Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba dunje
  • 15.11.2022. 09:00
  • Debelica i Jakovac, Knjaževac

Šta je sulc i kakve sve đakonije se spremaju od dunje?

Domaćice iz knjaževačkog sela Jakovac uveliko pripremaju raznorazne đakonije od dunja poput kitnikesa, soka, džema i sličnih poslastica.

Foto: Jovana Cvetković
  • 204
  • 34
  • 0

Poljoprivrednici se sve više odlučuju za uzgoj dunje, bez obzira što im glavobolju zadaje poskupljenje nafte, đubriva i preparata za zaštitu bilja, a u samom zasadu pojava bakteriozne plamenjače čiji je prouzrokovač Erwinia amylovora sa kojom je borba duga i teška.

Mladi poljoprivrednik Nemanja Milošević iz knjaževačkog sela Debelica u Srbiji, koja je jedna od vodećih u Evropi po proizvodnji dunje, gaji ovo voće na oko dva hektara, s tim što je dunjik površine jednog hektara na većoj nadmorskoj visini, na kojoj ne postoji mogućnost navodnjavanja, pa je ove godine u tom zasadu zbog suše imao nešto manji prinos od očekivanog. 

Ove godine niži prinosi zbog suše

"Ove godine nije bilo problema sa bolestima, kao što je to bio slučaj prije dvije godine sa pojavom bakteriozne plamenjače, koja je uništila 30 posto zasada, ali je uprkos suši prinos nešto niži. Na površini od dva hektara imao sam četrdeset tona dunja.

Srećom, dobro sam prošao i sa otkupnom stanicom, s obzirom da mnogi proizvođači čekaju desetak dana da neko otkupi ili da je prodaju u okolnim mjestima onima koji žele da je iskoriste za pravljenje sokova, kompota i džemova", ističe Milošević i dodaje da svakako planira proširenje zasada, ukoliko ne dođe do znatnog povećanja cijena nafte, đubriva i sredstva za zaštitu. 

Šta se sve od dunje može?

Ipak, domaćice iz knjaževačkog sela Jakovac uveliko pripremaju raznorazne đakonije od dunja poput kitnikesa, soka, džema i sličnih poslastica. Tako je i Olivera Prvulović ove godine od ovog voća napravila slatko.

Podsticanje podizanja novih zasada - umjesto breskve dunja

"Berba u našem selu je završena, pa treba iskoristiti ovu mirisnu voćku na pravi način. Napomenula bih da pravim slatko i od rendanih, ali i sjeckanih dunja. Najprije se izrendaju, a potom se šećer sipa u šerpu u kojoj će se kuhati slatko. Na 600 gr voća stavlja se kilogram šećera. Šećer se špinuje sa pola litre vode, a po završetku špinovanja dodaju se rendane dunje. Kuha se do željene gustine, na srednjoj vatri, s tim što treba voditi računa da se ne prekuha. Pred sam kraj doda se 150 gr sjeckanih oraha i par listova rozetle zbog boljeg okusa", objašnjava Prvulovićeva i dodaje da ohlađeno slatko sipa u tegle i odloži na tamnom i suhom mjestu.

Slatko od rendanih, ali i sjeckanih plodova

"Postupak za pripremu slatka od sjeckanih dunja je isti, s tim što se na kilogram sjeckanih stavlja kilogram šećera uz pažljivo kuhanje, jer ako dođe do prekuhavanja slatko će se pretvoriti u žele prilikom sipanja u tegle". 

Najkomplikovaniji sir od dunje

Prema riječima naše sagovornice, ove godine prvi put pravi i sok od ovog voća.

Timkin sir od dunje izazvao "opće ludilo" - kako ga pravi?

"Sok se pravi tako što se plodovi isijeku na kockice, očiste i preliju vodom. Tako se kuhaju dok ne omekšaju i dok ne puste sopstveni sok. Skuhana tečnost se procijedi i doda se šest kilograma šećera na šest litara soka, potom se kuha dok ne provri, pa onda još 15 minuta nakon vrenja. Gotov sok se odmah sipa u vruće flaše i odloži na tamnom i suhom mjestu", kaže naša sagovornica i dodaje da je možda najkomplikovanija poslastica upravo sir od dunja, kitnikes ili sulc.

"Za pravljenje sulca najbitnije je vrijeme kuhanja, to jest, kada u pravo vrijeme da sklonimo šerpu sa vatre. Priprema počinje tako što se plodovi operu, isijeku na kriške i kuhaju dok ne omekšaju, a potom vruće ocijede i propasiraju. U šerpu se stavlja kilogram šećera na kilogram propasiranih dunja i voda, sve zajedno se kuha dok se ne zgusne. Petnaestak minuta prije kraja doda se sok od jednog limuna.

Šerpu treba skloniti sa vatre onda kada se vidi dno u trenutku kada se pređe varjačom. Gotova smjesa se sipa u kalupe koji su prethodno bili u hladnoj vodi. U kalupima će se smjesa stegnuti, a sutradan je možemo istresti na čistu dasku", završava svoju priču ova domaćica uz napomenu da se količina šećera u svakom receptu može korigovati u zavisnosti da li neko voli sa manje ili više šećera. 


Tagovi

Berba dunje Prinos dunje Nemanja Milošević Olivera Prvulović Sulc Kitnikes Sok od dunje


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.