• Breskva
  • 13.02.2021. 12:30

Spriječite kovrdžavost lista breskve mlijekom, sodom, krečom

Druga polovina februara pravo je vrijeme za tretiranje protiv kovrdžavosti lista, najznačajnije bolesti breskvi i nektarina. Postoje načini da se stabla zaštite bez korišćenja hemijskih sredstava.

Foto: WikimediaCommons/Own work
  • 11.571
  • 1.643
  • 0

Mnogi voćari se iznenade kada već u aprilu vide kovrdžave listove na stablima u svojim voćnjacima. Radi se o gljivici koja prouzrokuje oboljenje breskve (lat. Taphrina deformans).

Riječ je o najznačajnijoj bolesti koja pričinjava velike gubitke, naročito u godinama nakon ostvarenja infekcije jer iscrpljuje stablo koje je zbog toga više podložno napadima patogena i štetočina.

Uzaludan posao kidanja listova

Simtomi se manifestuju na lišću koje postaje žuto crveno, a dolazi i do naglog rasta tkiva na lastarima. Na plodovima se javljaju ispupčenja. Do juna mjeseca zaraženi listovi opadnu, dolazi do novog listanja koje iscrpljuje drveće pa su zbog toga osjetljivija na bolesti, štetne organizme ali i nagle promjene temperature tokom jeseni i zime.

Najgore je što poljoprivrednici gube mnogo vremena na kidanje zaraženih listova, a ako neko ima na primjer 300 stabala, lako gubi volju za tim poslom. Štetu pokušavaju, donekle, ublažiti sa bacanjem KAN đubriva oko debla i prskanjem preparatima na bazi mankozeba. U tom slučaju lisna masa brže raste i voćka je u koliko toliko boljoj kondiciji.

Tretirati prije pojave zelenog vrha

Najvažnije je da se ustanovi pravi trenutak za tretiranje. Naime, do infekcije dolazi kada pukne vrh pupoljka, odnosno, kada dođe do bubrenja i pojave zelenog vrha. Tada voćari imaju na raspolaganju dan, najviše dva, da zaštite usjev. Ako se tada ne oprska doći će do prodora patogena u tkivo i bolesti.

Najvažnije odrediti pravi momenat tretiranja (Foto: B. Kecman)

Nikakvi tretmani poslije toga ne mogu da unište gljivicu. Da se ne bi desila zaraza već u februaru, u dva navrata u prvoj i drugoj polovini mjeseca, obavlja se tretiranje stabala. Mogu da se koriste zajedno bakar i kreč. Doze su 20 kilograma kreča i dvije litre (ili kilograma) bilo kojeg bakarnog sredstva, na 330 litara vode. Kreč se mora dobro procijediti. Za svaki slučaj i u martu bi trebalo obaviti jedno prskanje, u manjim dozama, sve do početka cvjetanja. Patogenu odgovara toplije vrijeme sa temperaturama od 15-20 C° što nije rijedak slučaj u februaru.

Efikasno i domaće mlijeko

U martovskom prskanju, umjesto bakra i kreča, mogu da se koriste, u barem dva navrata, domaće, nekuvano, mlijeko i soda bikarbona. Litra mlijeka i kafena šoljica sode dovoljne su za 10 litara vode. Ovo pišem na osnovu iskustva u višegodišnjem tretiranju stabala breskvi i nektarina na taj način jer nikada nije došlo do ostvarivanja infekcije.

Hemijska zaštita preparatima na bazi dodina, hlorotalonila, ditianona i slično, odgovorno tvrdim, nije potrebna ako u februaru i martu koristite gore pomenuta sredstva.


Tagovi

Kovrdžavost breskve Tretiranje breskve Infekcija Bakarni preparati Soda bikarbona Tretiranje voća Prskanje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.