Veličina prostora, kvalitet zemljišta, izbor lokacije, voćnih vrsta i sorti su važan dio pripreme sadnje
Mješoviti voćnjaci su postali trend koji je sve više zastupljen. Kada se radi o amaterskim voćnjacima na okućnicama, kontinuirano snabdijevamo svoju porodicu raznim vrstama i sortama voća. U profesionalnim pak ovakva sadnja doprinosi poboljšanju imuniteta kako pojedinačnih stabala, tako i cijelog zasada.
Za uspješan rast ovakvog zasada neophodne su dobre pripreme, jer bez toga ćemo u narednim godinama da trpimo greške koje smo napravili na početku.
Veličina, položaj i karakteristike prostora za sadnju uveliko će uticati odabir voćnih sadnica. U obzir treba uzeti razmak između stabala, što direktno određuje njihovu brojnost, odabir agrotehnike i pomološke zahvate.
Manje, takozvane kržljave podloge daju manje prinose po stablu, ali veće po jedinici površine. Imaju niz prednosti. Lakše ih je održavati, orezivati, štititi od bolesti i štetočina, navodnjavati. Možemo posaditi više različitih voćnih vrsta i sorti. Treba napomenuti i to da one daju stabla s manjom krošnjom. Njihov nedostatak je što im moramo obezbijediti armaturu koja će ih pridržavati, jer su zbog slabog korijena sklone izvrtanju pod naletom vjetra.
U malim dvorištima i voćnjacima nije potrebno saditi sadnice u redovima. Možemo ih saditi prema proizvoljnom rasporedu. Jedino je važno da ispoštujemo razmak i da ih ne posadimo pregusto.
Šta ćete posaditi, zavisi od vremenskih uslova, karakteristika zemljišta, snabdjevenosti vodom i osunčanosti terena. Klima utiče na izbor voća, od nje zavisi prisustvo štetočina i prouzrokovača oboljenja.
Za sadnju izbjegavajte podvodna i zabarana zemljišta, jer korijen lako truli i cijela biljka propada. Voćke vole Sunce i birajte takve lokacije. U uslovima visokih temperatura nekima će odgovarati polusjena. Za sjenovita dvorišta odaberite vrste koje to mogu podnijeti.
Većina voćaka je stranooplodna i potrebno je posaditi najmanje dvije sorte kako bi osigurali dobro zametanje plodova. Pažljivim odabirom možemo osigurati berbu u dugom vremenskom razdoblju, od ranih ljetnih do kasnih zimskih plodova.
Raspitajte se o sortnim karakteristikama, jer su plodovi nekih namijenjeni isključivo za potrošnju u svježem stanju, druge za preradu, dok su treće višenamjenske. Plodovi imaju različitu mogućnost čuvanja tokom zime.
Tagovi
Autorica