Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba jabuka
  • 25.02.2023. 09:00

Kako obaviti rezidbu jabuka u gustom sistemu sadnje?

Jača prihrana azotom uticat će na rast grana tako da se mora obratiti pažnja na sortiment, odnosno, koje su sorte bujnije, a koje slabo bujne.

Foto: Bojan Kecman
  • 72
  • 5
  • 0

Jabuke su poznate kao voće koje može da se uzgaja u sistemu guste sadnje, pa se u voćnjacima često mogu vidjeti stabla koja su u redu na udaljenosti 50 centimetara. Rodno drvo jabuka čine: naborita rodna grančica dužine do dva centimetra, kruta rodna grančica dužine do 10 cm i vita, jednogodišnja, rodna grančica od 20 do 40 cm.

Na stablima nije dobro ostaviti grane starije od četiri i više godina, a što se tiče jednogodišnjih grana koje bi trebalo da budu nosioci rodnosti, odnosno, zamjene starog rodnog drveta, najviše ih je potrebno 10 do 15 na stablu, nakon obavljene rezidbe.

Poželjan sistem vitkog vretena

Imajući u vidu da se većina stabala u našim voćnjacima gaji u sistemu vitko vreteno, poželjno je da se u bazi ostave poluskeletne, starije grane (četiri do pet) koje će na sebi da nose od jednogodišnjih do trogodišnjih rodnih grančica, kao i da baza bude široka, ali toliko da se grane, nakon rezidbe, ne dodiruju sa onima sa susjednog stabla.

Jaka rezidba znači jaču bujnost što utiče na diferencijaciju rodnog pupa

Što se ide ka vrhu, širina krošnje trebalo bi da bude manja, tako da na samom vrhu, na visini koja može da se dohvati velikim makazama, imamo jednu bočnu jednogodišnju granu koja će biti provodnica i minimalno desetak centimetara ispod nje dvije do tri iste grane koje mogu da budu na starijem drvetu.

Više od tri dugačke trogodišnje i četvorogodišnje grane pri vrhu stabla, koje na sebi nose jednogodišnje grane, nisu poželjne jer stvaraju zagušenje donjih dijelova krošnje zbog čega ne dolazi do stvaranja novih rodnih pupoljaka. Dakle, najpoželjniji je oblik piramide, dole-šire, gore-uže.

Paziti na prihranu

Ako jednogodišnja grana na svom vrhu ima cvjetni pupoljak to je znak da je prihrana azotom bila jača od potrebne ili da je mraz uticao na izostanak roda zbog čega je biljka hranjiva iskoristila za formiranje većeg broja cvjetnih pupoljaka.

Zato je dobro ostaviti, kao što je već navedeno 10 do 15 jednogodišnjih grana. Takve grane prve godine ne bi trebalo da imaju cvjetni pupoljak, već bi on morao da se formira u drugoj godini, a u trećoj će dati rod. I dvogodišnje grane u važne tako da i njih treba ostaviti barem desetak na jednom stablu.

Obratiti pažnju na sortiment

Važno je znati i kako rezati pojedine sorte. Gala i Ajdared slabije su bujnosti od Zlatnog delišesa i Greni Smita. Jaka rezidba znači jaču bujnost što utiče na diferencijaciju rodnog pupa za narednu godinu. Slabija rezidba podstiče rodnost, ali uz uslov da se obavlja jača prihrana. Takođe, starije poluskeletne grane ne bi trebalo da idu previše u prostor između redova. Najbolje je da sa obje strane širina krošnje od debla bude najviše 50 centimetara.

Jača prihrana azotom uticat će na rast grana tako da se mora obratiti pažnja na sortiment, odnosno, koje su sorte bujnije, a koje slabo bujne. Npr. Greni Smit, i na podlozi M9 bujno raste ako mu se dodaje dosta azota, to jest ako se prihranjuje s KAN đubrivom tri ili više puta tokom vegetacije.


Tagovi

Rezidba jabuka Gala Ajdared Zlatni delišes Greni Smit Jednogodišnje rodne grane Naborana grančica Prihrana azotom Poluskeletne grane


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar