Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šljiva
  • 01.04.2024. 09:00

Spremite se za napad šljivinih osica

Šljivine osice, crna i žuta, uveliko polažu jaja u otvorene cvjetove šljiva. Uskoro se očekuje jak napad ove štetočine.

Foto: Bojan Kecman
  • 341
  • 37
  • 0

Crna šljivina osa, Hoplocampa minuta, i žuta, Hoplocampa flava, koriste toplo vrijeme i visoke temperature da polažu jaja u čašične listiće cvjetova.

Upravo su godine sa višim temperaturama tokom proljeća idealne za polaganje jaja i jači napad osica. Za sada, nema naznaka da će temperature tokom njihovog razvoja biti niže, kao što je bio slučaj prije dvije godine, kada je hladnije proljeće uzrokovalo slabiji napad štetočina.

Prskati u precvjetavanju

Iskusni voćari znaju kada bi trebalo da reaguju protiv osica, ali mnogi amateri misle da je dovoljno da se stabla tretiraju bakarnim preparatima i da, poslije tog tretmana, nema potrebe za daljim prskanjima, što je pogrešno.

Ako se na tek zametnutom plodiću šljiva, nakon precvjetavanja, uoči crna tačkica, to je znak da je osica ušla u plod. Tada je kasno i takvi plodovi će otpasti sa stabala.

Nemojte zakasniti s tretmanom

Dakle, ključni trenutak za prskanje jeste kada opadne 2/3 čašičnih listića, odnosno, u precvjetavanju. Ova godina će biti zahtjevna za voćare jer cvjetanje je počelo ranije i duže će trajati, upravo zbog viših temperatura ali, pošto je podloga kod šljiva najviše džanarika, cvjetanje je neujednačeno i na stablima ima još neotvorenih cvjetova.

Kako provjeriti je li mraz oštetio voćke?

Problem je što je većina cvjetova otvorena i zbog pčela stabla ne bi smjela da se tretiraju insekticidima.

Obratiti pažnju na izbor preparata

Što se tiče zaštite, na tržištu je sužen izbor insekticida za osice tako da bi bilo najbolje da se proizvođači posavjetuju sa stručnjacima za zaštitu voća.

Bakarni preparati nisu dovoljni

Ne bi trebalo da se koriste insekticidi iz grupe neonikotinoida, koji su prije nekoliko godina zabranjeni u evropskim zemljama, pa i kod nas, ali su se prošle godine, pojedini proizvođači odlučili da ih koriste, jer su ih imali na zalihama ili su na druge načine dolazili do njih.


Tagovi

Crna šljivina osa Žuta šljivina osa Neonikotinoidi Džanarika Prskanje šljiva Čašični listići Cvjetanje šljiva


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]