Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćnjaka
  • 19.11.2020. 13:40

Zašto je jesenje čišćenje i zaštitu voćnjaka važno pravovremeno početi?

Za voćare pauze nema pa pošto je završena berba, sada slijedi jesenje uređenje voćnjaka, što je prvi korak preventivne zaštite.

Foto: Julijana El Omari
  • 316
  • 119
  • 1

Jesen je veoma bitan period godine za voćare jer to je vrijeme kada se mora misliti već na narednu sezonu i preduzeti sve ono što je potrebno da se pripremi zasad za naredno proljeće. 

"Održavanje voćnjaka u jesen je veoma važno i nažalost, malo ko to radi, a podrazumijeva skupljanje otpalog lišća, mumificiranih plodova koji su ostali na granama i onih trulih ispod voćke. Potrebno je ukloniti stare, polomljene grane i sve to iznjeti iz voćnjaka i spaliti. To je prva preventivna mjera jer će se na taj način smanjini infekcioni potencijal vegetacije u idućoj godini", kaže savjetodavac Vesna Janković.

Zaštita koštičavog voća bakarnim sredstvima u jesen dezinficira i smiruje

Razni patogeni prezimljavaju u opalom lišću, u trulim plodovima i na mjestima gdje su grane oštećene. Zatim slijedi zaštita protiv uzrokovača biljnih bolesti. Veći dio lišća je opao pa je potrebno sada dobro "okupati" voćna stabla.

Mnogi patogeni se mogu suzbiti u jesen

Jesenji tretmani obavljaju se preparatima na bazi bakra i na taj način se suzbija rogač šljive, ali i moniloza koštičavog voća poput breskve, kajsije, trešnje i višnje. Takođe se djeluje na bakterioznu plamenjaču jabuke i kruške i kovrdžavost lišća.

"Ovo je vrijeme kada se može uticati na smanjenje potencijala razvoja patogena, naročito ako jesen i zima budu blagi. Voćari rijetko sakupljaju lišće, ali u velikoj mjeri pridržavaju se savjeta da odstrane polomljeno granje i da obave plavo prskanje. Ako se neko odluči da od opalog lišća i mumificiranih plodova pravi kompost - to nikako ne treba da bude u blizini voćnjaka."

Česta pojava patogena, razlog je više da na pravi način zaštitimo zasad (foto: Sanja Dovečer)

Sve ove poslove treba obaviti i u malinjacima i kupinjacima.

"Ove godine imali smo specifične vremenske uslove pa je bilo i dosta pojava patogena i štetočina, zbog čega je neophodno početi zaštitu na vrijeme. I kada je voće u pitanju, ali i drugi ratarski usjevi", naglašava naša sagovornica.

Preventivna zaštita u cilju smanjenja zaraze 

Jesenje čišćenje voćnjaka i zaštita je prvi korak, ali i veoma važan jer će poljoprivrednici u period vegetacije koja počinje u martu ući spremniji.

Kako pravilno održavati zemljište u voćnjacima

"Nekada se sa dva do tri prskanja može riješiti problem sa patogenima, ako se odradi ova preventivna zaštita. Ako dođe do zaraze, ne može se suzbiti ni skupim preparatima. Nisu zaštitne mjere samo pesticidi i prskanje, tu ima dosta toga što se može prvo uraditi. To je prije svega agrotehnika, poput obrade zemljišta, izbor kvalitetnih i otpornih sorti. Sve ove preventivne radnje daju dobru osnovu da se smanji uticaj patogena i zbog toga insistiramo na njima."

Birajte zdrave i kvalitetne sadnice

Ono na šta budući voćari trebaju obratiti pažnju je kupovina kvalitetnih i zdravih sadnice. 

"Ono što smo mogli da vidimo na terenu je da poljoprivrednici koji se bave rasadničarstvom, štite svoje sadnice i od ekonomski štetnih organizama. Najviše smo viđali pojavu grinja jer je vrijeme pogodovalo njihovom razvoju, ali i od karantinskih bolesti kao što je šarka šljive, ipak tu nije bilo većih problema i zaista se voćari trude ispoštovati savjete i zaštititi sadnice kako bi ih mogli prodavati", kaže Jankovićeva. 

Valja li voće saditi u prestupnoj godini?

Poljoprivredne stručne službe imaju obavezu da pored ekonomskih štetočina, koje su stalno prisutne, prate i karantinske, kako bi se znalo šta ulazi na ovo područje. To je veoma važno kako bi se na vrijeme reagovalo i da se ne dozvoli širenje patogena i štetočina.


Tagovi

Jesenja zaštita Zaštita voćnjaka Plavo prskanje Preventivna zaštita od patogena Šarka šljive Grinje Sertifikovane sadnice


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa iskustvom od preko 20 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕