Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređenje voćnjaka
  • 24.10.2021. 10:00

Stari voćnjaci: Ne žurite sa novom sadnjom, prije toga se pripremite

Kupovinom starih imanja dobijamo zapuštene voćnjake koje možemo potpuno iskrčiti ili urediti. U njima možemo pronaći stabla koja su u rodu i otkriti stare sorte sa plodovima jedinstvenog ukusa.

Foto: Depositphotos/HappyLenses
  • 333
  • 100
  • 0

Poslednjih godina veliki broj poznanika odlučio se da kupi stara seoska imanja i da ih obnovi. Kupovinom takvih gazdinstava dobili su i zapuštene voćnjake. Neki od tih zasada bili su toliko zarasli da se na početku činilo kako je njihovo uređenje nemoguća misija.

Iskrčiti ili urediti?

Moji poznanici, kao i svi koji imaju takav voćnjak, našli su se pred pitanjem šta je bolje uraditi u toj situaciji.

"Da li da ga potpuno iskrčimo i zasadimo nove sadnice ili da pokušamo nešto uraditi?"

Odgovor je skoro uvijek bio da pokušaju nešto uraditi. Bilo je slučajeva kada su stabla bila suva, zaražena i tada ga je bolje potpuno iskrčiti. U tom slučaju, sledećih četiri do pet godina na zemljištu ne treba saditi nove sadnice. Zašto? Iz razloga što ta lokacija, ali i tlo, puni su prouzrokovača oboljenja i raznih štetočina.

Zemljište treba pustiti da se odmori od voćaka. Krčenjem parcele zadržati će se ostaci korijenja koji će truliti i mogu biti izvor zaraze za nove sadnice. Zasadite žitarice, povrće, lucerku, ljekovito bilje, ukrasnu travu. Ne žurite sa sadnjom, stvorićete pobleme u novom zasadu.

U slučaju kada želite spasiti i urediti takav zasad trebaće vam mnogo vremena, rada, strpljenja i finansijskih sedstava.

Šta uraditi sa sakupljenim organskim materijalom?

Prvi korak uređenja je čišćenje. Obim posla koji treba obaviti različit je od voćnjaka do voćnjaka. Negdje je potrebno pokositi travu, obaviti rezidbu, odraditi lagane poslove. Mnogo je teže sa zasadima koji su potpuno zarasli, sa mnogo šiblja, kupine, čak i gomile otpada.

Zašto je jesenje čišćenje i zaštitu voćnjaka važno pravovremeno početi?

Nameću se brojna pitanja. Da li sami možete da obavite čišćenje? Ko vam može pomoći? Da li imate potreban alat? Koliko se možete tome posvetiti? Da li sami možete pokupiti otpad i odvesti ga na deponiju? Šta ćete sa granama, travom i ostalim organskim materijalom koji sakupite? Koliko stabala ima na parceli? Da li ćete pronaći grmovite voćne vrste (lijeska, kupina, malina ili neke druge)? Koliko ćete stabala i grmova zadržati?

Na sve te nedoumice morate pronaći odgovor. I budite uvjereni da će vaš plan koji ste zacrtali stojeći ispred zapuštenog voćnjaka da pretrpi izmjene.

Odradite i rezidbu, čak i ako nemate iskustva

Uređenjem možete otkriti stare sorte sa plodovima jedinstvenog ukusa. To je iznenađenje koje može biti nagrada za vaš uložen trud i rad. U većini slučajeva možete dobiti stabla koja su još uvijek u rodu i ne morate ulagati u sadnice i čekati na prve plodove.

Kada ste iz voćnjaka uklonili sav otpad i biljni materijal (pokošenu travu, suvišna stabla, grmove) potrebno je obaviti rezidbu. Čak i kada nemate iskustva u tom poslu možete sami mnogo da uradite. Potrebno je ukloniti sve grane koje su pale na tlo, koje su suve, slomljene, sa simptomima oboljenja ili vidljivim znacima napada štetočina.

Kako obaviti rezidbu zapuštenog voćnjaka

Prilikom orezivanja, obratite pažnju da rez na grani treba da pokazuje njeno zdravstveno stanje. Ukoliko je vidljivo da je unutrašnjost suva, trula ili propala na bilo koji način, uklonite tu granu. Provjerite stablo jer je bolje da ga se riješite ukoliko je bolesno i poluosušeno. Ovakvo drveće može biti izvor zaraze ili štetočina.

Sa njih takođe uklonite sve vodopije. To su grane koje ne donose plodove, rastu uspravno i iscrpljuju voćku. Javljaju se na starijim stablima. Takođe, uklonite grane koje se preklapaju, odnosno pozicionirane su jedna iznad druge. Uvijek uklonite jednu od te dvije, a jednu ostavite ako ima dobru poziciju na stablu.

Orežite grmlje voćnih vrsta koje ste pronašli. Nije potrebno da u potpunosti uklonite maline. Dovoljno će biti da izbacite stare, suve izdanke, kao i one suvišne. Pokušajte da nove izdanke zadržite u zoni reda. Postavite nove nosače. Na taj način ćete imati svoj mali malinjak. Uredite i ostalo grmlje. Obratite pažnju na prisustvo bolesti i štetočina. Nekada će upravo to biti razlog za krčenje grmova.


Tagovi

Uređenje voćnjaka Stari voćnjaci Iskrčiti voćnjak Sadnice voća Rezidba voćnjaka Biljni materijal Vodopije Grm kupine Stare sorte


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.