Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke FAZ
  • 02.02.2022. 13:30

Šta raditi u maslinicima tokom februara - ne čekajte kraj mjeseca

U februaru dolazi do diferenciranja pupova masline, pa bi prva rezidba na rod trebala krenuti u martu. Istovremeno se obavlja i plitko rahlenje tla, te otklanjanje korovne vegetacije ukoliko je prisutna

Foto: Bigstock/zummolo
  • 121
  • 63
  • 0

Tokom februara jedna o glavnih agrotehničkih radnji u masliniku je osnovna gnojidba sa naglaskom na azotna gnojiva, ukoliko to niste uradili u novembru. Gnojidba se obavlja u prvoj i drugoj dekadi februara, jer u pojedinim slučajevima krajem mjeseca moguća je pojava vegetacije, pojašnjavaju diplomirani inženjeri agronomije dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić iz Federalnog agromediteranskog zavoda. 

Februar je također mjesec u kojem dolazi do diferenciranja pupova masline, pa bi prva rezidba na rod trebala krenuti u martu. Istovremeno se obavlja i plitko rahlenje tla, te otklanjanje korovne vegetacije ukoliko je prisutna. Svakako ne treba izbjegavati gnojidbu organskim gnojivima, onima koji su u procesu nastanka ostala bogata mikroorganizmima koji utječu na biologiju tla.

Zaštita masline 

Također, u ovom mjesecu se vrši vizuelni pregled stabala na prisustvo “čađavica”,saprofitskih gljiva, a zaštita masline se obavlja sa bijelim uljem u koncentraciji od 1,5 posto.

Hercegovina dobija prvi centar za maslinarstvo

Zaštita od paunova oka (Spilocaea oleagina) i maslinovog medića (Saissetia oleae) obavlja se sredstvima na bazi mineralnih ulja i bakrenim pripravcima kada je riječ o paunovom oku.

Kada je riječ o rezidbi, ona je slična onoj u januaru i odnosi se na obnovu maslinika, koja se, prije svega, zasniva na procjeni kondicijskog stanja stabla. Ukoliko je došlo do raznih lomova grana od divljači, snijega i dr. Rezidbom ovih grana pomlađuje se maslinik kao i zapuštena, stradala i neproduktivna stabala.

One grane koje nisu polomljene, a zahtijevaju pomlađivanje se prstenuju. Prstenovanjem pomlađujemo stablo za sljedeću godinu. Također se rezidbom pomlađuju starije masline iz panja ili guke, te one koje su opožarene tokom ljeta.

Provjerite ulje

Uskladišteno maslinovo ulje provjeravamo pregledom u posudama i prostorijama te provjeravamo kvalitetu prije punjenja u boce i drugu ambalažu.

Dani masline 2022. ove godine uz takmičenje u dvije kategorije - dostavite uzorke

Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama  kao i preporuka agronoma u  agro-centrima.


Tagovi

Masline Maslinici Federalni agromediteranski zavod Miro Barbarić Marija Prlić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.