Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mješoviti voćnjak
  • 07.11.2022. 07:30

Šta je važno kod sadnje mješovitog voćnjaka?

Veličina prostora, kvalitet zemljišta, izbor lokacije, voćnih vrsta i sorti su važan dio pripreme sadnje

Foto: Depositphotos/coramueller
  • 276
  • 25
  • 0

Mješoviti voćnjaci su postali trend koji je sve više zastupljen. Kada se radi o amaterskim voćnjacima na okućnicama, kontinuirano snabdijevamo svoju porodicu raznim vrstama i sortama voća. U profesionalnim pak ovakva sadnja doprinosi poboljšanju imuniteta kako pojedinačnih stabala, tako i cijelog zasada.

Za uspješan rast ovakvog zasada neophodne su dobre pripreme, jer bez toga ćemo u narednim godinama da trpimo greške koje smo napravili na početku.

Koliko imamo prostora na raspolaganju?

Veličina, položaj i karakteristike prostora za sadnju uveliko će uticati odabir voćnih sadnica. U obzir treba uzeti razmak između stabala, što direktno određuje njihovu brojnost, odabir agrotehnike i pomološke zahvate.

Jesen u voćnjaku: Kako posaditi jabuku?

Manje, takozvane kržljave podloge daju manje prinose po stablu, ali veće po jedinici površine. Imaju niz prednosti. Lakše ih je održavati, orezivati, štititi od bolesti i štetočina, navodnjavati. Možemo posaditi više različitih voćnih vrsta i sorti. Treba napomenuti i to da one daju stabla s manjom krošnjom. Njihov nedostatak je što im moramo obezbijediti armaturu koja će ih pridržavati, jer su zbog slabog korijena sklone izvrtanju pod naletom vjetra.

U malim dvorištima i voćnjacima nije potrebno saditi sadnice u redovima. Možemo ih saditi prema proizvoljnom rasporedu. Jedino je važno da ispoštujemo razmak i da ih ne posadimo pregusto.

Važno je da imaju prostora (Foto: Depositphotos/Fire-d)

Šta ćete posaditi, zavisi od vremenskih uslova, karakteristika zemljišta, snabdjevenosti vodom i osunčanosti terena. Klima utiče na izbor voća, od nje zavisi prisustvo štetočina i prouzrokovača oboljenja.

Za sadnju izbjegavajte podvodna i zabarana zemljišta, jer korijen lako truli i cijela biljka propada. Voćke vole Sunce i birajte takve lokacije. U uslovima visokih temperatura nekima će odgovarati polusjena. Za sjenovita dvorišta odaberite vrste koje to mogu podnijeti.

Obratite pažnju na oprašivanje i namjenu voćnjaka

Većina voćaka je stranooplodna i potrebno je posaditi najmanje dvije sorte kako bi osigurali dobro zametanje plodova. Pažljivim odabirom možemo osigurati berbu u dugom vremenskom razdoblju, od ranih ljetnih do kasnih zimskih plodova.

Koje biljne vrste se najbolje slažu sa jabukom?

Raspitajte se o sortnim karakteristikama, jer su plodovi nekih namijenjeni isključivo za potrošnju u svježem stanju, druge za preradu, dok su treće višenamjenske. Plodovi imaju različitu mogućnost čuvanja tokom zime.


Tagovi

Mješoviti voćnjak Sadnja voćaka Sadnja voćnih sadnica Voćke na okućnici


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer