Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruška
  • 24.04.2018. 18:30

Kako formirati vitko vreteno kod kruške

Vitko vreteno je tip krošnje, uglavnom kod kruške,  koji se primjenjuje kod sorti viljamovka i krasanka.

Foto: Pixabay/NatashaG
  • 1.412
  • 95
  • 0

Vitko vreteno, odnosno, vitki vretenasti žbun je konična (kupasta) kruna sa vertikalnom centralnom produžnicom (vođicom), po kojoj su spiralno raspoređene slabije bujne rodne i nerodne grane, koje su idući od osnove ka vrhu sve kraće, dok se između njih mogu nalaziti kratke rodne grančice i slabije mladice. Savjetodavac Igor Andrejić dodaje da se ovaj tip krošnje, uglavnom kod kruške,  primjenjuje kod sorti viljamovka i krasanka, ako se kao podloga koristi neki klon dunje -MC, MA, Ča 7, R5 ili BA29.

Eliminiranje konkurencije

Pred početak vegetacije, posađene sadnice se prekrate na 75 cm - 90 cm. Kada iz pupoljaka na vođici izbiju mladice i dostignu dužinu od oko 10 cm, ostavlja se samo vršna mladica, a dva, tri ispod njega se uklanjaju do osnove, radi eliminiranja konkurencije.

"Vrlo je bitno u toku maja ili juna ostavljene mladice razvesti, jer kada ljetorast dobije otvoren ugao i do 900, dobija se dobar efekat potenciranja i formiranja rodnih pupoljaka, pa se zbog toga prilikom formiranja ovog uzgojnog oblika rod može očekivati već u drugoj godini", napominje Andrejić.

Od proljeća druge godine nastavlja se sa oblikovanjem krune

Sa oblikovanjem krune nastavlja se u proljeće druge godine. Produžnica se ne skraćuje, osim ako je suviše bujna (80 cm -90 cm) kada je treba prekratiti na 70 cm - 80 cm. Uspravno rastući ljetorasti se uklanjaju ili povijaju, ukoliko ih nema dovoljno na prvim ramenim granama.

"U toku treće vegetacije uklanjaju se mladice, koje rastu uspravno ili se ako ih nema dovoljno razvode na zeleno, kao što je već opisano. Važno je da idući od osnove ka vrhu skeletne grane budu sve kraće kako bi kruna zadržala koničan oblik. U toku četvrte vegetacije, osim o zadržavanju koničnog oblika krune, treba voditi računa o popunjavanju prostora između voćaka u redu", objašnjava savjetodavac.

Obavezna zelena rezidba

Orezivanje se u punom rodu obavlja radi obnove rodnog drveta, zbog čega se uklanja određeni broj grana. Trebalo bi na donjem dijelu krune ostaviti tri ili četiri osnovne grane, a da sva ostala razgranjenja čine "rodni čvorovi". Ukoliko se obavlja uklanjanje poluskeletnog drveta na batrlj, presjek bi trebalo premazati kalemarskim voskom.

"Zelena rezidba je obavezna mjera prilikom održavanja vitkog vretena, jer se intervencijama na zelenom više utiče na smanjenje bujnosti voćaka nego zimskom rezidbom", zaključuje Igor Andrejić.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Kruška Vitko vreteno Orezivanje Igor Andrejić Konična kruna Viljamovka Krasanka


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.