Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rozetla
  • 30.11.2016. 08:00

Rozetla - biljka čiji se miris dugo pamti

Rozetla ili ukrasna muškatla je biljka višestruke namjene. Zbog prijatnog i snažnog mirisa, od davnina do danas ima važnu ulogu u kulinarstvu, a značajna je i u kozmetičkoj industriji.

Foto: Flickr/Salchuiwt
  • 15.468
  • 281
  • 0

Sa dolaskom hladnih dana počinje i vrijeme uživanja u svim onim poslasticama koje smo u prethodnom periodu vrijedno pripremali. Ako se u slatkim zimnicama, kao što su pekmezi, slatko i druge đakonije od voća i šećera, nađe i po koji listić rozetle, zadovoljstvo ukusima biće još veće, a nekima od nas prepoznatljiv miris ove biljke će možda probuditi uspomene na kuhinje naših baka.

Aromatičan miris listova

Rozetla ili mirisna muškatla (lat. Pelargonium graveolens) je višegodišnja žbunasta biljka, porijeklom iz Južne Afrike. U XVII vijeku najprije je prenesena u mediteranske zemlje Evrope, a onda se sa lakoćom širila i unutar kontinenta.

Rozetla je biljka višestruke namjene. Gaji se i kao ukrasna biljka ali i začinska i aromatična biljka i u kulinarstvu ima daleko veći značaj. Takođe, zbog visokog sadržaja eteričnog ulja snažnog i prijatnog mirisa, rozetla je neizostavan dio u proizvodnji parfema i u kozmetičkoj industriji. Svoju primjenu obezbijedila je i u narodnoj medicini i aroma terapiji, a njen intenzivan miris djeluje i kao repelant, jer rastjeruje insekte.

Poznata po aromaičnom mirisu listova

Rozetle su visoke od 40 centimetra do jednog metra. Cvjetovi su skromni i neupadljivi, ljubičasto-ružičastih nijansi. Biljka cvjeta od sredine proljeća do pozne jeseni. Listovi rozetle su čipkastih ivica i meki na dodir, a kada se protrljaju osjeti se prijatan miris.

Postoje mnogobrojni varijeteti i hibridi rozetli koji se međusobno razlikuju po obliku listova i nijansama u boji cvjetova, ali je među njima najznačajnija razlika u mirisima. Rozetle mogu da mirišu poput ruže, limuna, narandže, muskantnog oraščića, kokosa, mente i dugog. U proizvodnji parfema najcjenjenije su rozetle sa mirisom ruže.

Nekada je slatka zimnica bila nezamisliva bez rozetle

Rozetla je do danas zadržala svoju primjenu u kulinarstu, ali je u prošlosti njena upotreba bila mnogo veća a njen miris smatran je jedanim od glavnih aduta u kuhinjskim majstorijama. U zavisnosti od mirisa koji posjeduju, razlikuje se i upotreba rozetli pri pripremi hrane, ali se najčešće koristi ona koja mirisom podsjeća na limun.

Rozetla se prvenstveno dodaje pri pravljenju kolača, sutlijaša, čajeva, voćnih salata, kompota, pekmeza i slatkog, i to pri kraju spremanja. Tako, kod kuvanja slatke zimnice, kao što su slatka, pekmezi i slično, dodaje se tek prilikom sipanja u teglu, jedan ili najviše dva lista rozetle. Kod kolača koji se peku, rozetla se stavlja na dnu tepsije, zatim se preko nje dodaje smjesa za kolač. Kada je kolač pečen, rozetla se odstranjuje.

Prema narodnoj medicini, rozetla pomaže kod boljeg razlaganja šećera u krvi, pa njeni listovi u teglama nisu značajni samo zbog mirisa, već imaju i ljekovito svojstvo.

Nije zahtjevna za uzgajanje

Pogoduju joj mejsta zaštićena od direktnog sunca

Rozetla se najčešće gaji kao saksijska biljka. Odgovara joj humusno zemljište i umjereno zalijevanje. Za pravilan razvoj neophodna su joj svijetla mesta koja su zaštićena od direktne izloženosti ljetnjem suncu.

U zimskim mjesecima rozetli je potreban zaklon od mraza, a najpogodnije je mjesto na kom je temperatura od 8 do 12°C, uz dovoljno svjetlosti i povremeno zalijevanje. S dolaskom toplijih dana, od sredine aprila biljka može boraviti napolju. Proljeće je i vrijeme kada je rozetlu potrebno orezati, za najviše jednu trećinu, skratiti joj žile i presaditi je u novu zemlju. Razmnožava se sjemenom ili reznicama.

Foto: Flickr/Salchuiwt; Flickr/Dick Culbert; Flickr/Ruth Temple


Tagovi

Rozetla Ukrasna muškatla Uzgoj


Autorica

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar