Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba krušaka
  • 26.02.2023. 09:00

Stabla krušaka na dunji, kao podlozi, lakša su za rezidbu

Ako se na vrhu stabla formira "kapa" na kojoj je mnoštvo vodopija i rezova na čep, nijedno zaštitno sredstvo ne može da ostvari dobar efekat

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 229
  • 112
  • 0

Osnovni princip rezidbe je da se ostavi nekoliko skeletnih i poluskeletnih grana, nosača, na kojima se nalaze jednogodišnje i dvogodišnje grane. S obzirom na to da su sorte krušaka u BiH uglavnom na podlozi divlje kruške, tj. sijancu, zaslugom stručnjaka i rasadničara koji donedavno nisu znali da proizvode krušku na podlozi dunje, danas imamo situaciju da se stablo mora rezati jače ukoliko se želi kakav-takav rod.

Divlja kruška je bujna podloga, dok je dunja manje bujna. Sijanac bolje podnosi mraz, sušu i kiselo zemljište, ali su plodovi lošiji, odnosno, teško je dobiti kvalitet kao na stablima sa dunjom kao podlogom. Uz to, stabla na sijancu divlje kruške podložnija su alternativnoj rodnosti, tj. slabom rodu nakon prethodne rodne godine.

Na vrhovima stabala kalemljenih na divlju krušku, nakon sedam, osam godina, formira se "kapa" na kojoj je mnoštvo vodopija i rezova na čep koji su leglo za štetne insekte i spore gljivičnih bolesti. Tu nijedno zaštitno sredstvo ne može da ostvari dobar efekat.

Dunja kao podloga redovnije i obilnije rađa

Kod rezidbe sa dunjom, kao podlogom, koja je zastupljena u savremenim zasadima krušaka u Evropi, za razliku od većine naših, poželjna je kraća rezidba. Dunja je slabo bujna podloga zbog čega se sadi više sadnica krušaka po hektaru, odnosno, manji je razmak unutar i između redova. Treba joj armatura, osjetljiva je na Erwiniu amylovoru, bakterijsku palež voćaka, sušu i povećan sadržaj kreča u zemljištu (do 2,5 posto).

Kako obaviti rezidbu jabuka u gustom sistemu sadnje?

Rano i obilno rađa. Zemljište za sadnju krušaka sa dunjom kao podlogom mora da bude dobro pripremljeno, barem dvije godine, prije sadnje. Rezidbom krušaka, sa dunjom kao podlogom, ostavlja se više kratkih grančica i ne dozvoljava se preklapanje dužih skeletnih grana na susjednim stablima. Takođe se ostavlja osvjetljena i prozračna krošnja.

Zaštita i prihrana nakon rezidbe

Poslije rezidbe radi se zimsko prskanje bakarnim preparatima i krečom kako ne bi došlo do prodora gljivičnih bolesti, bakterija i virusa u voćke na mjestima rezova. Takođe, obavlja se prihrana mineralnim NPK đubrivima i stajnjakom.

Ako se pola đubriva i stajnjaka unijelo u jesen, druga polovina unosi se nakon rezidbe, najbolje do prve polovine marta, kako bi se, koliko-toliko NPK rastvorio i bio dostupan korijenu biljaka. Poželjno je da se NPK i stajnjak zaoru u zemljište. KAN đubrivo koristi se nakon završetka cvjetanja.


Tagovi

Rezidba krušaka Dunja kao podloga Erwinia amylovora Vodopija Rez na čep Alternativna rodnost


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.