezidbe

Najnovija otkrića o patogenim uzročnicima prijevremenog izumiranja drveta kajsije (apopleksije) i uvjetima koji utječu na vrijeme i način njihovog djelovanja, kao i na intenzivan porast ljetorasta i prijevremenu pojavu grančica, doprinijela su da rezidba kajsije pretrpi znatne izmjene u odnosu na ostale voćne vrste.

Dok se druge voćne vrste orezuju u periodu zimskog mirovanja (do početka vegetacije), kajsiju treba orezivati u periodu vegetacije, od faze cvjetanja do početka septembra. Voćke u rodu se orezuju u tri navrata.

Proljetna rezidba - neposredno prije početka cvjetanja

"Neposredno prije početka cvjetanja rezidbom se prorjeđuju mlađe skeletne grane (ne starije od pet godina), zatim se odstranjuju grane koje zagušuju krunu ili imaju nepovoljan položaj, ili ometaju prolazak strojeva pri obavljanju radova na plantaži. Grane se odstranjuju do 20 odsto od cjelokupnog skeleta krune. Cilj ove rezidbe je da se podmladi rodna površina krune i boljim rasporedom grana spriječi njeno zasjenjivanje i ogoljavanje," ističe Aleksandar Antić, diplomirani inženjer voćarstva.

Ljetna rezidba - od 25. maja do 10. juna

U ovom se periodu izrasli ljetorasti u toku proljeća skraćuju na polovinu ili trećinu. Na prekraćenim mjestima se umjesto jednog produžetka dobivaju od tri do pet mješovitih rodnih grančica dužine 20 do 40 centimetara. Ovom rezidbom dobiva se veći broj cvjetnih pupoljaka, koji su otporniji na niske temperature u toku zime, odlaže se faza cvjetanja i do 15 dana u nekim godinama, a u mlađih voćaka postiže se veći koeficijenat granjanja, slabija bujnost i bolje oblikovanje krune.

Rana jesenska rezidba - poslije berbe plodova

"Krajem avgusta i početkom septembra, poslije berbe plodova, rezidbom se odstranjuju sve polomljene i osušene grane, bez obzira na starost i na koji način je nastupilo sušenje grana. Odstranjene grane se iznose sa plantaže i spaljuju. S ovom rezidbom ne treba kasniti kako bi rane nastale orezivanjem mogle da zarastu do kraja vegetacije. Inače, sve tri vrste rezidbe trebaju biti popraćene odgovarajućom zaštitom da bi se infekcije na otvorenim ranama spriječile ili svele na najmanju mjeru," kaže inženjer Antić.


Povezana biljna vrsta

Marelica

Marelica

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Stabla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine i... Više [+]

Tagovi

Rezidba kajsije Ljetna rezidba Rana jesenja rezidba Proljetna rezidba Apopleksije Kajsija Aleksandar Antić


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.