Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadarska manifestacija
  • 16.01.2022. 16:30
  • Zadar

Dani masline 2022. ove godine uz takmičenje u dvije kategorije - dostavite uzorke

Ako se epidemiološka situacija popravi, svoje sudjelovanje najavljuju i maslinari iz susjednih zemalja Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 74
  • 32
  • 0

"Takmičarski dio će se svakako održati, a sve ostalo ovisi od epidemiološke situacije", kaže predsjednik Organizacijskog odbora Benito Pucar najavljujući 24. Međunarodnu manifestaciju Dane masline 2022. koja će se ove godine održati 29. i 30. aprila u Zadru.

Ako se epidemiološka situacija popravi, svoje sudjelovanje najavljuju i maslinari iz susjednih zemalja Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

Za ovogodišnju manifestaciju, poručuju organizatori, uzorke ulja potrebno je donijeti ili poslati na adresu Zavod za javno zdravstvo Zadar, 23000 Zadar, Ljudevita Posavskog 7a, IV kat, Služba za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša.

Takmičenje u dvije kategorije

Nakon razgovora i dogovora s maslinarima i predstavnicima njihovih udruga, Pucar kaže da je dogovoreno da se na ovogodišnjoj manifestaciji takmičenje odvija u dvije kategorije i to u otvorena ulja te pakovine.

Za učešće na manifestaciji potrebno je donijeti ili poslati ukupno 2 x 0,5L maslinovog ulja, a rok za dostavu uzoraka 28. februara 2022.

Hemijsku analizu (Peroksidni broj, SMK, K-brojeve) radit će i ove godine akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo, a senzorsku analizu Profesionalni panel Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Svi zainteresirani maslinari mogu se dodatno informirati putem telefona, mobitela i e-maila.

Kontakti: Filip Erceg – 099/ 510 91 54, Matko Bačinić – 095/908 37 31 Zavod za javno zdravstvo Zadar:023/301 – 355, 300 – 856, e-mail: [email protected], [email protected]

Kotizacija za sudjelovanje iznosi 200 kn po uzorku.

Edukativni i humanitarni karakter

Osim takmičarskog, Dani masline imaju i edukativni te humanitarni karakter.

Programom su predviđeni stručni skupovi na kojima će eminentni stručnjaci prezentirati najnovija agrotehnička dostignuća u maslinarstvu i uljarstvu. U planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg ulja, najavljuju organizatori.

Humanitarni dio manifestacije, kao i dosadašnjih godina odvijao bi se u sklopu popularnog Maslinarskog marendina gdje za konzumaciju tradicionalnih jela i domaćih vina konzumenti daju dobrovoljne priloge za Opću bolnicu Zadar. Ulje preostalo nakon ocjenjivanja i vođenih degustacija donirat će se potrebitim štićenicima Doma sv. Frane u Zadru.

"Nadamo se da će se situacija s korona virusom popraviti kako bismo se mogli zajedno družiti i jedni od drugih učiti", poručuje Pucar.


Tagovi

Dani masline Uzorci Maslinovo ulje Ocjenjivanje Manifestacija Benito Pucar Zadar


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bosna i Hercegovina ima evropske propise kada je riječ o upravljanju životinjskim otpadom/nusproizvodima životinjskog porijekla, ali je praksi na djelu primitivizam. Javnih objekta za preradu nema, ali pozitivni primjeri postoje, u privatno... Više [+]